Mesajul preotului Picu: „Mergeţi acolo unde aveţi pace în suflet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Nicolae Picu, departe de biserică FOTO Asociaţia Sfântul Mina
Preotul Nicolae Picu, departe de biserică FOTO Asociaţia Sfântul Mina

Înainte de a pleca în Italia, părintele Nicolae Picu, parohul Bisericii Sfântul Mina, s-a întâlnit cu unii dintre enoriaşii săi. Ei descriu starea de spirit a duhovnicului şi mărturisesc ce le-a transmis acesta credincioşilor.

Părintele Nicolae Picu de la Biserica Sfântul Mina nu mai este paroh al lăcaşului de cult şi nu mai face parte dintre slujitorii Bisericii. El a fost caterisit de Arhiepiscopia Tomisului pentru înscrierea bisericii din Parcul Tăbăcărie, pe care a fondat-o, în patrominoul asociaţiei sale.

Unul dintre enoriaşii săi, muzicianul Harry Tavitian, s-a întâlnit cu preotul Picu cu puţin timp înainte de decizia Arhiepiscopiei de a-l caterisi. Părintele Nicolae Picu se află acum în Italia, la fratele său care slujeşte ca preot catolic la Vatican.

„Înainte de a pleca în Italia, părintele Picu – foarte întărit sufleteşte – ne-a îndemnat să nu judecăm pe nimeni, să iertăm şi să ne rugăm.

Dânsul a ales să facă ascultare până la sfârşit, supunându-se hotărârilor luate şi, încrezător în Dumnezeu, nu s-a apărat în nici un fel în timpul linşajului mediatic la care a fost supus.

Ne-a mai spus ca nu cumva, datorită celor întâmplate, să ne smintim şi să ne îndepărtăm de Sfânta Biserică.

Ne-a sfătuit ca, dacă putem să nu ne tulburăm sufleteşte de cele întâmplate, să venim în continuare la slujbe la Biserica Sfântul Mina, dacă nu, să mergem acolo unde avem pace în suflet“, spune Harry Tavitian.

Enoriaşii bisericii pun la cale o întrunire la slujba de Liturghie de duminică, 17 martie. Protestul lor va fi unul paşnic şi va avea un semn distinctiv: o floare ţinută în mâini.

Parohul de la Sfântul Mina, părintele Nicolae Picu, fondator al asociaţiei care a construit biserica de lemn, a fost caterisit de Arhiepiscopia Tomisului pentru încălcarea legii BOR.

El a trecut în patrimoniul asociaţiei lăcaşul de cult şi aşezământul social, ceea ce contravine statutului Bisericii. Preotul a fost suspendat din funcţie în luna februarie.

Singura lui salvare este Patriarhul Daniel care ar putea decide rejudecarea lui în tribunalul bisericesc mitropolitan, superior celui de la arhiepiscopie.

După ce asociaţia a închis biserica, slujbele au fost ţinute timp de două zile în faţa lăcaşului de cult. Miercuri, 13 martie, în timpul pregătirilor slujbei de Sfântul Maslu, unul dintre preoţi a suferit un atac cerebral. Preotul Remus Dumbravă este în stare critică, la Reanimare, cu şanse minime de supravieţuire.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite