FOTO Reabilitarea celebrei ruine a sinagogii din Constanţa va costa 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăcaşul de cult unde până nu demult urmaşii lui David citeau Tora este astăzi o ruină. Ruinele sale sunt faimoase inclusiv printre turiştii străini, care atunci când coboară de pe vasele de croazieră şi vizitează centrul vechi al oraşului, fotografiază fiecare clădire şi caută sinagoga a cărei splendoare încă se poate vedea din ruine.

Raportul expertizei tehnice primit de comunitate arată că este nevoie de un milion de euro pentru refacerea sinagogii.
Sinagoga de pe strada C.A. Rosetti a fost construită în 1910, la iniţiativa comunităţii conduse de Pincu Şapira. Autorizaţia de construire a fost eliberată pe 9 aprilie 1910, iar proiectul a fost dat spre realizare lui Anghel Păunescu.  
 
„Domnule primar, am onoarea a vă ruga să binevoiţi a elibera cuvenita autorizare de a construi un templu israelit pe proprietatea comunităţii evreieşti din Constanţa, strada Rosetti, colţ cu Petru Rareş“, se scrie în cererea care există la Arhivele Naţionale Constanţa. De altfel, aici există toate proiectele originale ale construcţiei, dar şi fotografii cu templul israelit.
 
Templul are 13 metri înălţime. „Pereţii vor fi din piatră sau de cărămidă lucraţi cu mortar de var alb, hidraulic. Pereţii hasnalelor vor fi de zid masiv, de 28 cm grosime, lucraţi cu var hidraulic, cu ciment în interior, asemenea şi fundul hasnalei. Ferestrele parterului se vor putea deschide în afară“, sunt doar câteva din condiţiile impuse în autorizaţia de construire eliberată pe un an.

Ce lucrări sunt necesare

Construcţia a fost folosită până în anul 2004. În timpul războiului, aici a fost depozit miltar german de armament. Lipsa unor lucrări de întreţinere şi pază au dus în cele din urmă la degradarea gravă a clădirii.
Expertiza a stabilit că trebuie să se facă o reabilitare a structurii, prin injectări cu mortar a fisurilor existente în pereţi, bolţi şi arce. De asemenea, este necesară restaurarea elementelor decorative.

Acoperişul se va reconstrui, prin realizarea de coloane noi şi grinzi de beton armat în locul arcelor construcţiei iniţiale. În prezent, acoperişul este în totalitate prăbuşit, au mai rămas fragmente din grinzile longitudinale şi câteva grinzi transversale din lemn. „Tragem speranţa că lucrările vor demara în acest an. Facem demersurile pentru obţinerea fondurilor necesare de la partea Guvernului României şi alte surse, printre care şi Consiliul Local Constanţa“, spune Sorin-Lucian Ionescu, liderul comunităţii.

Vă mai recomandăm:

FOTO „Revelionul“ evreilor: urmaşii lui Moise au trecut în noul an, la Tulcea. Sinagoga din Constanţa este în ruină

FOTO „Să fii trecut în Cartea Vieţii“ şi-au urat evreii, la trecerea în noul an - 5775


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite