FOTO Farmecul de altădată al Constanţei. Piaţa Ovidiu era ca o poveste: cu terase, flori şi clădiri cochete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arăta Piaţa Ovidiu FOTO Din arhiva personală a lui Pascale Roibu
Aşa arăta Piaţa Ovidiu FOTO Din arhiva personală a lui Pascale Roibu

La început a fost o piaţă publică, ce s-a numit Independenţei, aşa cum toate marile oraşe îşi denumiseră pieţele după Războiul de Independenţă. Apoi, localnicii au numit-o Ovidiu, după numele marelui poet exilat la Tomis.

Apoi au apărut câteva clădiri mici, cochete. În centru, la răspântia vânturilor, a fost ales să stea Ovidius, poetul nepereche. Chipul lui a fost realizat după o stampă veche, întrucât nu au existat imagini cu chipul marelui poet latin. Poetul este sculptat în poziţie meditativă, îmbrăcat în togă romană.

Rând pe rând, în zona scăldată de soare şi sărutată de vânt au apărut terase, gogoşerii şi bragagerii. Localnicii vorbeau tot mai des de Piaţa Ovidiu şi nu de Piaţa Independenţei. Aşa i-a rămas numele.

În urmă cu patru decenii, turiştii obişnuiau să petreacă ore în şir în micul colţ de Rai al Constanţei. De la terasele din jurul statuii lui Ovidius mâncau un covrig cald, beau o bragă rece sau o bere blondă şi şopteau în taină versurile marelui port. Apoi se aşezau pe o bancă la umbră de unde admirau covoarele de flori din piaţă.

Oriunde ridicai privirea dădeai de construcţii cochete, frumos colorate, ce râdeau la soare. Câteva maşini de epocă se mişcau leneş prin zona veche a Tomisului. Aşa arăta Piaţa Ovidiu în urmă cu patru decenii.

Marele actor Ion Besoiu îşi aminteşte cu mare drag de Constanţa acelor vremuri. În timpul cât a filmat pentru „Toate pânzele sus“ obişnuia să meargă la terasa Victoria de vizavi de statuie şi să mănânce covrigi calzi şi să bea iaurt gras de oaie.

„Constanţa? O poezie extraordinară. Aveţi acolo un oraş multicultural, unde nu există nicio urmă de şovinism. Am mai fost de atunci la Constanţa, dar mă îneacă regretele“, a spus maestrul scenei.

Acum, majoritatea construcţiilor au devenit o ruină, iar spaţiul pietonal din jurul statuii lui Ovidiu este betonat şi doar pe alocuri s-a plantat câte un copac.

Ovidius priveşte tăcut şi răbdător cum trec anii peste Constanţa, cum zona care altădată era o poveste a devenit o ruină.

Vă mai recomandăm:

FOTO Zona istorică a Constanţei: străzile sunt pavate cu granit, iar casele au ajuns o ruină

Vacanţă în România: plimbare prin Balcani, pe străzile istorice ale Constanţei neştiute

FOTO Legenda urbană a Constanţei: Sfântul Anton de Padova, la care se roagă catolici, ortodocşi şi musulmani

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite