Marea sărbătoare a ortodoxiei. Sfântul Apostol Andrei, cel care a creştinat românii, este celebrat la 30 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Peştera Sfântului Andrei din judeţul Constanţa, locul în care a vieţuit ocrotitorul României, se fac pregătiri pentru marele pelerinaj dobrogean care adună oameni din toate colţurile ţării.

Declarată zi de sărbătoare legală, 30 noiembrie este ziua în care românii îşi prăznuiesc patronul spiritual, pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României şi primul Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.

În ajunul sărbătorii, marţi, 29 noiembrie, de la ora 16.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica Sfântul Apostol Andrei din cartierul constănţean Palas, ce va fi urmată de sfinţirea capelei mortuare din incinta bisericii.

În ziua praznicului, miercuri, 30 noiembrie, de la ora 9.00, la mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din apropierea localităţii Ion Corvin va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, împreună cu un sobor de ierarhi din ţară şi din străinătate: IPS Iacob, Mitropolit de Mitilini (Grecia), IPS Hrisostom, Mitropolit de Brod (Bosnia), IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), IPS Ambrozie, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), IPS Alexei, Arhiepiscop de Balta şi Ananiev (Ucraina), PS Ciprian, Episcop de Melnik (Bulgaria), IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Apostol Pavel aduse din Mitropolia de Veria a Greciei.

Concertul „Sus inima, români!”

Tot miercuri, 30 noiembrie, începând cu ora 18.00, pe scena Casei de Cultură din Constanţa va avea loc concertul de muzică patriotică şi colinde: „Sus inima, români!“ susţinut de către Corala bărbătească ortodoxă Armonia (dirijor arhid. lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru) şi Muzica Militară a Forţelor Navale Române (dirijor col. dr. Cornel Ignat). Intrarea se face gratuit, pe bază de invitaţie, care se poate procura de la Magazinul de obiecte bisericeşti al Arhiepiscopiei Tomisului (situat lângă Catedrala arhiepiscopală).

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Cei doi au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni“, adică apostoli.

Întâiul Apostol a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor“.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care, conform tradiţiei, s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioşi spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei. Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei“.

Sfantul Andrei FOTO argumentpress.ro

Pe aceeaşi temă:

Patimile celor doi învăţaţi care au scos la iveală Peştera Sfântului Apostol Andrei

Primele mărturii creştine din Dobrogea, cercetate de preotul care a descoperit Bethleemul românesc

Paşte în Bethleemul românesc. Călătorie spre începuturile creştinismului, la Dervent şi peştera Sf. Andrei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite