Robot construit din piese Tetrix, bun de mers pe Marte. Lucrarea de top a unor liceeni care vor să ajungă programatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robot construit din piese Tetrix de licenii din Eforie Sursa Facebook Inspiration Carmen Sylva
Robot construit din piese Tetrix de licenii din Eforie Sursa Facebook Inspiration Carmen Sylva

O echipă de liceeni din Eforie s-a calificat la Exo-Ro, concursul naţional de roboţi teleghidaţi, cu un rover construit din piese dintr-un kit Tetrix. Robotul elevilor din Eforie poate merge să lucreze pe Marte.

Echipa Inspiration „Carmen Sylva“ - ICS de la Grupul Şcolar Carmen Sylva din Eforie s-a calificat în finala Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO, organizată de Agenţia Spaţială Romană (ROSA) împreună cu Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – ESERO România. Etapa finală a competiţiei se desfăşoară în perioada 24 -26 noiembrie la Târgu Ocna, judeţul Bacău.

Liceenii de la Carmen Sylva construiesc un robot (un rover) pe care l-au proiectat singuri, care poate să se mişte la un punct fix şi să măsoare parametri: presiune atmosferică, temperatura mediului, altitudinea şi transmiterea de imagini la staţia-bază. Nişte senzori cuplaţi pe rover îi ajută să citească datele ştiinţifice ale zonei, precum: altitudine, presiune, temperatură, razele UV, dioxidul de carbon, compuşi organici volatili, altitudine, giroscop, magnitudine etc. 

Detaliile tehnice pentru pasionaţi

„Cum competiţia e făcută în scopul de a simula mersul unei rover pe Marte, avem nişte camere termografice care ne ajută să verificăm dacă există forme de viaţă şi un senzor de distanţă, cu care facem o hartă a locului. Misiunea robotului de la Eforie este monitorizarea mediului şi realizarea unei hărţi 3D a site-ului în care se desfăşoară competiţia. Folosind un sensor (CCS811 / BME280) vom achiziţiona date legate de parametrii atmosferei: presiune, temperatură, umiditate şi date legate de prezenţa în atmosferă a bioxidului de carbon şi a compuşilor organici volatili. Radiaţia electromagnetică în domeniile vizibil şi ultraviole va fi analizată folosind alţi senzori - TSL2561 (vizibil şi infraroşu) şi MP8511 (ultraviolet)“, dau detalii elevii-inventatori. 

Robot rover construit din piese Tetrix de licenii din Eforie Sursa Facebook Inspiration Carmen Sylva

Liceenii vor mai studia parametrii gravitaţionali şi magnetici ai mediului şi parametrii de mişcare ai roverului folosind un sistem (LSM9DS1), un chip care determină acceleraţia, viteză unghiulară şi intensitatea câmpului magnetic, fiecare pe 3 axe. Apoi harta 3D a site-ului va fi realizată folosind informaţii de la senzorul laser controlat de 2 mecanisme servo. Laserul va fi utilizat şi în procesul de ghidare/control al roverului.

Robotul a fost construit folosind elemente mecanice de la un kit Tetrix. Dispune de sisteme de suspensie avansate şi este propulsat de 4 motoare. Partea electronică e formată din 3 module, fiecare cu funcţia lui: două module Arduino Mega (un modul controlează motoarele şi comunică cu telecomandă pe 2.4GHz, iar cel de al doilea colectează date de la senzori, controlează sistemul Lidar şi comunică cu staţia de bază pe 433MHz) şi un modul Raspberyy Pi (controlează camerele video în infraroşu, Pi Noir şi cameră termală Lepton). Datele de pe modulul Raspberry Pi sunt accesibile prin Wi Fi.

Echipa de la Eforie 

Liceenii de la Invention Carmen Sylva se cunosc de mult, dar profesorul de fizică Florin Şerbu, coordonatorul laboratului de inventică de la Eforie, este cel care i-a format ca echipă, din septembrie. Liderul Ionuţ Stăncescu este elev în clasa a XI-a la Turism şi alimentaţie, Andrei-Cristian Rusu este clasa a XI-a la Matematică-informatică, Delia-Ştefania Eremia şi Alina-Luminiţa Negraia sunt clasa a IX-a la Matematică-informatică la Grpul Şcolar Carmen Sylva din Eforie Sud. 

image

Ce-i uneşte pe toţi? Pasiunea pentru programare, care îi face să urmeze o facultate de informatică.

Ionuţ Stăncescu a proiectat şi a construit şasiul roverului, a proiectat şi tipărit la imprimanta 3D componentele necesare roverului, apoi a programat sistemul de transmitere a mişcării către rover.

Andrei Cristian Rusu a proiectat şi programat aplicaţiile care rulează pe modulul Raspberry PI.

Fetele, Delia Ştefania Eremia şi Alina Luminiţa Negraia, au proiectat şi au programat sistemul de achiziţie de date, sunt responsabile de prelucrarea datelor şi de campania de informare mass-media.

În rest, fiecare dintre ei are preocupări diverse: Ionuţ citeşte, desenează, produce muzică şi face atletism, Andrei joacă baschet şi face ciclism, iar Alina şi Delia au înclinaţie spre lectură şi muzică. Toţi vor să urmeze o facultate de informatică pentru a deveni programatori. 

Pe aceeaşi temă: 

Trei elevi din Eforie Sud şi-au sacrificat vacanţa mare şi au făurit un vehicul spaţial. Invenţia a luat marele premiu la un concurs de robotică prestigios

Elevii constănţeni care vor reprezenta România la o olimpiadă din SUA: au inventat drone pentru a stinge incendiile

Cum au ajuns elevii din Eforie inventatori de sateliţi şi de roboţi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite