Dobrogea de Paşti: ceva nou, ceva vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În preajma Paştilor, în Dobrogea, oamenii obişnuiesc să dea în dar copiilor un obiect de îmbrăcăminte sau o pereche de încălţări noi pentru a le purta de Sărbători.

„Acest obicei ar putea avea un suport în credinţă, din moment ce toate sunt făcute de Dumnezeu «bune foarte». Provocarea este să le şi folosim cum trebuie. Cea mai preţioasă haină în viaţa creştinului este haina Botezului, căci spune «Câţi în Hristos ne-am botezat, în Hristos ne-am şi îmbrăcat».

De aceea, Învierea fiind Sărbătoarea renaşterii spirituale, bătrânii noştri mai înţelepţi, obişnuiau să simbolizeze aceste realităţi spirituale prin practici materiale. Mai mult, şi Sf. Pavel face un paralelism între virtuţile creştine şi obiecte materiale: sandale, coif, armură, haine.

De aceea, ar fi bine ca hăinuţele noi cu care îmbrăcăm pe copii să simbolizeze puritatea şi sfinţenia cu care să îmbrăcăm sufletele noastre, făcându-le asemenea copiilor, cum spune Hristos: «Dacă nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în Împărăţia Cerurilor»“, explică părintele Eugen Tănăsescu, blogger Adevărul.

În popor, Învierea Domnului este asimilată revenirii naturii la viaţă. Dobrogenii au jocuri şi cântece frumoase de primăvară, pe care le dăruiesc tuturor în preajma Paştilor.

Paparuda este ritualul practicat în a treia zi de Paşti în nordul Dobrogei. Un alai de fete sau de bătrâne colindă gospodăriile, împodobite fiind cu flori sau ramuri de copac. Ele cântă şi dansează pentru o primăvară cu ploaie, iar gazda le stropeşte cu apă sau colindătoarele se stropesc între ele cu apă.

Anterior sărbătorii de Paşti, intrarea în Postul Paştilor este celebrată prin Olăria. Dobrogenii împodobesc roţile de lemn cu paie, apoi le aprind. Flăcăii sar peste foc, ca să treacă de iarnă, de frig, de urât.

Sâmbăta Floriilor, dinaintea Paştelui, este marcată prin Lăzărel sau Lăzărica. Lazărul biblic este transpus în natură, fiind un zeu al vegetaţiei care renaşte an de an, odată cu venirea primăverii.

Etnografii dau exemplu localitatea Gârliciu, o aşezare de pe malul Dunării, unde tradiţiile se păstrează intacte. Gârliciu este situat aproape de Hârşova, între Ciobanu şi Saraiu, la 70 kilometri de Constanţa.

Vă mai recomandăm

Dobrogea, loc binecuvântat de Paşti

FOTO VIDEO Cel mai vechi şi mai frumos colind din Dobrogea - Colindul Sfântului Andrei. O istorie relatată de părintele Paisie

FOTO Dobrogea obiceiurilor păgâne de Crăciun. Cum au supravieţuit colindele în zonele ocupate de Imperiul Otoman

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite