Grecii din România, despre ţara lor natală, un paradis în derivă: „Am fost la vot şi am rămas şocat de atâta sărăcie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucurie în Elada, cu speranţa în ieşirea din criza economică Foto Getty Images
Bucurie în Elada, cu speranţa în ieşirea din criza economică Foto Getty Images

Un grec stabilit de 16 ani în România care a votat la alegerile de duminică din Elada, un român care trăieşte în Grecia de 15 ani şi un grec pe jumătate român îşi spun părerea despre situaţia ţării care pentru unii dintre ei a fost un paradis.

Sătulă de restricţiile impuse de Europa pentru ieşirea din colaps, Grecia a votat duminică pentru renunţarea la politica de austeritate. Ţara a ales să meargă pe mâna radicalilor de stânga de la Syriza, care au promis măsuri de ajutorare. Christos, un grec stabilit la Constanţa, a fost duminică la vot şi povesteşte pentru Adevărul impresiile sale. Teodor, român plecat în Grecia, relatează starea de spirit a diasporei, în timp ce Anton, un grec pe jumătate român din Constanţa, vrea ca România să ia aminte la experienţa Greciei.

Christos: „M-a şocat sărăcia din Grecia“

Christos Gemenetzidis este un om afaceri grec din Pireu stabilit în România de 16 ani. A ajuns aici urmându-şi familia venită cu afaceri în Portul Constanţa. A absolvit o facultate cu specific naval la Universitatea Ovidius şi acum conduce o agenţie de shipping. Şi-a întemeiat o familie la Constanţa, ţine zilnic legătura cu ţara lui, iar duminică a fost în Grecia şi a votat. A fost marcat de cele văzute.

„Am fost şocat de sărăcia oamenilor. Rudele mele nu-şi permiteau să bage motorină în maşină ca să meargă câţiva kilometri până la vot. I-am scos la masă pe toţi, la un souflaki, şi au mâncat mai ceva ca la masa de Crăciun. Un kebab din acela este 2 euro, pentru noi nu înseamnă nimic. Dar pentru ei… Comerciantul era la fel de recunoscător pentru comanda mea de 40 euro. Ne-a dat gratis orez, salată, pâine - ceea ce nu s-ar fi întâmplat înainte.

Aproape toate magazinele sunt închise. Sărăcia este teribilă în Grecia, pentru omul de rând. Grecii se bucură acum că a ieşit un partid care le-a promis marea cu sarea. Nici nu aveau pe cine să aleagă, ar fi votat pe oricine de disperare, numai să scape de criză. Dar pe termen lung, nu cred că asta le va ţine de foame, pentru că nu am văzut soluţii viabile oferite de politicieni“.

Grecul descrie atmosfera electorală din ţara sa ca fiind ea însăşi austeră, de frica unor conflicte stradale. „Nu erau afişe, bannere sau chioşcurile electorale pe care înainte le avea fiecare partid lângă secţiile de votare. Acum era unul singur, al partidului care a câştigat. Restul nici n-au îndrăznit să-şi facă vreo campanie electorală. Eu personal am votat cu extrema dreaptă, pentru că nu cred într-o politică populistă. În general, partidele socialiste fac rău ţării, aşa e la noi în Balcani. Grecia a început să se urască din cauza votului. Înainte nu aveam decât cel mult miştouri, fără jigniri, despre opţiunea fiecăruia de vot. Acum, însă, s-a ajuns la o stare de tensiune fără precedent“, povesteşte Christos.

Christos Gemenetzidis - grec stabilit la Constanţa care a votat în Grecia Foto Arhivă personală

Fratele lui va veni şi el în România, pentru că şi-a găsit aici un serviciu de care este mulţumit. „Decât să trăiască acolo… Grecii şi-au făcut-o cu mâna lor. Au dat girul unor partide care au distrus ţara. Au acceptat politicile guvernanţilor care au mărit salarii de dragul voturilor, fără acoperire în realitate. Ei îşi făceau treburile, nu prea îşi plăteau taxele… le-a convenit. Acum au ajuns într-o situaţie fără ieşire. Viitorul este incert şi ne rămâne doar să sperăm într-o minune“, spune Christos.

Teodor: „Până în 2008 a fost paradis“

Teodor Cioroiu (47 ani) este un român care trăieşte în Grecia de 15 ani. Tocmai fusese disponibilizat de la Combinatul Siderurgic Galaţi, după 11 ani de muncă, aşa că s-a hotărât să-şi încerce norocul în cel mai apropiat Eldorado. „Am trecut graniţa ilegal. Nu aveam viză, era foarte greu de obţinut, aproape imposibil“, relatează el.

În ţară lucrase ca sortator, apoi CTC-ist în laminorul de tablă subţire al combinatului. În Grecia s-a apucat de altceva: a făcut o specializare de lucrător de întreţinere pentru echipamente electrice şi electronice. Un timp i-a mers foarte bine. „Până în 2008, când a lovit criza, pentru mine a fost un paradis. Acum trebuie să recunosc ca totul e schimbat. Până în 2008 am lucrat cu un salariu destul de substantial, de 1200-1400 de euro cu tot cu sporuri şi ore suplimentare. Acum am un salariu de 800 de euro. Să recunoaştem... în ţară nu câştigam atât“, spune românul.

În schimb, preţurile şi chiriile au scăzut. Acum plăteşte 200 de euro chirie pe un apartament cu trei camere în Atena. „Până în 2008, fără 350-400 de euro nu te apropiai de el“, spune românul.

Sărăcia de care au fugit românii din ţară o cunosc acum şi grecii. „Grecii resimt cel mai tare sărăcia, deoarece au fost obişnuiţi cu salarii foarte mari. Românii sunt foarte preocupaţi de situaţia din Grecia. Unii văd schimbarea ca pe ceva rău, altii se abţin. Părerea mea este că aceia cu acte, cu drept de muncă şi drept de şedere, nu ar avea de ce să se teamă. Eu momentan sunt în expectativă. Aştept să vad ce schimbări au loc în următoarele 3-6 luni. Dacă lucrurile degenerează, normal că iau în calcul să mă întorc acasă“, afirmă Teodor.

Teodor Cioroiu - român stabilit în Atena - Grecia Foto Arhivă personală

Înainte, pe român l-ar fi tentat să ceară cetăţenie elenă. „Să fiu sincer, mă batea cândva acest gând, îndeplinesc toate condiţiile, dar acum... nu mai am acest gând. Nesiguranţa zilei de mâine mă face să fiu mai precaut. Politic vorbind, fobia noastră cea mai mare nu este Syriza, ci neonaziştii de la Zori Aurii care au ieşit pe locul al III-lea, cu 6,39% din sufragii şi au obţinut 17 locuri în noul Legislativ“, este Teodor îngrijorat.

Se consideră totuşi fericit că are un loc de muncă. „Mulţi români nu au privilegiul acesta, o parte dintre ei sunt nevoiţi să se întoarcă acasă. Acesta a fost şi motivul pentru care am hotărât să înfiinţez grupul de pe Facebook intitulat «Comunitatea românilor din Grecia» şi să administrez grupul «Românii din Grecia», în speranţa că ne putem ajuta între noi“, arată Teodor.

Pentru Teodor şi ai lui, cei mai apropiaţi sunt acum românii din Grecia. „Am reuşit să creez o legătură între noi românii, să dăm o mână de ajutor atunci când situaţia o cere. Cred că suntem în jur de 40.000-50.000 de români în toată Grecia. Organizăm întâlniri, facem acţiuni caritabile pentru copiii din România şi punem ţara la cale. Fie că sunt mai aproape sau mai departe, să nu uităm că suntem români!“, îndeamnă Teodor, românul din Grecia.

Anton: „România să ia aminte la Grecia!“

Anton Traian Antoniadis este un grec aflat la a cincea generaţie în România. Străbunii lui, comercianţi, vin de la Constantinopole şi s-au stabilit la Constanţa, unde este cea mai numeroasă comunitate elenă din România. Urmând tradiţia negustorilor greci, Anton se ocupă tot cu tranzacţiile, dar pe mare, într-o agenţie de shipping. Este pe jumătate român, iar în Grecia are rude care trec prin calvarul crizei economice.

Anton Traian Antoniadis - grec-român din Constanţa Foro Arhivă personală

„România este, slavă Domnului, mai bine decât Grecia. Vara, ei o duc ceva mai bine, dar iarna… gândiţi-vă că n-au gaze. La un venit de 500 euro, ei dau 400 euro numai pe încălzire. Toţi zic că era mai bine înainte de intrarea în Comunitatea Europeană. Grecii sunt mai băţoşi decât românii, nu acceptă să-i calci pe coadă sau pe cap. Tot grecul avea două capre, o măslină, îi ajungea.

Dar ce s-ar întâmpla cu România dacă s-ar sista importurile, vă daţi seama? Depindem de ele, nu mai producem nimic. Avem mai multe farmacii decât brutării. Experienţa Greciei ar trebui să ne dea de gândit“, atrage atenţia grecul-român Anton Antoniadis.  

Vă mai recomandăm

Alexis Tsipras a depus jurământul ca premier al Greciei fără tradiţionalul ceremonial religios

Alegerile din Grecia şi cele 7 semne ale cataclismului din zona euro

Schimbare radicală în Grecia, provocare pentru Europa

Coaliţie anti-austeritate în Grecia. Syriza şi Grecii Independenţi se îndreaptă spre un acord pentru a forma Guvernul



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite