FOTO Obiecte de podoabă pe care le purtau femeile şi bărbaţii în urmă cu mii de ani, expuse la Muzeul de Arheologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Podoabe sau obiecte de uz casnic sau arme de luptă ale civilizaţiei Hamangia, toate au fost strânse într-o expoziţie deschisă la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, care va fi deschisă timp de trei luni.

Mărgelele reprezintă categoria de podoabe cea mai des întâlnită în aşezările şi necropolele culturii Hamangia. Perlele de formă tubulară, confecţionate din Spondylus sunt foarte bine şlefuite, păstrând totuşi evidentă structura naturală a cochiliei.

O perlă descoperită în satul Cheia prezintă la un capăt două orificii apropiate, piesa putând fi atârnată la gât sau folosită ca aplică vestimentară.

Din expoziţie mai fac parte brăţări, ace de păr găsite inclusiv în mormintele bărbaţilor, dar şi obiecte unicat ale civilizaţiei Hamangai, cu cercuri în zona central ombilicală.

Primele descoperiri ale acestei culturi au fost făcută în urmă cu 90 de ani, pe locul unde se află în prezent localitatea Ceamurlia. Mai mulţi istorici şi-au dedicat munca pentru a scoate la lumină vestigii. Unul dintre ei a fost Puiu Haşotti. Civilizaţia înfloritoare în prima jumătate a mileniului V se întinde cu mult la dus, până la Durankulak, Bulgaria.

La Muzeul de Istorie şi Arheologie a fost prezent şi profesorul de istorie Anghel Bardac, cel care toată viaţa a scormonit după vestigiile trecutului rin văile şi dealurile comunei Grădina. Alături de el au venit elevii care l-au însoţit în vacanţe pe şantierele arheologice.

La expoziţie au fost expuse şi „Gânditorul“ şi consoarta sa. Originalele se află la Muzeul de Istorie din Bucureşti. Cele două statuete din lut ars au o vechime de 5.500-6000 ani şi sunt considerate capodopere ale artei primitive universale. Ele au fost descoperite în urma cu 60 de ani într-un mormânt de lângă Cernavodă.

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite