Fascinaţia Reginei Maria: „Soarele se oglindeşte pe trupurile lor. Puteam să le admir silueta zveltă, pulpele puternice, picioarele subţiri şi curate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În memoriile sale din exilul de la Iaşi (noiembrie/decembrie 1916), strânse în cartea „Ţara pe care o iubesc“ publicată la Editura Humanitas în 2016, Regina Maria mărturiseşte cum a descoperit Dobrogea, regiunea intrată în stăpânirea României la 1878.

Nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria avea să cunoască frumuseţea României din ianuarie 1893, când a devenit soţia Principelui moştenitor Ferdinand. Regina Maria a fost extrem de iubită de poporul român, căruia i-a îmbrăţişat portul popular, obiceiurile şi tradiţiile. Englezoaică prin naştere, Maria a murit româncă.

„Cum m-am născut pe o insulă, marea exercită asupra mea o atracţie pe care nimeni nu o poate egala. Îi iubesc fiecare înfăţişare şi fiecare capriciu al ei mi-e cunoscut. (…) Plăcându-mi o viaţă mai activă, nu-mi stăteam să privesc marea dintr-un loc. Pe nesfârşitele întinderi de plajă de la Mamaia, porneam în gallop luându-mă la întrecere cu vântul, adesea forţându-mi calul nărăvăş să intre în apă, până când talazurile se izbeau de mine ca de o stâncă singuratică. Furia lor era pentru mine o desfătare, dar uneori spuma veşnic învolburată, în mijlocul căreia stăteam, mă ameţea. Înspăimântat, calul începea să necheze şi încerca să scape, în timp ce stoluri întregi de pescăruşi albi se roteau ţipând în jurul capetelor noastre“, scrie Maria în memoriile sale.

Regina spune despre plaja de la Mamaia că este atât de lungă încât nu i-a atins niciodată limitele, întinzându-se ca un drum argintiu, fără sfârşit.

„Am văzut multe căruţe îndreptându-se spre mine pe plaja aceea, conduse de oameni aparţinând numeroaselor seminţii ce trăiesc în Dobrogea. Turci cu turbanele colorate şi chipurile pasive, răbdătoare, ruşi cu bărbi roşcate şi ochi albaştri, care înviorează peisajul cu cămăşile lor stacojii, români cu ochi negri ce-şi aduc mărfurile să le vândă la oraş. Căruţele înaintau cu greu prin nisip, cu câte o roată în apă, iar culorile ţipătoare ale straielor localnicilor se reflectau în şiruri lungi, în apa mării“, notează regina.

În ţinutul Dobrogei, regiune cu întinderi vaste şi drumuri nesfârşite, caii sunt principalii aliaţi ai omului. Pentru Maria, pasionată de călărie, întâlnirea cu dobrogenii era prilej de încântare. 

„Întâlneşti aici cai splendizi. Puternici, robuşti şi ageri, ei sunt atât de bine ţesălaţi încât soarele se oglindeşte pe trupurile lor. Cu ochiul meu de cunoscător puteam să le admir silueta zveltă, pulpele puternice, picioarele subţiri şi curate. Priviri cunoscătoare, de apreciere, pentru calul meu pursânge pe care galopam, veneau şi din partea celorlalţi călăreţi, care-şi întorceau întotdeauna capetele, urmărindu-l plini de admiraţie. Am schimbat astfel multe zâmbete de firească simpatie cu aceşti trecători necunoscuţi“, recunoaşte regina României.

Şi totuşi ce o fermeca pe suverană în acest colţ pitoresc de ţară, de mare, de natură?

„Pârjolite de arşită, bătute de vânturi, golaş şi fără de sfârşit, câmpiile Dobrogei sunt pline de un farmec melancolic pentru aceia care le cunosc cu adevărat. Ne plăcea tuturor ciudăţenia lor şi hoinăream prin multe cotloane neştiute, descoperind cătune ciudate, cu case din chirpici şi minaretele subţiri ale moscheilor aţintite spre cer, precum săgeţile. Din cauza varietăţii lor, locuitorii Dobrogea trezesc întotdeauna interesul. Nu ştii niciodată ce chipuri noi vei întâlni şi nici peste ce aşezări ciudate poţi să dai“, fremăta Regina Maria. 

Conform biografiei familiei regale, Alteţa Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia. În anul 1957, tot în ziua de 29 octombrie, se năştea, la Atena, Principesa Sofia, fiica Regelui Mihai.

Principesa Maria a fost fiica lui Alfred al Marii Britanii şi Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, Duce de Edinburgh (1844–1900), care refuzase, în 1863, Tronul Greciei, şi a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei (1853–1920).

Astfel, Principesa Maria era nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii (1819–1901) şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818–1881).

La 10 ianuarie 1893 s-a măritat cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand, cu care a avut şase copii. La nunta lor a fost prezent şi Împăratul Germaniei. Prin căsătoria cu catolicul Ferdinand, Maria a pierdut locul din Linia de Succesiune la Coroana Marii Britanii. Acelaşi lucru urma să se petreacă în anul 1948 cu Regele Mihai I.

Maria a fost regina României între anii 1914 şi 1927. A murit la 18 iulie 1938, la Sinaia. 

Pe aceeaşi temă: 

Legătura puţin ştiută dintre Familia Regală şi Marea Neagră, care a pus Dobrogea pe harta strategică a României

Regina Maria, ajunsă într-un sat din Dobrogea locuit de turci: „Îmi ziceau sultană şi mă duceau din colibă-n colibă“

Balcic în imagini de arhivă. Castelul Reginei Maria de pe Coasta de Argint a Mării Negre, imortalizat în anii ’30

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite