Gestul amuzant făcut de Regina Ana la o masă protocolară, ce a destins atmosfera. „Toţi am răsuflat uşuraţi. Era om, Regină, pe jumătate Rege“
0Analistul politic Mihai Petre rememorează ziua întâlnirii cu Regina Ana şi regele Mihai, la Constanţa. El relatează o întâmplare amuzantă, prin care Regina s-a dovedit un om modest, fără fasoanele impuse de etichetă.
MIhai Petre, analistul politic din Constanţa, şi-a amintit ziua în care a avut ocazia să discute cu Majestăţile sale Regele Mihai şi Regina Ana:
„I-am cunoscut personal pe regele Mihai şi pe regina Ana. Se întâmpla prin 1998, eram purtător de cuvânt al Prefecturii. În vara acelui an, regele Mihai şi regina Ana au efectuat o vizită de câteva zile în judeţ. Prefectul de atunci, Marian Pârjol, m-a luat după el pe tot parcursul vizitei. Nici atunci nu am ştiut, nici astăzi nu ştiu cum să-i mulţumesc.
Aşa am ajuns, într-un cerc foarte restrâns, să stau la masă, faţă în faţă, cu regina Ana (deci, chiar în faţa mea) şi cu regele Mihai. Şi acum ţin minte că eram pe modulul "mute" şi că mă gândeam numai la cum să fac să nu vărs vreun pahar sau să nu pun mâncare pe mine. N-am fost în stare să deschid gura decât după vreo două pahare de vin :)
Regina, dar şi regele, volubili, comunicativi, fără figuri regale, oameni simpli, normali. Impresionau printr-un mix unic de prestanţă, modestie (incredibil de modeşti) şi uman, plus fermitate şi un ton foarte hotărât în cazul reginei (avea ceva din magnetismul, strălucirea şi duritatea unui diamant).
Eu am vorbit mai mult cu Ana, prefectul cu regele. Regina vorbea în franceză, era lângă mine o doamnă din suita regală care îmi traducea, eu vorbeam în engleză. Am discutat despre valori, modele, tineri şi viitor. În nicio secundă nu mi-a vorbit de sus.
La un moment dat, vine felul principal - pulpă de pui cu cartofi. Era a doua oară în viaţă când mâncam cu trei feluri de tacâmuri la masă. La prânz, mă încurcasem în furculiţe şi cuţite. Acum fusesem instruit, începi cu tacâmurile din exterior spre interior.
Bun, dar cum mănânci, cu furculiţă şi cuţit, pulpă de pui cu os?
Chin...
Dă-i şi taie, nu se tăia.
Mă uit la regină, nu se descurca mai bine.
La un moment dat, ne spune: pe mine vă rog să mă scuzaţi, dar eu o să mă ajut de mâini :)
Toţi am răsuflat uşuraţi şi ne-am servit cina într-un mod rustic şi plăcut :)
Om, Regină şi pe jumătate Rege.
Aceasta este impresia pe care mi-a lăsat-o Majestatea Sa, Ana a României.
Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească în rândurile drepţilor!“
Mesajul monarhiştilor
Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei a transmis un mesaj oficial la moartea Reginei Ana. Monarhiştii remarcă loialitatea celei care a stat alături de Regele Mihai, fiind cea mai longevivă consoartă de monarh din istoria naţională. Mesajul adresat de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei onorează memoria Reginei Ana.
„Am aflat cu profundă tristeţe că, de astăzi, Majestatea Sa Regina Ana a României nu se mai află printre noi.
Regina noastră va rămâne în Panteonul monarhiei româneşti, alături de Regina Elisabeta, Regina Maria şi Regina Elena, drept cea mai longevivă consoartă de monarh din istoria naţională de până acum.
Ne rugăm bunului Dumnezeu să-l aibă în paza Sa pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României şi să dea putere Alteţei Sale Regale Principesei Moştenitoare Margareta şi întregii Familii Regale pentru a-i onora moştenirea.
Cătălin Mihai
Preşedintele Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei
1 august 2016“
Regina Ana a murit. Unde şi când va avea loc înmormântarea
Într-o primă declaraţie dată pentru „Adevărul“, Cătălin Mihai, liderul Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, s-a declarat profund întristat de moartea Reginei Ana. „Simţim un mare regret, chiar dacă vârsta sa era foarte înaintată, ne doream ca Majestăţile sale să rămână cu noi cât mai mult timp. Majestatea sa Ana ne-a părăsit şi a plecat în lumea celor drepţi. Transmitem condoleanţe familiei îndoliate!“.
Preşedintele monarhiştilor din România a ţinut permanent legătura cu familia regală. „Ultima dată m-am întâlnit cu Majestatea sa Regele Mihai şi cu Majestatea sa Regina Ana în 1993. Dar cu Alteţa sa Principesa Margareta şi Alteţa sa Principele Radu m-am întâlnit cluna trecută. Este o pierdere grea pentru noi“, a mai spus Cătălin Mihai.
Regina Ana a încetat din viaţă la vârsta de 92 ani, în spitalul din Morges din Elveţia, în ziua de 1 august 2016. Înmormântarea va avea loc la 13 august, după cum a declarat avocatul Casei Regale a României. Regina Ana va fi îngropată la Mănăstirea Curtea de Argeş.
„Era modestia întruchipată, merita o viaţă mai bună“
George Varsami este directorul Muzeului Portului Constanţa, ridicat pe locul Cuibului Reginei Elisabeta. Monarhist convins, Varsami a alcătuit o arhivă cu publicaţii şi imagini despre istoria familiei regale şi despre vizitele acesteia la Constanţa. Ultima a avut loc în 1998, când Regele Mihai şi Regina Ana au venit la micul Muzeu al Portului Constanţa.
„Majestatea sa Regele MIhai spunea că nu mai seamănă deloc cu pavilionul pe care el îl ştia, Cuibul Reginei. Regina Ana se uita nedumerită la el, ea nu fusese deloc la Cuibul Reginei, nici înainte, nici atunci, după Revoluţie. Ea ne-a adresat mulţumiri. Era modestia întruchipată, dar a avut o viaţă rătăcitoare, mai mult decât ar fi meritat. A fost o mamă deosebită, ar fi fost o regină deosebită. A stat alături de Maiestatea sa şi de monarhie în momentele cele mai grele
Pe aceeaşi temă:
A murit Regina Ana. La 92 de ani, Regina s-a stins din viaţă la un spital din Elveţia FOTO VIDEO
Moartea Reginei Ana îndoliază regaliştii: „Era modestia întruchipată. A stat alături de Regele Mihai în momentele cele mai grele“
Pe aceeaşi temă: