Expert în spaţiul Mării Negre, fost diplomat în Rusia şi Ucraina: „Vor exista efecte în cascadă. Populaţia trebuie să fie pregătită. Dar nu va fi afectată direct“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa MApN
Sursa MApN

Un expert în geopolitica spaţiului Mării Negre, fost diplomat în Răsărit, dă asigurări că populaţia României nu are de ce să se teamă. Totuşi, efecte ale invaziei Ucrainei de către Rusia se vor face simţite în România. Acestea vor fi în cascadă şi trebuie să fim pregătiţi - avertizează analistul.

Analistul Dorin Popescu, expert în geopolitica spaţiului Mării Negre şi fost diplomat în Rusia, Ucraina şi Balcani, stabilit la Constanţa, transmite un mesaj de siguranţă şi calm pentru populaţia României, menit să asigure linişte în special pentru populaţia de la frontiera răsăriteană, cum este cea din Dobrogea.

„Războiul din Ucraina, provocat de ambiţiile imperialiste ale establishmentului rusesc, este în plină derulare. În pofida greutăţilor, suferinţelor şi tragediilor poporului ucrainean, precum şi ale populaţiei Ucrainei în ansamblul său, victimă directă a acestor ambiţii, nu sunt semnale potrivit cărora România şi cetăţenii români vor fi afectaţi direct de războiul din est“, afirmă pentru „Adevărul“ analistul Dorin Popescu, preşedintele-fondator al Asociaţiei Casa Mării Negre.

Dorin Popescu este expert în geopolitica spaţiului Mării Negre, fiind diplomat MAE cu misiuni efectuate în Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo. Este consilier al primarului Vergil Chiţac din Constanţa, dar declaraţia oferită „Adevărul“ o face în calitate de expert politic şi cunoscător al realităţii ruso-balcanice.

El aminteşte că România se află sub umbrela solidă a NATO, ceea ce asigură ţării noastre un statut intangibil - în acest moment. „Garanţiile de securitate oferite de parteneri sunt solide şi credibile, au fost testate şi confirmate în mod explicit în ultima perioadă.“, arată Popescu.

Expertul avertizează însă că vor fi efecte ale invaziei Ucrainei, iar aceste efecte vor veni în cascadă. Pentru asta, populaţia trebuie să fie pregătită. 

„Vor fi efecte indirecte în cascadă, pentru care autorităţile şi populaţia trebuie să fie pregătite – valuri de refugiaţi, criză umanitară în imediata vecinătate, episoade tensionate la frontieră, posibile incidente aeriene, terestre sau navale. 

Însă acest război nu ne afectează în mod direct; avem nevoie de calm şi echilibru, de raţiune, de măsuri de protecţie şi de sprijin punctuale şi adecvate, pe toate palierele (social, economic, politic, militar, securitar).“, subliniază expertul. 

El consideră că securitatea NATO va fi cea mai bună garanţie pentru România. 

„Avem toate motivele să fim siguri că protecţia de securitate, garantată de aliaţii NATO, protecţie pe care am cerut-o întotdeauna, în diferite modalităţi istorice din Europa, din Vest, în întreaga noastră istorie şi în mod particular în ultimele decenii, va funcţiona fără fisuri în ceea ce priveşte interesele României. 

Dorin Popescu - analist politic fost diplomat MAE expert în securitate Marea Neagră Sursa Casa Mării Negre

În domeniul securităţii României, culegem acum, în vremuri de criză, roadele unei politici credibile, predictibile, ferme, constante pro-europene şi euro-atlantice, politică exprimată în mod coerent şi ireversibil în aceste trei decenii. 

Suntem UE, suntem NATO, suntem parte a unui model civilizaţional care are resurse nelimitate de a se apăra în faţa atacurilor din est împotriva acestui model.“, punctează Popescu. 

FOTO DREAPTA DORIN POPESCU

Sursa foto Casa Mării Negre

Situaţia actuală a României, de membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, o pune în poziţia de a putea acorda ajutor altor ţări care n-au primit încă acest rang.

„Totodată suntem în măsură să acordăm Ucrainei şi populaţiei ei, în calitate de ţară membră UE şi NATO, în calitate de ţară vecină şi parteneră, întregul sprijin necesar în aceste condiţii tragic care testează statalitatea Ucrainei – sprijin politic, logistic, social, umanitar etc. şi să ne raliem totodată la măsurile colective de sprijin faţă de Ucraina care vor fi stabilite, şi cu acordul nostru, la nivelul Uniunii Europene şi NATO, pentru a proteja Ucraina şi modelul nostru civilizaţional, credinţele şi valorile noastre, aflate astăzi sub tirul rusesc.“, dă asigurări Dorin Popescu.  

Vă mai recomandăm: 

LIVE TEXT | Rusia a invadat Ucraina. Armata rusă anunţă că a scos din serviciu baze aeriene. Putin vrea „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei 

Prima reacţie a Forţelor Navale Române, în ziua invadării Ucrainei: „Situaţia este monitorizată. Populaţia să stea liniştită“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite