FOTO VIDEO La mare în România sau în Bulgaria? Fotografiile de vacanţă ale unui turist german prezintă staţiunile Mamaia şi Albena în anii `70

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunter Mencke, turistul german care a surprins Mamaia şi Albena anilor '70. FOTO Arhiva personală G.M.
Gunter Mencke, turistul german care a surprins Mamaia şi Albena anilor '70. FOTO Arhiva personală G.M.

Când vine vorba de turism, plajă şi vacanţe ieftine, litoralul Mării Negre este împărţit, de zeci de ani, între România şi Bulgaria. Un turist german care a fost în anii 70 şi în Mamaia, şi în Albena, face publice fotografii din acea perioadă pentru o comparaţie între felul în care s-au dezvoltat cele două staţiuni.

O perspectivă rară asupra două staţiuni des frecventate în anii 70 ne este oferită azi cu ajutorul unor imagini de arhivă surprinse de o familie din Germania. Gunter Mencke si Norma Medrow sunt nişte cetăţeni obişnuiţi ai Germaniei. Ceea ce-i face să iasă în evidenţă este colecţia lor de imagini de călătorie din toată lumea. La cei 67 ani ai săi, Gunter are doi copii, acum adulţi. El a lucrat timp de 33 ani pentri o societate de Audit şi înainte de asta a activat ca tehnician TV. 

Hobby-ul familiei Mencke a fost reprezentat de călătoria cu rulota familiei, dar de-a lungul anilor a mers şi spre destinaţii turistice unde nu se putea ajunge pe patru roţi. Norma, partenera lui Gunter are 65 ani şi a lucrat o viaţa ca educator de Grădiniţă. Cei doi au vizitat destinaţii exotice ale anilor 80, cum ar fi Mexicul, au luat parte la lansarea navetei spaţiale Columbia în 1981 şi au văzut clădările World Trade Center în 1980.

Două dintre clipurile lor de vacanţă au însă un farmec aparte pentru noi - o vacanţă la Mamaia petrecută în 1978 şi una în staţiunea bulgărească Albena în 1974. Imaginile au fost scoase din arhivele personale în urmă cu doar câteva zile, după 40 ani.

Albena de acum 41 ani

Vacanţa familiei lui Gunter din vara anului 1974 a pornit de la Varna, a continuat la Albena şi, mai apoi, către Nessebar - peninsula din Marea Neagră veche de 3000 ani care este declarată Sit protejat UNESCO. Turistul a surprins cele mai interesante momente cu ajutorul unei camere video Super8. 

Familia a plecat cu avionul spre Varna şi de acolo a luat autocarul spre Albena. Staţiunea bulgărească a devenit celebră la nivel internaţional chiar în acel an pentru că acolo a avut loc în luna Septembrie Turneul Mondial de Şah. Pentru prima dată, jucători din afara Europei luau parte la un astfel de eveniment care avea loc într-o ţară aflată sub controlul URSS. 

Albena fusese construită cu doar zece ani înainte, la 30 kilometri de Varna. La vremea respectivă totul era nou şo modern. Hotelurile răsărite pe malul mării atrăgeau în special turiştii din Germania. Plăcuţele scrise în limba bulgară şi germană de la fiecare monument istoric din zonă, clădire sau magazin erau special concepute în acest sens.

Cuplul s-a cazat la Hotelul Shabla din Albena, dar şi-a petrecut timpul pe plajă. Unul dintre amănuntele care ies în evidenţă este legat de numărul mare de turişti de pe malul mării şi faptul că la Albena existau şezlonguri şi baldachine încă de acum 40 ani. În acelaşi timp, sporturile acvatice erau bine reprezentate de bărci cu motor sau pânze. Peisajul virgin al plajelor din jurul staţiunii atrăgea turiştii la adevărate picnicuri în aer liber. 

Plimbarea spre Nessebar a fost făcută cu naveta rapidă Kometa 4, ambarcaţiune cu alură SF pentru anii 70. Cuplul s-a bucurat apoi de peisajul rustic şi a vizitat o biserică şi o moschee.

Din video nu puteau să lipsească nici tinerii pionieri, membrii ai intenaţionalei socialiste, care veniseră în vizită la Albena. Unii dintre ei erau din îndepărtate Coree de Nord.

Mamaia, la sfârşitul anilor '70

Impresia lăsată de litoralul românesc nu pare să fi fost la fel de puternică pentru familia din Germania. Vizita lor la Constanţa a avut loc în 1978. 

Albumul de familie începe cu o plimbare pe malul Portului Constanţa. Un amănunt pe care un constănţean îl poate observa în acele imagini este numărul mare de vapoare care aşteptau să intre în port. 

Piaţa Ovidiu era în 1978 o zonă intens circulată de maşini şi autobuze. Familia Mencke trece şi pe la Moschee, iar apoi ajunge în Mamaia. Staţiunea românească este la fel de plină ca Albena, dar pe nisip nu vezi decât prosoape, fără umbreluţe. 

În apă poţi să zăreşti o barcă cu vâsle şi o hidrobicicletă propulsată de turiştii amatori de dat la pedale. Poate tocmai de aceea, vacanţa lui Gunter Mencke nu a rămas imprimată decât pe un colaj de fotografii. Mamaia era totuşi la sfârşitul anilor 70 un paradis verde, cu mulţi pomi, flori şi o zonă în care hotelurile nu erau nici pe departe la fel de aglomerate ca astăzi.

Imagini inedite: Albena în 1974

Imagini inedite: Constanţa şi Mamaia în 1978


Vă mai recomandăm:

FOTO Şantierul de pe plaja Mamaia: litoralul va fi lăţit cu până la 100 de metri

România încearcă să readucă turiştii polonezi pe litoral şi în Deltă

Staţiunea Mamaia şi Delta Dunării vor fi promovate la Târgul de Turism al României

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite