Nicuşor Dan: „Excludem varianta ca Dacian Cioloş să fie înscris politic, în PNL sau chiar în USR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş are susţinerea USR anunţată de liderul Nicuşor Dan Foto arhivă
Dacian Cioloş are susţinerea USR anunţată de liderul Nicuşor Dan Foto arhivă

Venit la Constanţa în ultima zi de campanie electorală, Nicuşor Dan a exclus posibilitatea ca Dacian Cioloş să se înscrie într-un partid politic. Liderul USR nu cred că premierul se va înscrie în PNL sau în USR.

Liderul Uniunii Salvaţi România a declarat că USR mizează pe formarea unui Guvern cu un premier apolitic, susţinut de mai multe partide şi care să-şi respecte programul de guvernare, cu termene precise.

„Exclud această variantă. Exclud varianta lui Dacian Cioloş în PNL. Ar fi un mare câştig pentru România ca el să continue la cârma Guvernului României, iar cel mai echilibrat mod de a o face este să rămână independent de partidele care-l susţin. Dacă întruneşte majoritatea care să-l susţină pentru un nou mandat de prim-ministru, exclud ipoteza să intre în PNL. Nu iau în calcul această variantă, că va intra în politică. În ipoteza în care se concretizează această soluţie, ca Dacian Cioloş prim-ministru să fie susţinut de mai multe partide în afară de USR şi PNL, nu luăm în calcul varianta de a intra în PNL şi USR. În rest, permiteţi-mi să nu comentez tot felul de ipoteze“, a declarat Nicuşor Dan. 

El a enumerat paşii făcuţi de Cioloş pentru debirocratizare, transparenţă şi depolitizarea în educaţie. „Premierul trebuie să fie apolitic, ca să nu depindă de reţelele de influenţă din partide. Sperăm să existe o majoritate de partide care să-l susţină pentru guvern, caz în care nu vom face alianţe cu aceste partide, ci vom negocia exclusiv cu primul-ministru şi foarte mult vom negocia pe programul de guvernare. Nu vom propune miniştri sau secretari de stat, vom lăsa acest atribut primului-ministru, ar fi o aroganţă să credem că USR a strâns în 3-4 luni toate competenţele din România. Vom avea un cuvânt de spus asupra propunerile celorlalţi, nu vrem să girăm un guvern cu persoane compromise. Numai aşa se poate realiza programul nostru. Neavând presiuni nici interne, nici externe pentru oameni care să vrea să fie miniştri, nu datorăm nimic nimănui. Avem libertatea, în schimb, de a pune condiţii asupra unui guvern pe care-l susţinem“, a afirmat liderul USR. 

Nicuşor Dan spune că activitatea USR se va intensifica după alegeri, toţi membrii USR urmând să meargă în teritoriu, pentru a duce mesajul anticorupţie în toată ţara, mai ales în „lagărele“ PSD, unde oamenii sunt ţinuţi captivi într-o zonă în care dezvoltarea nu este permisă. „O să vedeţi, după alegeri, parlamentarii noştri întâlnindu-se săptămânal cu oameni din toate judeţele. O să avem un departament foarte mare de petiţii, care să-i ajute pe oameni să interacţioneze cu autorităţile“, a promis liderul USR. 

El a specificat că este conştient de valul de adeziuni cu care se va confrunta partidul după alegeri, în special dacă acesta va obţine un scor bun şi va intra în Parlament. „Condiţiile noastre de înscriere sunt aceleaşi şi rămân la fel de riguroase. Am respins mai mult de jumătate din cererile de înscriere“, a precizat el. 

Ultimele sondaje date publicităţii indică un scor între 7 şi 15% pentru USR, care s-ar clasa pe locul al treilea în opţiunea românilor la vot, după PSD - peste 40% şi PNL - circa 20%. „Noi credem în sondajul nostru, făcut cu TNS, care ne dă un scor de 19%“, a menţionat Nicuşor Dan. Pentru Constanţa, speranţele sunt de 20%, peste media naţională. „De aceea am şi venit aici în ultima zi, pentru că am mers în locuri mai greu accesibile. După Constanţa, mergem la Galaţi şi Brăila“, a adăugat el. 

Gabriel Cateliu, Stelian-Cristian Ion, Nicuşor Dan, Ramona-Nicoleta Dinu, Oana Bîzgan Foto S.I.

image

Nicuşor Dan a adresat un îndemn oamenilor pentru ziua votului: „Să iasă la vot duminică. Când statistic nu s-a ieşit la vot, a câştigat PSD-ul. Când s-a ieşit la vot, n-a câştigat PSD-ul. Altfel va fi domnia bunului-plac, cu o politizare şi mai puternică a instituţiilor, care vor decide legi în funcţie de politica partidului. Şi de aici sărăcia care decurge din corupţie. Am fost în Teleorman, am fost în Olt, Sunt zone în România unde nu există niciun investitor privat, pentru că ar deranjau o economie care trăieşte după interesele primarilor. Primarii au refuzat să dea acte ca oamenii să ia fonduri europene. Avem colegi care au făcut o muncă extraordinară acolo, în judeţele tradiţional PSD, care au mers din sat în sat, în Teleorman îl avem pe Şerban Marinescu care l-a băgat în puşcărie pentru corupţie pe primarul din Râmnicu-Vâlcea, în Olt avem un coleg foarte bun...“. 

Stelian-Cristian Ion, liderul USR Constanţa, avocat activist şi candidatul de pe locul I pentru Camera Deputaţilor, s-a referit la electorii nehotărâţi: „Votul este un drept câştigat cu greu, cu mari sacrificii. Este ciudată o democraţie în care o minoritate decide pentru ceilalţi. Sub 50% prezenţă la vot asta înseamnă. Trebuie să ne interesăm de oferta electorală, o să vedem că există cel puţin un partid, cum ar fi USR-ul, pe care-l putem vota cu încredere. Am mari speranţe, îi vedem pe cei cu care discutăm, într-un oraş mare cu oameni educaţi avem pretenţii şi sperăm să spargem această <gheaţă roşie>, care să permită Constanţei să revină pe locul 2 în ţară, pe măsura potenţialului său extraordinar, care ar putea susţine economic o ţară întreagă“. 

Ramona-Nicoleta Dinu, profesor universitar doctor în economie, este candidatul USR Constanţa de pe locul I pentru Senat: „Prin votul lor, tinerii pot alege un viitor care să le aparţină, să nu mai aspire să plece din ţară. Îi încurajăm să se implice, nici noi nu am făcut niciodată politică. De aceea am intrat în politică, îi asigurăm că vom lupta pentru ei, pentru o ţară mai bună. La alegerile locale, prezenţa l vot a fost de 40%, iar PSD a obţinut 38%. Deci <majoritatea> PSD este doar o minoritate, credem c-am transmis oamenilor mesajul nostru ca să-i convingem că au pentru ce ieşi la vot“. 

Liderul USR Nicuşor Dan a împărţit pliante pe stradă, în centrul Constanţei, obţinând reacţii diferite, duse la extrem. Unii oameni s-au arătat bucuroşi să îl vadă pe Nicuşor Dan la Constanţa, urându-i succes şi rugându-l să salveze ţara de dominaţia PSD. Alţii au împăturit ostentativ pliantele luate, aruncându-le la coş în faţa lui, spunând enervaţi că sunt sătui de politica din România. Alţii au certat USR că au „lăsat ţara“ pe mâna politicienilor: „Unde aţi fost până acum, uitaţi ce ne-au făcut, au distrus ţara, au distrus oraşul, ne e ruşine în ce societate trăim“. Tuturor li s-a amintit că fără implicare, ţara nu se poate schimba şi fără votul electoratului, politicienii corupţi nu vor dispărea de pe scena politică. 

Nicuşor Dan la Constanţa Foto Sînziana Ionescu

image

Pe aceeaşi temă: 

Ce aşteptări au românii de la alegerile din 11 decembrie: „Voi vota pentru o Românie mai bună“, „Vrem la putere oameni care să îndrepte ţara“

Prăpastia electorală dintre România de la ţară şi România de pe Facebook. Cât timp va trece până când votul va fi responsabil

ANALIZĂ Cât de important e să mergem la vot pe 11 decembrie: „Mulţi candidaţi au jucat un teatru aproape perfect“

Cum se mobilizează românii din diaspora pentru votul din 11 decembrie: „Vrem un Parlament fără penali!“

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite