UPDATE Nicuşor Constantinescu rămâne cu mandatul de arestare preventivă. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Constanţa a judecat luni, contestaţia lui Nicuşor Constantinescu la decizia Tribunalului Constanţa de emiterea a mandatului de arestare preventivă. Instanţa a decis menţinerea mandatului de arestare, hotărârea fiind definitivă.

Curtea de Apel a modificat însă din mandatul de arestare preventivă anumite dispoziţii. "Înlătură din încheierea penală contestată şi din mandatul de arestare preventivă dispoziţiile articolului 223 alineatul 2 Cod Procedură Penală şi menţine celelalte dispoziţii", se arată în hotărârea magistraţilor. 

Judecarea contestaţiei fusese programată pentru data de 11 septembrie. La acel termen, avocaţii lui Nicuşor Constantinescu, Cătălin Dancu şi Marius Mocanu, au depus noi documente la dosar. Actele respective arată starea medicală a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi locul unde se află Nicuşor Constantinescu în SUA. Procurorul DNA a cerut timp să studieze noile înscrisuri şi instanţa a amânat pronunţarea pentru luni la ora 15.00.

Tribunalul Constanţa a admis pe 4 septembrie cererea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA Constanţa pe numele lui Nicuşor Constantinescu. Instanţa a decis arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a arestării preventive, acest mandat urmând să fie emis de îndată.
Măsura a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa.

DNA a motivat această cererea de arestare preventivă astfel: “Solicitarea a fost formulată în considerarea faptului că inculpatul nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanţa la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extrădări (cerute pentru a fi judecat într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti), având în vedere dispoziţiile art. 74 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală şi art. 17 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi SUA. Potrivit dispoziţiilor menţionate, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.

Astfel, prin rechizitoriul procurorilor ce formează obiectul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Constanţa, în cameră preliminară, s-a reţinut că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în mai multe rânduri, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006. Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului Militar Zonal Constanţa şi încercând de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii”, susţin anchetatorii.

Vă mai recomandăm:

Nicuşor Constantinescu îi cere Procurorului general al SUA respingerea oricărei cereri de arestare

Ministrul Justiţiei, somat de PDL Constanţa să clarifice situaţia lui Nicuşor Constantinescu

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite