Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu FOTO M.I.
Nicuşor Constantinescu FOTO M.I.

Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat miercuri, 29 iunie, pe Nicuşor Constantinescu la cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa. Decizia este definitivă.

UPDATE Nicuşor Constantinescu a fost condamnat joi, 29 iunie, la cinci ani de închisoare în dosarul subfinanţării Centrului Militar Zonal Constanţa. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Pe 28 octombrie 2015, Tribunalul Costanţa l-a condamnat la 3 ani şi jumătate închisoare. Totodată, instanţa l-a obligat la plata sumei de 72.642,7 lei, actualizată cu indicele de inflaţie la data efectuării plăţii, către Ministerul Apărării Naţionale – Statul Major General.

Nicuşor Constantinescu a fost  trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2014, pentru abuz în serviciu în formă continuată după ce mai mulţi ani nu a finanţat cu niciun leu Centrul Militar Zonal Constanţa.

După executarea pedepsei, pe o perioadă de cinci ani, Constantinescu nu poate ocupa o funcţie publică şi a pierdut dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice. Hotărârea nu este definitivă.

Fostul preşedinte al CJ a cerut la începutul acestui an strămutarea dosarului la Tulcea, însă instanţa nu a fost de acord. De asemena, a recuzat magistratul care îl judeca, unde din nou nu a avut câştig de cauză. 

Prejudiciu imens

Din anul 2009, Nicuşor Constantinescu nu a alocat niciun leu Centrului Militar Zonal Constanţa, unitate militară de interes naţional, situată în centrul oraşului, pe strada Mircea cel Bătrân. În cele din urmă, dezinteresul lui total faţă de apărarea ţării i-a adus un nou dosar la DNA, fiind stabilit un prejudiciu de 67.211,32 lei.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurori în aprilie 2014 pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Deşi conform Legii nr.446/2006 „consiliile judeţene/locale sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice“, unitatea militară a fost subfinanţată, încercând, în repetate rânduri, să evacueze sediul din centrul oraşului.

În rechizitoriu se specifică faptul că, începând cu anul 2009, Consiliul Judeţean Constanţa a încetat finanţarea achiziţionării de la corpuri de iluminat până la materiale igienico-sanitare şi nu a mai dat bani pentru întreţinerea autoturismelor instituţiei.

Un an mai târziu, spun procurorii „s-a reziliat şi contractul cu firma care asigura service-ul sistemelor de securitate, respectiv al camerelor video cu circuit închis, sistemul anti-efracţie şi sistemul de avertizare împotriva incendiilor, iar ulterior a dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal“. 

Reprezentanţii Centrului Militar Zonal Constanţa spun că, prin nefinanţarea activităţii instituţiei militare, practic s-a atentat la siguranţa naţională. Legea 51/ 1991 privind siguranţa naţională a României precizează la art. 3: „Constituie ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României (…) actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social economice sau apărării naţionale“.

image

Pregătire de pace şi război

La Centrul Militar Zonal sunt pregătiţi toţi rezerviştii pentru mobilizarea Armatei. Instruirea se face atât la sediul instituţiei, cât şi pe teren, la fiecare firmă sau serviciu public. Unii pot apăra ţara cu arma în mână, iar alţii de la locul de muncă. Activitatea centrului zonal este cu atât mai importantă cu cât de aici se coordonează şi activitatea militarilor din Tulcea, Brăila, Călăraşi şi Ialomiţa. 

Centrul Militar Zonal trebuie să ştie pe ce se bazează în cadrul unui atac armat, sau în cazul unei calamităţi naturale. De exemplu, în caz de război, câţiva angajaţi de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă sau de la alte unităţi de interes naţional vor fi consemnaţi la muncă pe toată durata ostilităţilor.

Ei sunt repartizaţi de personalul de la Centrul Militar Zonal Constanţa către unităţile militare care au nevoie de cunoştinţele lor. 

În vreme de pace, statul român, prin autorităţile locale, se asigură de faptul că, în cazul unor război, vor avea şi mijloace de deplasare pe apă, pe uscat şi în aer. Autoturisme, ambarcaţiuni navale sau elicoptere vor fi rechiziţionate, la nevoie, de la persoanele fizice sau juridice.

Angajaţii centrului au fost nevoiţi să ia legătura cu rezerviştii de pe telefoanele proprii şi să se deplaseze în judeţ şi în afara judeţului cu autoturismele personale, după ce costurile convorbirilor telefonice instalate de Statul Major General nu au fost achitate de Consiliul Judeţean, iar singurul mijloc de transport era o Dacie veche. 

Mai mult, Nicuşor Constantinescu nu s-a prezentat niciodată la instruire, deşi, conform legii, preşedinţii de consilii judeţene trebuie să vină o dată la patru ani pentru a fi pregătiţi în caz de război sau situaţii deosebite. 

Constanţa, singurul judeţ nefinanţat

La nivel naţional, doar Consiliul Judeţean Constanţa a lăsat de izbelişte pregătirea oamenilor pentru război. În urma solicitărilor trimise, am aflat că la Tulcea Consiliul Judeţean a alocat anul trecut Centrului Militar Zonal 157.715 lei, dintre care 133.097 lei cheltuieli materiale şi 24.618 lei investiţii. Consiliul Judeţean Cluj a alocat Centrului Militar Zonal un buget de 181,18 mii lei, din care s-au cheltuit 175,39 mii lei. 

Într-un răspuns primit de ziarul Adevărul, reprezentaţii MapN au spus că printre atribuţiile Centrului Militar Zonal se numără atât evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor, dar şi completarea structurilor din sistemul naţional de apărare, asigurarea forţei de muncă necesară pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război. 

Vă mai recomandăm:

Radu Mazăre: „Cristian Zgabercea i-a schimbat plosca şi pamperşii lui Nicuşor Constantinescu“

Nicuşor Constantinescu, în picaj. Are un nou dosar DNA, pentru elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

Nicuşor Constantinescu a cerut strămutarea dosarului privind Centrul Militar

UPDATE Nicuşor Constantinescu, din nou în faţa instanţei. El rămâne arestat la domiciliu în dosarul Centrului Militar

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite