Renunţă la tot pentru un obiectiv: ce va face Alin Petrache, dacă va ajunge şef la COSR, în locul lui Octavian Morariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Petrache
Alin Petrache

La 37 de ani, fostul căpitan al naţionalei de rugby deţine mai multe funcţii şi, de aceea, a fost acuzat că e susţinut politic în tentativa sa de a ajunge preşedinte la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Petrache a răspuns, în premieră, la aceste acuze.

La 29 mai, se va stabili urmaşul lui Octavian Morariu la COSR, în condiţiile în care actualul preşedinte s-a dat la o parte, după zece ani în care a condus mişcarea olimpică din România.

Alin Petrache, Octavian Bellu şi Elisabeta Lipă sunt cei trei candidaţi la şefia COSR. Acum o săptămână, Petrache a dezvăluit strategia sa atipică în campania electorală. Acum, cel care conduce Federaţia Română de Rugby, fiind şi vicepreşedinte COSR, a făcut o promisiune, în cazul în care va câştiga alegerile de la 29 mai.

Ce a spus?

„Funcţia de preşedinte al COSR va fi pentru mine o activitate exclusivă. Voi demisiona din toate celelalte poziţii, de la Federaţie, din Parlament. Sportul românesc are un trecut încărcat de glorie. Trebuie să respectăm acest trecut. Dar, în acelaşi timp, trebuie să ne construim, cu pragmatism şi realism, viitorul. Din punctul meu de vedere, misiunea COSR rămâne aceea de susţinere şi consolidare a poziţiei României în elita sportului mondial. Cu un plus de implicare şi de sprijin activ pentru îmbunătăţirea practicării sportului de masă drept condiţie esenţială pentru creşterea pe termen lung a bazei de selecţie“, a declarat Petrache pentru „Q Magazine“.

Ce planuri are pentru sportul românesc?

La 37 de ani, Petrache poate ajunge cel mai tânăr preşedinte din istoria COSR. Principalul obiectiv al fostului jucător de rugby e „resuscitarea“ sportului românesc printr-o serie de proiecte legislative.

„Propun promovarea de modificări legislative care să optimizeze procesul de atragere a partenerilor din domeniul privat. Şi mă refer aici la Codul Fiscal, Legea sponsorizării, Legea sportului, mărirea veniturilor proprii ale COSR şi ale federaţiilor, iniţierea unui proiect de audit al programului pentru participarea la Jocurile Olimpice RIO 2016 care să constituie baza promovării unor programe de finanţare diferenţiate pentru sportivii cu şanse de a obţine performanţe la această competiţie se numără printre reperele strategiei mele“, a continuat Petrache pentru „Q Magazine“.

Ce spune despre acuzele la adresa sa?

Întrebat cum comentează scenariul potrivit căruia urmează să fie propulsat în fruntea COSR printr-o susţinere politică, Alin Petrache a dat un răspuns ferm.

„Am dat întotdeauna totul pe teren, punându-mi adesea sănătatea în pericol, pentru că am iubit şi iubesc enorm sportul. Puteam alege o existenţă comodă, fără sacrificiile vieţii de sportiv. Aveam această posibilitate. Dar am ales să fac sport de performanţă împins de pasiunea şi de dragostea pentru educaţia, valorile şi principiile pe care mi le-au consolidat activitatea şi viaţa sportivă. Cei care sugerează implicări politice încearcă să murdărească mişcarea olimpică în ansamblu. Noi nu suntem într-o campanie electorală, aşa cum vedem în viaţa politică. Să nu confundăm lucrurile, mai ales că suntem în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Refuz din start o asemenea abordare. Ne aflăm într-o competiţie de idei şi programe. Mişcarea olimpică trebuie onorată printr-o atitudine de adânc respect între competitori“, a adăugat Alin Petrache.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite