Destinul spionului german care a venit să fure secretul aeroportului militar subteran din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini cu vechiul aeroport Timişoara, în anul 1942 FOTO Aeroportul Internaţional
Imagini cu vechiul aeroport Timişoara, în anul 1942 FOTO Aeroportul Internaţional

În anii '50, Robert Peuker a fost arestat în România, după ce Securitatea a ajuns la concluia că a venit să spioneze exploatarile de uraniu, dar şi aeroportul militar subteran care se construia lângă Timişoara.

În arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Securităţii există dosarul unui „presupus“ spion german, despre care se credea că s-a întors în România pentru a afla secrete ale industriei de armament, în special. 

Robert Peuker s-a născut în anul 1931 în Cehoslovacia şi avea cetăţenie germană. Ullterior, a locuit în România, de unde a plecat în anul 1950, împreună cu părinţii, în RFG. Nouă ani mai târziu a venit în ţară ca delegat al firmei Zimmer din Frankfurt pe Main, pentru lucrări de montaj la uzina de fibre sintetice Săvineşti.

Urmărit de Securitate, din notele informative reieşea că este spion în sectorul militar, economic şi social. Astfel, el se interesa de exploatările de uraniu, construcţiile strategice din Mangalia, de fabricarea armamentului, amplasarea rampelor pentru lansarea rachetelor, dezvoltarea industriei chimice. 

dosar cnsas

„Peuker Robert, încă de la venirea în ţară, a luat legătura cu unele elemente contactate anterior de către inginerul vest-german Thal Hans, suspect de spionaj, cărora le-a solicitat continuarea colaborării pe linia procurării de informaţii.

De asemenea, Peuker Robert în cadrul activităţii sale de spionaj a contactat cca 30 de persoane dintre foştii săi prieteni şi colegi de şcoală din trecut, cunoscuţi cu sentimente naţionalist germane, potrivnice regimului democrat popular din ţara noastră“. 

Ziarist plătit cu bani mulţi 

Unul dintre ziariştii care îi transmiteau informaţii, Nicolae Reiter, se specifică în propunerea de arestare, i-a furnizat informaţii despre comenzile militare din cadrul Uzinelor de Tractoare din oraşul Stalin, Bucureşti şi Călan, dar şi despre faptul că ar exista un aeroport militar subteran la Giarmata Timişoara. „Pentru informaţiile furnizate, Reiter Nicolae a primit din partea lui Peuker Robert suma de 7.000 de lei şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte şi uz personal“, se arată în referatul de arestare. 

dosar cnsas

Aceiaşi sursă „a reuşit să obţină şi să-i transmită lui peuker Robert informaţii despre existenţa unor rezerve de uraniu în sudul Transilvaniei, care sunt exploatate de întreprinderea „Cuarţitul“, precizându-i totodată că extracţia se face în mod secret, sub conducerea unor specialişti sovietici şi că pătrunderea în acest obiectiv este foarte grea datorită măsurilor de securitate. De asemenea, Reiter Nicolae I-a mai furnizat informaţii în sensul că există secţii speciale care execută comenzi militare în cadrul Uzinelor de Tractoare din Or. Stalin , I.O.R Bucureşti şi Calan, precum şi că ar exista un aeroport militar subteran la Giarmata-Timişoara“. 

Doar pe baza declaraţiilor, Alexandru Drăghici, ministrul Afaerilor Externe, a cerut arestarea şi percheziţionarea lui, conform documentelor publicate de CNSAS, care, atunci când prezintă dosarul lui, spune că este vorba despre un „presupus“ spion. 

Vă mai recomandăm:

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Gheorghiu-Dej, un socru de coşmar: Cezar Grigoriu, din faimoasa trupă „Trio Grigoriu“, a fost bătut şi urmărit pentru a renunţa la fata liderului comunist


Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite