FOTO Academicienii români, la Constanţa: „Avem o Constituţie obeză“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MRU a vorbit în calitate de istoric şi politician despre legea fundamentală a Statului român FOTO Universitatea Andrei Şaguna
MRU a vorbit în calitate de istoric şi politician despre legea fundamentală a Statului român FOTO Universitatea Andrei Şaguna

Profesorii universitari Ioan Vida, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Babiuc au conferenţiat joi, 7 martie, la Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa, deschizând seria de Dezbateri Academice Şaguniste.

Cei trei profesori universitari au vorbit despre aspecte juridice ale revizuirii legii fundamentale a Statului român. Moderatorul dezbaterii „Constituţia României – repere istorice şi realitate europeană“ a fost preşedintele Universităţii Andrei Şaguna, prof. univ. dr. Aurel Papari.

Ioan Vida, specialist de marcă în dreptul constituţional, a susţinut prima alocuţiune. Ioan Vida a fost preşedinte al Curţii Constituţionale a României şi a participat în 1991 la elaborarea Constituţiei. El a vorbit despre modificările intervenite în 2003, care au generat dispariţia bicameralismului din România.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe, director al Serviciului de Informaţii Externe şi prim-ministru. În calitatea sa de istoric, Ungureanu a trecut în revistă toate textele constituţionale ale României, pornind de la Regulamentele organice.

Senatorul a accentuat responsabilitatea clasei politice de a implica întreaga populaţie în decizia de modificare a Constituţiei. „O majoritate parlamentară nu are dreptul de a-şi asuma răspunderea pentru o lege care va afecta milioane şi milioane de români, de-a lungul unei lungi perioade de timp“, a afirmat MRU.

Victor Babiuc a încheiat seria alocuţiunilor. El a participat, în calitate de expert, la elaborarea Constituţiei din 1991 şi a fost numit, în mai multe rânduri, ministru al Apărării, ministru al Internelor şi ministru al Justiţiei. Babiuc a insistat asupra textelor care aglomerează Constituţia. „Avem o Constituţie supraponderală, ba putem spune că e chiar obeză”, a declarat fostul ministru.

Babiuc a evidenţiat un şir de articole constituţionale, unele contradictorii, altele care şi-ar găsi locul în legi ordinare sau chiar regulamente de funcţionare a unor instituţii. „Constituţia trebuie să fie un instrument viu şi plin de semnificaţii pentru toţi cetăţenii României“, a conchis Victor Babiuc.

În finalul conferinţei-dezbatere, preşedintele Universităţii Andrei Şaguna le-a înmânat celor trei invitaţi „Diplome de recunoştinţă“ pentru contribuţia deosebită la promovarea valorilor societăţii româneştii şi medalii omagiale „Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna“.

„Dezbaterile Academice Şaguniste au fost iniţiate pentru a promova în spaţiul public opinii avizate şi bune practici naţionale şi internaţionale şi de a identifica  soluţii realiste la problemele actuale ale României“, spun reprezentanţii universităţii particulare.

La eveniment au participat parlamentari constănţeni, reprezentanţi ai consulatelor din Constanţa, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, lideri ai partidelor politice, jurişti, membrii comunităţii academice şi studenţi ai Universităţii Andrei Şaguna.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite