Exerciţiu NATO de amploare în Marea Neagră. Participă forţe militare din 7 state şi ofiţeri de Stat Major din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiu NATO în Marea Neagră FOTO Bogdan Chesaru / Inquam Photos
Exerciţiu NATO în Marea Neagră FOTO Bogdan Chesaru / Inquam Photos

Exerciţiul multinaţional intitulat „Poseidon 2017“ începe duminică, 5 martie, în Marea Neagră, la aplicaţie urmând a lua parte peste 1.500 militari din 7 ţări membre NATO, cu tehnică complexă de luptă.

Nave militare din şapte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, două echipe de scafandri specializaţi în descoperirea şi neutralizarea pericolelor subacvatice (EOD), din România şi Turcia, şi doi ofiţeri de stat major din Bulgaria şi Turcia, în Centrul de Coordonare a Exerciţiilor în Marea Neagră, vor acţiona în comun, timp de o săptămână, pentru îndeplinirea tuturor misiunilor. Aplicaţia de amploare se va desfăşura până la 13 martie şi are loc în apele teritoriale româneşti şi în apele internaţionale din partea vestică a Mării Negre.

Centrul de Coordonare a Exerciţiilor în Marea Neagră va conduce exerciţiul la care vor participa 17 nave militare, un elicopter Puma Naval şi două ambarcaţiuni rapide pentru scafandri. Tehnica folosită va fi complexă pentru a crea mediul de luptă, astfel că la aplicaţie se vor alătura pe parcurs două avioane MiG 21 LanceR şi o navă a Gărzii de Coastă. Este cel de-al doilea exerciţiu multinaţional organizat de Forţele Navale Române, de la începutul acestui an.

Obiectivul principal al acestui exerciţiu este acela de a creşte nivelul  de interoperabilitate între forţele participante, în domeniul luptei anti-mină, şi de a desfăşura evaluarea şi certificarea naţională a forţelor ce vor face parte din Forţa de Răspuns Întrunită a NATO (eNRF) pentru anul 2018.

„Poseidon 2017“ este organizat de Forţele Navale Române şi va aduce, pentru a doua oară în acest an, Gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2). Forţele Navale Române vor participa cu două dragoare maritime, Lt. Lupu Dinescu şi Slt. Alexandru Axente, corveta CAm. Eustaţiu Sebastian, navele maritime pentru scafandri Grigore Antipa şi Venus, remorcherele maritime Grozavul, Vârtosul, Voinicul şi Vânjosul, nava maritimă hidrografică Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu şi un elicopter Puma Naval.

Gruparea Navală NATO de Luptă împotriva Minelor din Mediterana  (SNMCMG-2) va fi prezentă la Constanţa cu patru nave: nava de suport  logistic ORP K.X. Czernicki (Polonia), nava comandant a Grupării, şi vânătoarele de mine ESPS Duero (Spania), TCG Alanya (Turcia), FGS Rotweill (Germania).

De asemenea, la exerciţiu vor mai participa şi vânătorul de mine HS Evropi (Grecia), dragorul maritim BGS Priboy (Bulgaria) şi vânătorul de mine TCG Anamur (Turcia). Din Gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2) face parte, în perioada 4-24 martie, şi Dragorul Maritim (DM30) „Slt. Alexandru Axente“.

Forţele Aeriene Române vor participa cu două a aeronave MIG 21 LanceR de la Baza 86 Aeriană Borcea.

Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul dr. Alexandru Mîrşu, va fi present la ceremonia de deschidere a exerciţiului Poseidon 2017, ce va avea loc luni, 6 martie, la Terminalul Pasagere.

În acest context, Nava hidrografică maritimă „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” va executa miercuri, 8 martie, un exerciţiu de antrenament pe mare pentru cercetarea raioanelor de minare şi dragaj utilizate de navele participante la Exerciţiul Multinaţional Poseidon 2017.

„Nava hidrografică a parcurs un proces de modernizare, între anii 2013 şi 2015, şi dispune acum de tehnică de ultimă generaţie în ceea ce priveşte cercetarea marină şi oceanografică, din care putem menţiona sistemul multifascicol de cercetare hidrografică marină sau senzorii tractabili de cercetare hidrografică şi oceanografică“, arată specialiştii DHM. 

Pe aceeaşi temă: 

Un general rus spune că navele americane nu ar rezista mai mult de câteva minute în cazul unui conflict armat în Marea Neagră

Aleksandr Gruşko, deranjat de ultimele acţiuni ale Alianţei: Rusia nu consideră NATO un partener şi întăreşte apărarea peninsulei Crimeea

România îşi consolidează cooperarea militară cu Germania şi Cehia, iar NATO îşi va spori prezenţa în Marea Neagră

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite