Ce aşteptări au românii de la alegerile din 11 decembrie: „Voi vota pentru o Românie mai bună“, „Vrem la putere oameni care să îndrepte ţara“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii „Adevărul“ au discutat cu trei români decişi să meargă la vot pe 11 decembrie şi le-au cerut să explice ce aşteptări au de la aceste alegeri, dar şi de ce nu vor ei să rateze momentul în care pun ştampila. Cei trei fac parte din categorii diferite: un tânăr care votează pentru prima dată, un român plecat în diaspora şi un altul care vrea să schimbe ceva rămânând în ţară.

Claudiu Mărginean este omul datorită căruia sistemul politic din România a suferit o modificare semnificativă. Clujeanul a reuşit să obţină la Curtea Constituţională schimbarea legii partidelor politice, care acum pot fi înfiinţate cu doar 3 membri. Mărginean a fondat Partidul Pirat din România şi arată de ce lumea trebuie să meargă la vot, în 11 decembrie. El a cântărit ceea ce numeşte „dinamica valorii de piaţă a apatiei“. Valoarea o dă chiar electorul, care este capabil să transforme lucrurile.

„Dacă nu participi la vot pentru că eşti dezamăgit de cei pe care i-ai ales sau eşti dezgustat de apucături precum minciuna, loviturile sub centură, promisiuni haotice sau pur şi simplu ai hotărât să nu intri în joc – ei bine, ai optat pentru o valoare de piaţă egală cu zero. Scopul manipulatorilor politici nu este acela de a te aduce la vot. Unicul lucru care îi interesează este să adune mai multe voturi decât ceilalţi candidaţi. Drept care vor face orice pentru a fi pe placul celor care merg la vot - restul sunt invizibili pentru ei, nulităţi absolute. Aşa cum măcelarii nu vor face nici un efort pentru vegetarienii care nu le trec pragul, politicienii cu găştile lor nu vor fi deloc atenţi la nevoile non-votanţilor, călcând pe ei ca pe nişte furnici nesemnificative. Magia acţiunii de a vota constă tocmai în asta: votând, optezi pentru participare, şi atunci propria ta magie începe să conteze. Şi vei vedea ce mult contează!“, afirmă românul care a dat o lovitură sistemului ermetic creat de politicieni.

stampila vot alegeri

Pentru nehotărâţi sau blazaţi, Claudiu Mărginean are un sfat: „Nu-ţi place nici unul dintre candidaţi? Au prea multe păcate? Asta este, votează-l pe acela care are măcar cu 1% mai puţine decât ceilalţi... Şi, ca prin minune, după câteva cicluri legislative, numărul celor cu păcate se va diminua semnificativ!“.

Fondatorul Partidului Pirat consideră că mai este un motiv pentru care oamenii nu participă la vot: responsabilitatea de a alege. „Este un motiv real, dar de cele mai multe ori nerostit, acela al responsabilităţii: ne ferim să alegem, pentru că cel ales se va dovedi nepotrivit şi noi nu vrem să fim acuzaţi că l-am ales. Un alt motiv ar fi acela că nu ne place să pierdem, în cazul în care cel votat de noi nu ar fi ales. A nu participa la vot nu face ca politica să dispară. Schimbă doar atenţia manipulatorilor de la cei care nu participă la cei care participă. Ieşi din apatie! Mergi la vot! Trage după tine şi pe amicul nehotărât“, îndeamnă Claudiu Mărginean.

„Voi vota pentru o Românie mai bună“

Bogdan Banu este unul dintre românii din diaspora care vor vota la 11 decembrie. Stabilit la Washington DC, Bogdan militează neobosit pentru promovarea tradiţiilor româneşti în lume. „Am să votez cu siguranţă. Am încercat să mă înregistrez să fiu şi membru în comisia electorală, însă se pare că m-am trezit târziu să mă înscriu. O să ajung în comisie dacă se retrage cineva. Voiam să observ procesul mai în direct, mai ales cu noile regulamente“, spune Bogdan.

Atent la semnalele din ţară, românul este la curent cu mersul campaniei electorale. Ştie că va vota pentru o Românie mai bună. „Voi vota pentru o Românie mai bună, asta vrem cu toţii. Asta văd că ne şi promit toţi politicienii. Am văzut recent un articol cu procentajul celor de pe liste, care fie au probleme penale sau sunt traseişti politici - unul fiind chiar pe la patru partide! Pentru diaspora contează dacă îi ştim sau nu pe candidaţi“, precizează Bogdan Banu.

Gabriel Ignat, licean olimpic din Constanţa, este decis să meargă la vot la primele alegeri parlamentare din viaţa lui ca elector. „Nu aveam de gând să votez, pentru că nu aveam încredere în niciun politician, dar m-am întâlnit cu oamenii unui nou partid şi pot să spun că există speranţă. Sunt hotărât să merg la vot. Votez ca să văd dacă poate să fie altfel decât e acum. Nu ştiu ce aşteptări aveau de la democraţie părinţii şi bunicii noştri când au ieşit în stradă în 1989, dar nu prea se simte o democraţie originală. Vrem la putere oameni care să îndrepte ţara“, îşi doreşte Gabriel.

Pe aceeaşi temă: 

Prăpastia electorală dintre România de la ţară şi România de pe Facebook. Cât timp va trece până când votul va fi responsabil

ANALIZĂ Cât de important e să mergem la vot pe 11 decembrie: „Mulţi candidaţi au jucat un teatru aproape perfect“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite