Remus Cernea: „Constănţenii au nevoie de alt viitor, iar Constanţa - de un alt fel de primar. Oraşul trebuie să-şi recapete prestigiul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere aeriană a Constanţei Foto Rafael Cucu
Vedere aeriană a Constanţei Foto Rafael Cucu

Constanţa, urbe inclusă în topul oraşelor din România în care merită să trăieşti, conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Naţional de Statistică, la comanda „Adevărul“, este departe de a funcţiona la potenţialul său. Soarta oraşului este analizată de unul dintre parlamentarii care îl reprezintă, Remus Cernea, care vorbeşte despre cât de afectată este Constanţa de administraţia Mazăre.

Remus Cernea, deputat în Colegiul nr. 9 Constanţa, consideră urbea de la malul mării ca fiind nemeritat reprezentată de un primar care nu se ridică la înălţimea unui oraş cu asemenea importanţă.

„Oraşul Constanţa, cel mai vechi din România, are o istorie culturală extraordinară şi merită un prezent şi un viitor pe măsura trecutului său. Este nevoie de un primar cu prestanţă, care să răspundă în mod civilizat observaţiilor şi criticilor venite, în mod firesc, dinspre o societate democratică. Este nevoie de un primar care să pună în valoare patrimoniul multimilenar al Constanţei, ataşat de valori şi deschis cooperării cu cetatea“, declară Remus Cernea.

Cunoscut activist ecologist, Cernea a luat atitudine publică la mutilarea copacilor de pe promenada Cazinoului. Spaţiile verzi din Constanţa sunt pe cale de dispariţie, distruse de construcţii cu sau fără aviz de mediu.

„Din nefericire, centrul istoric este încă într-o stare deplorabilă, victimă a unui şantier prelungit nepermis de mult. Copacii din oraş sunt toaletaţi brutal şi transformaţi în cioturi, încălcându-se astfel normele prevăzute de experţi şi mutilându-se imaginea urbei. Spaţiile verzi au fost sacrificate pentru construcţii, suprafaţa lor fiind insuficientă pentru o localitate europeană“, protestează acesta.

„Oraşul, menţinut mult sub potenţialul său“

Că oraşul are o soartă dezolantă, o constată şi parlamentarul care a ajuns să cunoască urbea mai îndeaproape, nu doar din postura de turist.

„Populismul excesiv şi o prea modestă viziune de dezvoltare au menţinut oraşul mult sub potenţialul său. Superficialitatea şi prostul gust au devenit mărci definitorii pentru conducerea Constanţei. Lipsa de compasiune a primarului şi brutalităţile la care s-a dedat acesta faţă de animale i-au revoltat pe foarte mulţi. Iar legăturile mult prea strânse între politica locală şi Arhiepiscopia Ortodoxă au depăşit adesea limitele neutralităţii pe care instituţiile publice ar trebui să le respecte faţă de biserici şi comunităţi religioase diferite.

image

Acest oraş trebuie să îşi (re)dobândească un prestigiu de capitală multiculturală pe măsura istoriei lui şi să aibă o viaţă artistică mult extinsă faţă de cea din prezent. Inteligenţa, tradiţiile şi creativitatea constănţenilor au fost prea mult timp ţinute în umbră de promovarea cvasi-exclusivă a unor manifestări de o calitate îndoielnică.

Divertismentul are rolul lui, mai ales într-o zonă turistică, însă registrul în care se desfăşoară acesta poate merge de la o estetică remarcabilă la kitsch. În locul unor evenimente culturale ori de divertisment de prestigiu, cu nume de referinţă în artă şi muzică, în oraş au proliferat acţiunile de un nivel scăzut susţinute de către administraţia locală. Poleiala lor costisitoare a mascat totdeauna doar parţial lipsa lor de valoare şi limitele simţului estetic al primarului.“, spune deputatul de Constanţa.

„Constănţenii au nevoie de alt viitor

Cât de afectată este imaginea oraşului la ora actuală? Ne-o spune un politician din afara Constanţei.

„Morala publică promovată de un edil prin atitudine, discurs şi decizii politice marchează şi influenţează o comunitate. Scandalurile de corupţie în care este implicat primarul şi desele anchete care îl vizează reprezintă o pată pe obrazul fiecărui cetăţean al Constanţei. Dar această pată poate şi trebuie să fie înlăturată. Tomis-ul lui Ovidiu merită mult mai mult pentru a se impune ca un reper respectat pe plan intern şi internaţional!

image

Cei aproape 300.000 de cetăţeni ai Constanţei au nevoie de un alt viitor care să depindă decisiv de un mod responsabil, civilizat şi corect de gestionare a problemelor şi de înlăturare a imaginii de oraş corupt în care şpaga face legea. Este necesar, mai mult decât oricând, ca oraşul să degaje acele energii şi forţe care să aducă o schimbare de substanţă în modul în care este administrată Constanţa“, declară Remus Cernea.

El îşi anunţă susţinerea unui astfel de demers de schimbare, „în măsura în care la baza lui vor fi puse valorile democratice ale statului de drept şi ale societăţii deschise“.

„Bravo elevilor care i-au făcut plângere penală!“

Gestul elevilor din Constanţa, toţi sub vârsta majoratului, care au depus plângere penală la DNA pe numele primarului Radu Mazăre stârneşte admiraţia unor politicieni. Unul dintre parlamentarii de Constanţa, care a fost aliat al PSD, şi-a declarat deschis susţinerea faţă de poziţia luată de elevi. Remus Cernea, deputat independent, îşi arată sprijinul pentru Asociaţia Elevilor, spunând despre liceeni că dovedesc un excepţional spirit civic.

Plângere penală depusă la DNA de Asociaţia Elevilor din Constanţa la adresa primarului Radu Mazăre

„Sunt alături de membrii Asociaţiei Elevilor din Constanţa care dovedesc un excepţional spirit civic şi care au curajul să îşi apere drepturile. Determinarea lor este dublată şi de o impresionantă abilitate de a-şi formula argumentele. De astfel de tineri - inteligenţi, capabili, îndrăzneţi, civilizaţi, doritori să îşi asume responsabilităţi - este nevoie pentru a da o şansă acestei ţări la un viitor democratic şi cu cetăţeni implicaţi. I-am susţinut în parlament cu privire la iniţiativa lor de a statua prin lege ca elevii să poată avea un reprezentant în Consiliul de administraţie al şcolii“, afirmă Cernea.

Parlamentarul de Constanţa critică atitudinea primarului Radu Mazăre, care a spus despre elevi că nu-i vede bine pentru că îl reclamă. „Au fost şi alţii, care au ajuns acum la priciuri“, a zis Mazăre, referindu-se la patul de scânduri folosit la carceră. 

„Este deplorabilă reacţia agresivă faţă de elevi a primarului Radu Mazăre. Ce fel de politician este acela care, în lipsă de argumente, începe să îi ameninţe, mai mult sau mai puţin voalat, pe adolescenţi?

Ce fel de primar este acela care, în loc să răspundă cu argumente ori să vină în întâmpinarea lor cu solicitudine, recurge la atacuri la persoană atunci când este criticat de nişte tineri ce doar încearcă să îşi apere un drept prevăzut de lege?“, întreabă deputatul Cernea.

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere reacordarea dreptului de vot al elevilor în consiliul de administraţie al şcolilor
Mazare imbratisat de o femeie in scaun cu rotile

Vă mai recomandăm

Patriarhul Daniel le cere senatorilor să respingă iniţiativa legislativă a lui Remus Cernea de eliminare a Religiei din şcoli

Remus Cernea, deputat: „Este jenant ce se întâmplă în Parlament. Legile sunt încălcate tocmai de aleşii poporului“

Verdeaţa de pe faleza Cazinoului a dispărut peste noapte. Primăria Constanţa a tăiat copacii vechi de 50 ani

Remus Cernea îi trimite o scrisoare deschisă lui Mazăre: „Este imoral să luăm animale din mediul lor natural şi să le obligăm să înveţe numere de circ pentru amuzamentul oamenilor“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite