Cum să încui un candidat nedorit la un concurs de promovare. Întrebare pentru un examen cu final aşteptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman Constanţa Sursa foto Facebook BJC
Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman Constanţa Sursa foto Facebook BJC

Un doctor în biblioteconomie, angajat la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ din Constanţa, relatează pe blogul personal atmosfera á la Caragiale în care s-a desfăşurat un concurs de promovare în instituţie.

Pe blogul personal „Note cu caligrafie înghesuită“, Ionel Alexe descrie cum a decis să ia parte la competiţia pe care o ştia de dinainte pierdută. Bibliograful s-a înscris totuşi la concursul pentru şefia departamentului de Relaţii cu Publicul. Tema era familiară celui care se ocupă tocmai de acest domeniu: optimizarea relaţiilor cu publicul şi a serviciilor oferite. El se ocupă de Centrul de Informare Comunitară din cadrul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ din Constanţa.

Autorul relatează cum a decurs interviul, ca în Caragiale. Deşi pregătise un proiect amplu despre optimizarea serviciilor de relaţii cu publicul, Alexe a primit o întrebare decisivă: „Ce conţine articolul 40 din Legea bibliotecilor?“.

„Vorbesc despre cum îmi imaginez dezvoltarea departamentului în chestiune. Tot ce scrisesem cu câteva zile înainte mi se pare important, aşa că îi dau zor cu sloganul bibliotecii, cercul de carte veche şi cel de lectură de carte poliţistă (primul vizat Raymond Chandler), atelierul de legare de carte, blogul bibliotecii, clubul de istorie locală, revista pentru cititori şi, fluturaş multicolor al proiectului, avatarul artistic al bibliotecii, personajul stilizat care să încarneze biblioteca şi profesiunea de bibliotecar, pentru a cărui realizare mă sfătuisem deja cu un amic grafician.

După vreo zece minute, directoarea îmi face un semn: «Am înţeles. Acum am vrea să ne spui articolul 40 din legea bibliotecilor». Vorbeşte rar şi sacadat. Sunt în stânga ei, dar se uită înainte, surâzând uşor, ca şi cum un curcubeu s-ar fi arcuit cuminte la capătul bolţii privirii ei.

«Păi, nu prea le ştiu după numere, dar…» şi încep să turui despre ce-mi vine la gură din respectiva normă, citită şi răscitită.

«Însă nu degeaba au numere articolele în lege», mă întrerupe ea, «e important să aflăm ce conţine articolul 40». Niciun rost să scormonesc memoria, niciodată nu am dat atenţie numerotării. Brusc şi iremediabil îmi iau gândul de la concurs, iar articolul îmi devine simpatic“, scrie Ionel Alexe.

Concursul a avut rezultatul intuit de candidaţi. Favoritul a primit postul după ce a răspuns la întrebarea „Ce propuneri aveţi pentru optimizarea serviciilor cu publicul?“, adică tocmai tema proiectului de prezentat. Ca menţiune, articolul 40 se referă la evidenţa documentelor din bibliotecă, activitate pe care bibliografii o desfăşoară în mod uzual. 

Fără a nominaliza personajele, Ionel Alexe a descris cu umor şi - acum - cu detaşare tot procesul de verificare a competenţelor. Nu contestă rezultatul, pentru că ştie că n-ar avea rost. Dar scrierea lui de pe blog, curajoasă în condiţiile în care el este angajat al bibliotecii, zugrăveşte din interior cum se derulează promovarea dintr-o instituţie de stat.

Ionel Alexe - bibliograful de la Constanţa care a iniţiat petiţia online de salvare a Bibliotecii Judeţene Foto Arhivă personală

Ionel Alexe (46 ani) face parte din categoria intelectualilor care au iniţiat o acţiune publică de protest la adresa autorităţilor Constanţei. În 2010, în faţa demersurilor brutale ale Consiliului Judeţean pentru desfiinţarea culturii Constanţei prin tăierea finanţării şi concedieri colective, Alexe a iniţiat o petiţie online pentru salvarea bibliotecii care fusese declarată, cu doar 10 ani înainte, „Cea mai bună bibliotecă publică din România“.

„Dispreţul autorităţilor publice locale faţă de cea mai mare bibliotecă publică din judeţul Constanţa este un rău imens. Consecinţa lui primă este degradarea bibliotecii. În opinia specialiştilor din Ministerul Culturii, aceste fapte dovedesc «interesul scăzut al autorităţilor publice pentru susţinerea lecturii publice». Noi, cei care respirăm zilnic aerul viciat de acest «interes scăzut», avem un alt termen pentru a descrie situaţia: sentinţă de condamnare la subdezvoltare culturală şi alterare a civilităţii Constanţei.

Tuturor ne e teamă pentru posturile noastre, pentru relaţia cu profesiunea pe care o iubim şi în care am investit nu puţin, pentru bunăstarea familiilor noastre. Şi toţi ştim că ceea ce se aşteaptă de la noi este să cedăm spaimei. Eu aleg însă să nu încuviinţez la propria frică. Aleg să rostesc franc adevărul: situaţia Bibliotecii Judeţene «Ioan N. Roman» Constanţa este critică, viitorul ei e în cumpănă, chiar desfiinţarea este o ipoteză plauzibilă, angajaţii ei sunt disperaţi, comunităţii locale i se îngrădeşte dreptul la informare.

Ajutaţi-ne! Comunitatea constănţeană are mare nevoie de o bibliotecă publică modernă, iar Biblioteca Judeţeană Constanţa a dovedit cu asupra de măsură că e dedicată publicului său. Cu ajutorul dumneavoastră de astăzi, într-o bună zi biblioteca noastră va oferi, sunt convins, motive solide pentru un nou premiu de excelenţă“, sună apelul bibliotecarului din Constanţa.

Ionel Alexe a ales să abandoneze cariera militară din Marină, pentru a se dedica ştiinţelor umane. A absolvit ca şef de promoţie la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Sociologie de la Universitatea Transilvania Braşov, a fost custode la Muzeul de Etnografie din Braşov, apoi şi-a dat doctoratul în filologie la Universitatea Bucureşti, cu o lucrare de biblioteconomie.

Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman Constanţa Sursa foto Facebook BJC

Vă mai recomandăm

Daniela Vlădescu: „Cine are interesul ca un oraş de talia Constanţei să fie ţinut în ignoranţă?“

„Constănţenii au nevoie de alt viitor, iar Constanţa - de un alt fel de primar. Oraşul trebuie să-şi recapete prestigiul“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite