Piesă de teatru „cu decapitare“ de la Constanţa. „Istoria trebuie învăţată pentru a înţelege greşelile trecutului, nu pentru a le repeta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceenii de la Asociaţia Elevilor din Constanţa atrag atenţia asupra impactului pe care-l poate avea interpretarea scenei decapitării Sfinţiltor Martiri Brâncoveni, jucată în cadrul serbării şcolare de la finele anului 2014, la şcoala particulară cu acelaşi nume.

„Copiii care au participat la scenetă nu aveau capacitatea de a înţelege faptul istoric, din cauza vârstei lor fragede. De aceea, istoria se introduce ca materie de studiu abia în clasa a IV-a, iar petele istoriei sunt aprofundate la liceu, în clasele a XI-a si a XII-a. Abia atunci elevii au capacitatea de a înţelege corect evenimentele pe care le studiază. Istoria trebuie învăţată pentru a înţelege greşelile trecutului, nu pentru a le repeta“, argumentează Alexandru Manda, lider al Asociaţiei Elevilor.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis că a luat la cunoştinţă cu profundă îngrijorare şi tristeţe de întâmplarea petrecută la o unitate de învăţământ privat din municipiul Constanţa.
 
„Un fapt foarte îngrijorător este că persoanele care au jucat rolul fiilor lui Constantin Brâncoveanu erau copii, cu vârsta sub 10 ani, elevi ai respectivei unităţi de învăţământ. Aceştia au fost expuşi şi supuşi unor scene de violenţă simulată, care le poate afecta grav dezvoltarea psiho-socială şi poate induce atitudini violente o dată cu creşterea în vărstă.

În videoclipul distribuit pe reţelele de socializare, se poate observa cum acestor copii le este tăiat capul, în mod simbolic, cu un topor de plastic, de către o persoană adultă, care poartă o eşarfă neagră pe faţă.
 
Atragem atenţia asupra şocului emoţional pe care aceşti copii l-au suferit, în timpul repetiţiilor şi în timpul spectacolului. Suntem de părere că evenimentele întâmplate pot avea efecte negative asupra copiilor, existând riscul dezvoltării unui comportament de tip agresogen şi antisocial, aceştia percepând greşit faptul istoric, din cauza vârstei fragede“, spun liceenii de la AEC.

Martirii“ de la serbarea şcolară

Anul 2014 a fost declarat în România „Anul Brâncoveanu“, la împlinirea a trei secole de la sacrificiul suprem al Sfinţilor Mucenici Brâncoveni. În anul 1714, unul dintre cei mai logevivi domnitori ai Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveneanu, a îndurat tortura otomanilor şi a preferat să-şi vadă cei patru fii ucişi decât să se lepede de religia creştină. Recrearea scenei martiriului la serbarea de final de an de la Şcoala Brâncovenească a stârnit reacţii în mediul online, unde iniţiativa şcolară a fost criticată.

„Serbarea a fost un joc de rol, transpunând pe scenă curajul, eroismul şi jertfa Brâncovenilor. Elevii noştri sunt obişnuiţi cu citirile zilnice din Vieţile Sfinţilor, în care sacrificiul Mucenicilor ocupă un loc important. Din programa şcolară, pe lângă matematică, fizică sau alte materii, nu ar trebui să lipsească educaţia patriotică. Aceasta contribuie la formarea caracterelor, care să nu-şi vândă sufletul la prima ameninţare“, consideră conducerea Şcolii Brâncoveneşti.

„Mesaj denigrator faţă de musulmani“
 
Liceenii de la AEC fac precizarea că „interesul general al copilului este superior convingerilor religioase ale părinţilor, cum a afirmat şi legiuitorul la art. 5 alin. (2) şi art. 36 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului“.
 
„Modul de desfăşurare a acestei piese de teatru este unul inadecvat, aceasta promovând acte istorice violente şi transmiţând un mesaj denigrator faţă de un anumit cult religios. Acest lucru este unul îngrijorător, atentând la mozaicul etnico-religios din Dobrogea, şi la buna convieţuire dintre cetăţeni.

Asociaţia Elevilor din Constanţa promovează valorile comunitare, de apartenţă la un spaţiu comun, european, şi susţine toleranţa, în toate aspectele şi domeniile sociale. De asemenea, AEC condamnă şi consideră ca fiind inacceptabilă orice atitudine intolerantă, care este contrară principiilor fundamentale ale democraţiei şi valorilor noastre naţionale şi europene“, arată AEC.

Vă mai recomandăm

VIDEO Şcoala din România unde orele încep şi se termină cu o rugăciune şi cu imnul naţional. Clasele sunt pline de icoane, candele şi ştergare

Elevii, la un pas de recăpătarea dreptului de vot în administrarea şcolilor. Iniţiativa pornită de la Constanţa intră la aprobare în Senat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite