FOTO Soluţiile liceenilor din Constanţa pentru reducerea consumului de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Declaraţie împotriva traficului de droguri FOTO CJE Constanţa
Declaraţie împotriva traficului de droguri FOTO CJE Constanţa

Elevii Constanţei au mărşăluit joi, 4 aprilie, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de droguri. La acest eveniment iniţiat de Agenţia Naţională Antidrog au fost prezenţi peste 1.000 elevi din liceele constănţene. Ei au purtat pancarte cu sloganul „În faţa drogurilor nu suntem diferiţi“.

Manifestanţii au pornit de la Sala Sporturilor pe Bulevardul Tomis până la Statuia Libertăţii din parcul Primăriei. Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, Alexandru Bajdechi, a citit declaraţia elevilor din judeţul Constanţa cu privire la consumul de droguri.

DECLARAŢIA ANTIDROG A ELEVILOR DIN CONSTANŢA

Ca reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al  Elevilor, dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul de droguri din rândul tinerilor.

Dorinţa noastră este să ne implicăm în ameliorarea acestei probleme sociale cu care ne confruntăm şi de asemenea, să cerem sprijin pentru a fi uniţi împotriva oricărei forme de consum sau trafic de droguri.

Acest mesaj se adresează tuturor membrilor societăţii care pot oferi ajutor în rezolvarea acestei probleme deoarece fenomenul ia amploare şi considerăm că nu mai trebuie tratat cu indiferenţă.

Conform studiului european ESPAD 2011, componenta naţională, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, se remarcă o creştere a prevalenţei consumului de droguri ilicite, tranchilizante şi sedative de-a lungul vieţii – 15,6% în 2011, comparativ cu 14,5% în anul 2007, pentru elevii cu vârste de 16 ani.

Pentru prima dată în cadrul studiilor ESPAD, se înregistrează debut precoce al consumului de canabis/haşiş în rândul elevelor de 16 ani din România.

Majoritatea respondenţilor (66,3%-70,6%) consideră că un consum regulat, indiferent de drog, implică un risc crescut asupra sănătăţii. În schimb, consumul experimental de droguri este considerat de respondenţi ca având efecte negative în proporţii mai mici, care variază de la 28% pentru consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP – etnobotanice), la 46,1% (canabis).

Procentul relativ scăzut al elevilor care asociază un risc crescut pentru consumul de SNPP o dată/de două ori sau ocazional/rareori, comparativ cu percepţia asupra riscurilor asociate consumului celorlalte droguri analizate în cadrul studiului (canabis/haşiş, amfetamine şi ecstasy), poate determina un comportament mai permisiv în rândul adolescenţilor în experimentarea acestor tipuri de substanţe.

Prezenţa consumului de astfel de substanţe în cercul de prieteni şi/ sau în familie constituie factori de risc pentru debutul consumului propriu de SNPP, cu atât mai mult cu cât s-a observat că acest tip de consum constituie o activitate desfăşurată predominant în grup.

Consumul de droguri afectează în mod direct tânarul, lezând atât demnitatea umană şi starea de sănătate a acestuia, cât şi bunăstarea socială. Utilizarea substanţelor nocive contribuie totodata la dezvoltarea unui grad de violenţă ridicat având efecte negative asupra familiei şi societăţii.

De asemenea, ne exprimăm solidaritatea faţă de victimele care au căzut în capcana dependenţei de droguri, dorind să ne luam angajamentul că vom face tot ceea ce ne stă în putinţă să remediem această situaţie cu care ne confruntăm.

Ca tineri responsabili dorim să contribuim la eforturile societăţii pentru diminuarea consumului de droguri, iar pentru a facilita implicarea noastră directă în această cauză propunem:
1)  Realizarea şi promovarea unei reţele naţionale antidrog a elevilor
2) Elaborarea unor ghiduri pentru toate instituţiile educaţionale privind realizarea unor proiecte de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor.
3) Crearea unui fond comun pentru finanţarea proiectelor antidrog şi a cercetărilor independente, uşor de obţinut.
4) Promovarea campaniilor de prevenire a consumului de droguri care ar trebui să devină platforma acţiunilor antidrog
5) Protejarea subgrupurilor la risc prin dezvoltarea de programe de conştientizare, educare şi informare privind efectele consumului de droguri, adaptate vârstei şi culturii, începând din primul an de invăţământ.
6) Dezvoltarea unor programe de educaţie nonformală şi de petrecere a timpului liber cu scopul prevenirii consumului de droguri.

Să nu uităm nici o clipă că în faţa drogurilor nu suntem diferiţi!

Declaraţia a fost realizată de reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor în colaborare cu specialiştii din Agenţia Naţională Antidrog, cu scopul evidenţierii problemelor existente la momentul actual şi realizării unui parteneriat intrerinstituţional activ pentru ameliorarea situaţiei.

Documentul a fost trimis către autorităţile locale care pot influenţa comportamentul tinerilor, cum ar fi: Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, Instituţia Prefectului Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţă, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Arhiepiscopia Tomisului.

Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Constanţa este structura reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, formată din 176 membri, fiecare îndeplinind rolul de reprezentant al elevilor la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Constanţa.

CJE Constanţa este o structură a Consiliului Naţional al Elevilor, care are rol de partener, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în procesul de învăţământ.
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite