Plajele româneşti, pregătite de începerea sezonului. Peste 400 de agenţi economici au închiriat zone cu nisip
0Plajele de pe litoralul românesc au fost curăţate şi predate operatorilor economici, anunţă Ministerul Mediului. Sute de hectare de nisip au fost nivelate şi pregătite pentru sosirea primilor turişti.
Ministerul Mediului anunţă, cu câteva zile înainte de 1 mai, data de începere a sezonului turistic pe litoral, că a fost finalizată activitatea de pregătire a plajelor.
„După ce au fost igienizate manual şi mecanic, după ce au fost afânate şi nivelate, suprafeţele de nisip de pe litoralul românesc sunt gata să primească turiştii. Îngrijirea plajelor în timpul verii va cădea în sarcina operatorilor de plajă care, până la venirea turiştilor, vor amenaja suprafeţele de plajă în conformitate cu reglementările în vigoare”, arată Ministerul Mediului.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a predat sectoarele de plajă către operatorii privaţi. În total, 407 agenţi economici au încheiat contracte de închiriere a plajelor.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa din cadrul A.B.A.D.L. a început activitatea de pregătire a plajelor după jumătatea lunii februarie. 25 de oameni au lucrat cu utilaje pentru ecologizarea şi nivelarea nisipului.
„În perioada de pregătire a plajelor pentru sezonul estival au fost demontate gardurile de stuf pe o lungime de 7.000 de metri liniari care au fost amplasate înainte de sezonul rece. Mai întâi s-a făcut igienizarea manuală pe 200 de hectare, apoi a fost nevoie şi de o igienizare mecanizată pe 250 de hectare, nivelarea s-a realizat pe 170 de hectare din suprafaţa turistică a plajelor, lucrările de discuire s-au desfăşurat în repetate rânduri, chiar şi pe aceleaşi sectoare ajungând la o suprafaţă totală de 500 de hectare”, susţine ABADL.
De asemenea, au fost nivelate depozitele de nisip constituite în 17.000 de metri cubi la malul mării care au fost ridicate împotriva eroziunii marine şi eoliene.
Cantitatea de deşeuri adunată în perioada de pregătire a plajelor, în vederea predării acestora către operatorii de plajă, se ridică la 40 de tone.
Suprafaţa totală de plajă administrată de A.B.A.D.L. este de 376 de hectare.
După preluarea plajelor, operatorii care au sectoare închiriate au responsabilitatea igienizării şi colectării deşeurilor, cu excepţia liniei ţărmului în situaţiile de dezvoltare şi depunere în exces a algelor la linia ţărmului.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Garda de Mediu: 98% din şantierele de construcţii de pe litoral nu respectă legislaţia