Dragostea imposibilă dintre un ofiţer de Miliţie şi fiica unor chiaburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ofiţer de Miliţie a fost dat afară din sistem în anul 1958, pentru că nu a vrut să se despartă de iubita sa, care era fiica unor chiaburi.

Un document aflat în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii ne demonstrează faptul că sistemul opresiv nu se oprea la uşa casei tale, ci continua să te controleze şi în viaţa de familie.

În anii '50 – '60, când lagărele de muncă erau pline de ţărani fruntaşi care se opuseseră colectivizării, iar gropile comune primeau primele victime, nici urmaşii chiaburilor nu erau mai liberi, ci condamnaţi să trăiască într-o închisoare mai mare, numită România. 

La 22 septembrie 1958, un căpitan de Miliţie, Roman Murg, a fost dat afară din sistem întrucât nu s-a despărţit de soţia sa care era fiica unor chiaburi, o tânără care era la a doua căsnicie, după ce mai înainte fusese soţia unui proprietar de taxiuri din Sibiu. 

Ofiţerul, se arată în ordinul semnat de generalul-colonel Alexandru Drăghici, urma să fie scos din Miliţie „cu drept de ajutor unic“.Iniţial, el a fost chemat la Direcţie unde s-au purtat discuţii legate de situaţia rudelor din partea soţiei care erau considerate a fi  „elemente necorespunzătoare“. „Deşi i s-a arătat ofiţerului faptul că prin căsătoria cu fiica unui chiabur nu mai poate rămâne în cadrele miliţiei, i s-a dat timp de gândire zece zile. La 19 septembrie, căpitanul a decis că nu se va despărţi de soţie“, se arată în ordinul menţionat anterior. Prin urmare, ofiţerul urma să fie dat afară.

La dosar este depusă şi o fişă de caracterizare a lui Lazăr Roman Murg. El s-a născut la 19 iulie 1927, în regiunea Hunedoara. Întreg parcursul său profesional era fără pată: era membru PMR din anul 1955, avea zece clase medii şi era încadrat la MAI la 8 mai 1952, deţinând funcţia de profesor-şef la Şcoala MAI 4 Sibiu. Cu toate acestea, faptul că o iubea fiica unor oameni înstăriţi nu i-a fost trecută cu vederea. Despre socrii săi, colegii considerau că sunt „elemente duşmănoase regimului“, iar „aceasta dovedeşte că cel în cauză a pierdut simţul de clasă, pactizând cu elemente străine intereselor clasei muncitoare“. 

Vă mai recomandăm:

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite