Profesorul doctor Sorin Rugină este noul rector al Universităţii Ovidius

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Sorin Rugină este noul rector al Universităţii Ovidius din Constanţa FOTO sorinrugina.ro
Medicul Sorin Rugină este noul rector al Universităţii Ovidius din Constanţa FOTO sorinrugina.ro

Rezultatul alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii Ovidius din Constanţa îl indică drept câştigător pe profesorul universitar doctor Sorin Rugină, fostul director al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa şi coordonator al programului judeţean HIV/SIDA.

Medicul Sorin Rugină a câştigat din primul tur alegerile pentru funcţia de rector. El le-a avut drept contracandidate pe colega de breaslă Doina Catrinoiu şi pe sociologul Ana Rodica Stăiculescu.

Profesorul Sorin Rugină a obţinut 375 voturi dintre cele 709 exprimate. De reţinut că participarea la vot a fost de 93%, mai mare decât în oricare alt scrutin universitar de la Ovidius.

Profesorul Doina Catrinoiu a strâns 240 voturi, iar profesorul Ana Rodică Stăiculescu - 78 voturi.

În total, 755 persoane au drept de vot în comunitatea academică de la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Biroul de presă al instituţiei a confirmat printr-un comunicat de presă rezultatul alegerilor: „Alegerile au fost validate, deoarece au participat cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele de votare, şi anume 709 persoane, din cele 755 cu drept de vot“.

În câteva zile urmează ca şi Ministerul Educaţiei Naţionale să valideze mandatul câştigătorului Sorin Rugină.

Sorin Rugină a candidat cu un program managerial intitulat „ARC PESTE TIMP. PUNCT… ŞI DE LA CAPĂT!“, iar deviza aleasă „Unitate - Onoare - Competenţă“ are aceeaşi abreviere, UOC, cu titulatura Universitatea Ovidius Constanţa.

„«Arc peste timp» subliniază o punte între valorile trecutului şi nevoia de redefinire şi afirmare în viitor. În 1990 am participat nemijlocit la naşterea acestei universităţi şi este momentul acum, după 24 de ani, spre final de carieră universitară, să mă asigur că îşi regăseşte busola şi se întoarce pe drumul cel bun.

«Punct... şi de la capăt!» exprimă nevoia de a încheia această perioadă de dezbinare şi conflicte şi de a porni proaspăt, pe un alt drum. Vom readuce liniştea, vom redeştepta sentimentul de mândrie al apartenenţei la o comunitate de elită şi vom asigura baze trainice dezvoltării pe termen lung a universităţii.

Unitate - Onoare - Competenţă

Deviza sub care voi candida este UOC: Unitate - Onoare - Competenţă.

Avem nevoie de Unitate. Pentru mine nu vor mai exista învingători şi învinşi. Vom face parte dintr-o singură familie. Încrederea că vom fi uniţi pentru a câştiga cu toţii, împreună, îmi este dată de puterea de a construi punţi şi de a trece peste vechi rivalităţi a celor ce sunt alături de mine.

Avem nevoie să ne recăpătăm Onoarea. Prestigiul câştigat prin muncă de-a lungul timpului ne-a fost profund afectat de faptele celui care, ales să ne conducă, ne-a înşelat încrederea prin grave abuzuri şi abateri de la etica universitară. Este momentul să arătăm tuturor că evenimentele de acest tip nu ne definesc, că la Ovidius domneşte legea şi că putem găsi în noi resursele de a merge pe un drum curat.

Avem nevoie ca aceia care ne conduc să dea dovadă de Competenţă. Drumul reconstrucţiei nu este uşor. Trebuie ca persoanele care ne vor călăuzi să o poată face cu profesionalism. Sunt încrezător că vom reuşi fiindcă la Ovidius nu ducem lipsă de oameni valoroşi“.

Medicul Sorin Rugină este noul rector al Universităţii Ovidius din Constanţa FOTO sorinrugina.ro

Iată fişa profesională a doctorului Sorin Rugină:

Data şi locul naşterii: 3.07.1951, Braşov
Anul absolvirii facultăţii, centru universitar: 1977, UMF a€œ Carol Davila” Bucureşti
Cadru didactic asociat: 1993-1995
Şef. Lucrări Disciplina de Boli Infecţioase şi Epidemiologie: 1995-2004
Conferenţiar universitar Disciplina de Boli Infecţioase şi Epidemiologie: din 2004
Medic specialist Boli Infecţioase şi Epidemiologie: 1982
Medic primar Boli Infecţioase: 1991
Doctor în medicină: 1998
Şef secţie Cl. Boli Infecţioase adulţi: 1992
Director general Spitalul Clinic Municipal Constanţa: 1997-2001
Director general Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa: 2004-2006
Manager Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa: 2006-2009
Coordonator al Centrului regional de supraveghere şi monitorizare a infecţiei HIV/SIDA Constanţa şi membru al CNLAS a Ministerului Sănătăţii: din 1997
Membru în Comisia Consultativă de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii: 2006
Expert al Ministerului Sănătăţii în Boli Infecţioase: din 2006
Competenţă în Echografie generală: 2006
Masterat în managementul serviciilor de sănătate: 2006
Curs management sanitar: 2005, 2006

Unul dintre iniţiatorii proiectului de candidatură a doctorului Rugină este profesorul universitar Mihai Gîrţu, cel care a fost cel mai puternic contracadidat al fostului rector ales Dănuţ Tiberius Epure. „Am declarat că voi susţine candidatul care mă va convinge că va aduce onoare şi linişte acestei universităţi. Am mare încredere în integritatea, competenţa şi capacitatea profesorului Rugină de a uni într-un efort comun întreaga universitate“, a precizat profesorul Mihai Gîrţu.

„Fac parte din marea echipă a universitarilor de la Ovidius, o instituţie la a cărei înfiinţare am contribuit şi la care ţin foarte, foarte mult. Îmi doresc mult să redevină ceea ce merită să fie, o universitate de prestigiu, de care cu toţii să ne mândrim. E momentul să preluăm iniţiativa. O consider o datorie morală. Nu mai pot să stau pe de lături, sunt ca un părinte care îşi vede copilul cum o ia pe un drum nu tocmai drept. Este un moment de impas pentru universitatea noastră şi este timpul să încercăm să adunăm valorile care există în comunitate. Sunt oameni dedicaţi, profesori, studenţi, care trebuie să se unească şi să readucă universitatea ţinuta de rigoare“, a declarat pentru „Adevărul“ profesorul universitar doctor Sorin Rugină.

Universitatea Ovidius din Constanţa

Pe site-ul personal, Sorin Rugină îşi descrie parcursul care l-a adus din Braşov la Constanţa, locul unde a rămas, îndrăgostit de mare, de oraş şi de oameni.

„Omul
M-am născut şi am copilărit la Braşov, într-o comunitate multi-etnică. Am învăţat de mic ce important este să-i asculţi şi să-i înţelegi pe cei din jur, ce înseamna onoarea, respectul şi cum să faci un lucru „nemţeşte.” Dincolo de ce făceam la şcoală, mi-a plăcut mult muzica şi am învăţat să cânt la pian.
Am făcut studiile la Bucureşti dar nu m-am lăsat „contaminat” de atmosfera de acolo. Dimpotrivă, mi-am păstrat bunele obiceiuri învăţate de mic, la Braşov. Mai mult, jucând volei în echipa universităţii, şi câştigând titlul naţional la Cluj, m-am bucurat să trăiesc o cu totul altă experienţă a ceea ce înseamnă să fii student. Am învăţat multe la Bucureşti dar am văzut la Cluj şi în alte părţi ce înseamnă atmosfera universitară autentică, în care studenţii sunt respecaţi şi trataţi ca viitori colegi.
Am ales să vin la Constanţa ştiind că voi avea de înfruntat provocări profesionale unice, într-un oraş cu o patologie aparte a bolilor infecţioase. Dincolo de profesie, m-a atras marea şi senzaţia de linişte pe care o provoacă unuia care a crescut la munte. Am simţit chemarea acestui oraş cosmopolit, o veritabilă poartă spre Occident, deşi încă puternic influenţată de Orient. Am înţeles repede că locul meu este aici în acest loc binecuvântat de soare şi mare. Şi nu am mai plecat.
Sunt, de mulţi ani, soţ, părinte şi îmi iubesc mult familia. M-au susţinut şi încurajat mereu, la bine şi la greu. Am trecut prin multe alături de cei dragi şi am învăţat de la ei şi împreună cu ei ce înseamnă dragostea, statornicia şi încrederea.  

Medicul
Deşi de mic mi-a plăcut şi muzica, am ştiut încă de atunci că voi fi, întâi de toate, medic. În anii de studenţie am fost fascinat de bolile exotice. Aşa mi-am dorit să mă specializez în boli infecţioase şi să lucrez la Constanţa.
Se spune că e bine să fii atent la ce îţi doreşti fiindcă s-ar putea să se întâmple. Ei bine, s-au întâmplat multe şi mai toate au venit pe nepregătite. Îmi amintesc, de exemplu, de sosirea unui vas cu indieni bolnavi de malarie. A fost o mare provocare pentru noi să asigurăm carantina, să-i tratăm pe bolnavi, prevenind răspândirea unei grave epidemii.
O altă încercare majoră pentru noi a fost generată de numeroasele cazuri de infectare cu HIV. În timp această provocare s-a dovedit a fi o oportunitate. Rezultatele muncii noastre au fost apreciate de marile colective de cercetare din domeniu, ceea ce ne-a deschis porţi de afirmare internaţională.
Munca cu unii dintre bolnavii noştri este foarte delicată. Discreţia este foarte importantă, iar încrederea pierdută e greu de recâştigat. Am reuşit în atâtea cazuri fiindcă am fost principiali şi ne-am ţinut mereu cuvântul dat.
 
Dascălul
Am devenit şef de lucrări în 1995, după ce am lucrat în calitate de cadru didactic asociat încă din 1993. Disciplina “Boli Infecţioase şi Epidemiologie”, la care m-am specializat, face parte dintre cele clinice. Am pus umărul la înfiinţarea universităţii, însă am ajuns să fac parte din corpul academic ceva mai târziu.
Îi înţeleg foarte bine pe tinerii care doresc să promoveze fiindcă am avut de aşteptat nouă ani, până în 2004, pentru a deveni conferenţiar. Nu a mai trebuit să aştept la fel de mult pentru a deveni profesor, în 2008.
Ca student, am avut parte de profesori de excepţie şi de colegi pe măsură. Orele alături de colegi precum Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Ioanel Sinescu, academician şi în prezent rector al UMF Carol Davila, Dan Gheorghe, Florin Tudose, Silviu Constantinescu şi mulţi alţii, au fost o continuă provocare pentru mine.
Ca dascăl am încercat să transmit studenţilor mei atât cunoştinţele fundamentale în domeniu dar şi valori care să îi călăuzească în profesie şi în drumul lor prin viaţă. Sunt foarte mândru, de exemplu, de Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD la Bucureşti, Bogdan Câmpineanu, Răzvan Popescu, Nicolae Ciufu, Roxana Cernat, Simona Diaconu, şi mulţi, mulţi alţii.
Absolvenţii noştri ne fac cinste oriunde se află, în ţară sau în străinătate. Sunt convins că ne vor sprijini în efortul nostru de refacere a prestigiului Universităţii Ovidius.

Cercetătorul
Am obţinut doctoratul în 1998 la UMF Carol Davila Bucureşti cu o teză în domeniul Infecţiilor nosocomiale.
Temele de cercetare cele mai importante sunt legate de studiile privind pacienţii cu HIV, hepatite cronice, etc. Pe de o parte, faptul că pacienţii din Constanţa reprezintă grupul cel mai numeros de copii infectaţi la începuturile epidemiei, subtipul particular al virusului şi, pe de altă parte, faptul că, echipa de cercetători a dat dovadă de competenţă şi profesionalism, ne-a deschis oportunităţi unice de colaborare cu colective de prestigiu din străinătate. De exemplu, articolul publicat în 2008 în New England Journal of Medicine, una dintre cele mai prestigioase reviste ştiinţifice din domeniul medical (factor de impact ~50), a fost citat de peste 540 de ori în Web-of-Science până în prezent. (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0706135) Articolul a fost scris cu Profesorul Mallal din Australia, în parteneriat cu echipe din Italia, Franţa, Spania, Anglia şi Slovenia.
Sunt chiar mai mândru de articolele colegilor mei mai tineri, care demonstrează că îşi pot egala şi chiar depăşi mentorul. O mai tânără colaboratoare a mea, dr. Irina Magdalena Dumitru a publicat recent în revista Lancet, (FI 39) un articol foarte important pe aceeaşi temă a tratamentului bolnavilor cu HIV. (http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960084-2/fulltext). Ce bucurie poate fi mai mare pentru un ctitor de şcoală?
Astăzi, roadele muncii noastre se văd nu numai prin publicaţii, prezentări la conferinţe şi granturi de cercetare, ci şi prin recunoaşterea de care ne bucurăm în ţară şi străinătate. De exemplu, facem parte din programul HIVERA şi o colegă a noastră este reprezentant naţional (national contact point) în domeniul medical pentru programul de cercetare şi inovare al Uniunii Europene „Horizon 2020”.

Managerul
Funcţiile de conducere sunt trecătoare. Şi totuşi pot lăsa urme adânci în noi înşine, în cei din jurul nostru, în comunitate.
Am urmat diverse cursuri de management universitar dar am rămas cu convingerea că nimic nu egalează experienţa practică a actului de conducere. Conduc, în calitate de Şef de Secţie, Clinica de Boli Infecţioase II adulţi din 1992 şi până în prezent. De asemenea, am condus Spitalul Clinic Municipal Constanţa (1997-2001) şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa (2004-2009).
În tot acest timp am trăit vremuri tulburi şi am trecut prin perioade de criză economică. În 1996 am demarat renovarea spitalului, din dorinţa de a asigura condiţii propice atât pentru actul medical cât şi pentru cel de învăţământ. Am reuşit să asigur un raport rezonabil al numărului de studenţi la numărul de bolnavi, ceea ce s-a simţit în rezultatele studenţilor. Am oferit sprijin şi altor discipline, în particular celor de anatomie, profesorului Ulmeanu, diabet, doctorului Mătuşa, chirurgie OMF, medicină internă, cardiologie, endocrinologie, etc.
Am reuşit sa asigur spaţii şi condiţii de muncă decente în spital prin consolidarea, renovarea acestuia cu muncă de calitate în condiţii de bani puţini. Sunt mândru de înfiinţarea Departamentului de Cercetare al Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanţa, departament acreditat de Academia de Ştiinţe Medicale. Rezultatele muncii noastre recunoscute la nivel international, ne-au permis obţinerea statutului de Centru de excelenţă în HIV realizat împreună cu Baylor College of Medicine si infiintarea Centrului de Excelenţa în hepatologie, singurul de acest fel din tara.
Pot spune că provocările m-au ambiţionat şi m-au făcut să devin mai perseverent şi mai tenace. Am cumpănit întotdeauna foarte bine înainte de a lua o decizie dar, după aceea, nu am mai dat niciodată înapoi. Am luat întotdeauna deciziile împreună cu colegii mei, fără influenţe neprincipiale din afară.
Am purtat toată răspunderea pentru hotărârile luate, chiar dacă a fost, uneori, o povară. Am fost mereu un partener corect, deşi, pentru unii, incomod. Am fost întotdeauna un om care a continuat să construiască, chiar şi atunci când alţii primeau laurii construcţiei.“

Profesorul Sorin Rugină a fost distins în anul 2010 cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler. Titlul i-a fost oferit de Preşedinţia României.

„Doresc să punem punct dezbinării. Să pornim de la capăt şi să recâştigăm încrederea în noi înşine şi în cei din jurul nostru. Doresc să creăm o atmosferă de conlucrare şi emulaţie, de viaţă universitară liberă, sănătoasă.

Să punem capăt abuzurilor. Să corectăm regulamentele, acolo unde acestea au deficienţe, şi apoi să le respectăm cu toţii. Deciziile trebuie luate împreună, prin dezbatere liberă, în structuri de guvernanţă democratice, bazate pe o consultare reală, largă, a tuturor membrilor comunităţii universitare. Iar legea trebuie să fie aceeaşi, egală pentru toţi.

Să oprim declinul. Să întărim programele de studiu, deoarece, crescând gradul de satisfacţie al absolvenţilor şi al angajatorilor, vom avea mai mulţi studenţi şi o mai bună stabilitate a locului de muncă. Să stimulăm activitatea de cercetare, să creştem în ierarhiile naţionale pentru a atrage finanţări mai bune şi pentru a ne recâştiga prestigiul pe care îl merităm. Să realizăm o dezvoltare durabilă printr-un management antreprenorial, care să folosească mai eficient resursele, să diversifice sursele de finanţare şi să debirocratizeze administraţia.

Doresc Unitate-Onoare-Competenţă pentru Universitatea Ovidius din Constanţa“, este mesajul profesorului Sorin Rugină, noul rector al celei mai mari instituţii de învăţământ superior din sud-estul ţării.

Vă mai recomandăm

Unul dintre ei va fi rectorul Universităţii Ovidius

Candidaturi depuse pentru rectoratul Universităţii Ovidius: Doina Catrinoiu, Ana Rodica Stăiculescu şi Sorin Rugină

Profesorul universitar doctor Sorin Rugină candidează la funcţia de rector al Universităţii Ovidius din Constanţa


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite