Cum îţi găseşti liniştea bătând la tobe. Un terapeut vindecă boli ale trupului şi ale sufletului cu ajutorul muzicii: a tratat inclusiv dependenţi de heroină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Baptiste Odobeştianu, în mijlocul tinerilor Sursă foto Arhivă personală
Jean-Baptiste Odobeştianu, în mijlocul tinerilor Sursă foto Arhivă personală

Jean-Baptiste Odobeştianu practică muzicoterapia prin percuţie, folosind instrumente vechi de mii de ani ale popoarelor antice. „Adevărul“ vă spune povestea lui.

„Să nu uitaţi niciodată să cântaţi, să dansaţi, să povestiţi şi să vă aflaţi liniştea. Dacă ceva din toate astea nu e făcut, înseamnă că este ceva în neregulă cu voi. Ascultaţi-vă şi vedeţi ce lipseşte! Jucaţi-vă!“. Aşa sună pe scurt învăţătura lui Jean-Baptiste Odobeştianu (48 ani), un terapeut cu mamă româncă şi tată francez, care propune educarea şi dezvoltarea personală prin muzică - în special prin instrumente de percuţie.

Folosind unelte africane, amerindiene şi tibetane, Jean-Baptiste - supranumit Şamanul sau Manitou - îţi arată cum să te exprimi prin „toba oceanului“, „bastonul ploii“, clave, trianglu sau güiro. Vuietul valurilor sau susurul apei curgătoare sunt sunete terapeutice care deşteaptă sentimente şi imprimă stări de pace şi echilibru cu natura. „Ritmul tobelor şi incantaţiile eliberează mintea de constrângerile zilnice. Te transportă înapoi în timp, acum 3.000 de ani, când nu exista tehnologie, iar relaţiile dintre oameni erau mult mai simple şi naturale“, explică muzicoterapeutul.

Creează-ţi ritmul!

Stabilit lângă Bucureşti, la Comana, Jean-Baptiste este fondatorul asociaţiei Humans Profiles, membră în European Action on Drugs (EAD) - platformă a Comisiei Europene prin Direcţia Justiţie, Libertate şi Securitate. El ţine cursuri de percuţie prin care îţi afli ritmul interior, aducând la suprafaţă trăiri pozitive şi învăţând să te armonizezi cu cei din jur.

Sâmbătă, terapeutul specializat în muzicoterapie a ţinut un astfel de curs de „drumming“ la Constanţa, invitat de organizaţia CREATIVE Plus. Au participat părinţi şi copii, care prin diferite instrumente de percuţie, au aflat de la şaman cât de important e să creezi prin muzica propria poveste, fără teama de a fi judecat.

Muzicoterapie cu Jean-Baptiste Odobeştianu la atelierul Creative Plus din Constanţa Sursă foto Creative Plus

„Important e să-ţi creezi propriul ritm, nu cel pe care ţi-l imprimă părinţii. Important e să te exprimi, iar dacă lucrezi în echipă, ceea ce ai de spus se va auzi mai bine“, au fost opiniile copiilor care au luat parte la experimentul susţinut la Forte Life. Ideile copiilor au fost surprinzătoare şi pentru părinţi, care au realizat că lăsând copiii să se exprime, găsesc mai uşor frecvenţa comună pe care pot dialoga cu ei.

Irina Molnuş, psihologul-fondator al organizaţiei CREATIVE Plus, a testat metoda muzicală pe însăşi, iar la curs a luat parte împreună cu fetiţa ei. „Este o mare satisfacţie să vedem cum cursanţii se aduc unii pe alţii aici, după ce au simţit schimbarea pe pielea lor. Pentru adulţi, terapia este extrem de benefică, pentru că îşi dau seama că «problemele» copiilor sunt, de fapt, cauzate doar de nervii părinţilor. Am văzut părinţi surprinşi plăcut de gândurile exprimate de copii cu voce tare, idei emoţionante şi mature de care nu i-ar fi crezut în stare. În final, toată lumea are de câştigat, pentru că părintele se transformă el în primul rând, devenind mai bun, mai înţelegător. Copilul său are atunci toate premisele să devină un adult stabil emoţional şi puternic. Învăţătura primită este astfel transmisă mai departe“, consideră psihologul Irina Molnuş.

Călătoria prin muzică

Metoda a dat rezultate inclusiv în cazul consumatorilor de droguri, al seropozitivilor sau altor categorii de persoane afectate de un viciu sau o boală. Jean-Baptiste ne relatează cazuri de vindecare, care pe el l-au impresionat.

Anca era o strălucită muziciană, studentă la Conservator premiată pe plan naţional şi internaţional, care devenise dependentă de heroină. Vânduse tot din casă, aducându-şi familia la disperare. Nu mai avea decât diplomele şi pe ea însăşi. Graţie instrumentelor de percuţie a reuşit să exprime ceea ce nu putea verbaliza, toate sentimentele negative care o aduseseră în acea stare de vulnerabilitate. La 4 ani după ce-a păşit cu părinţii de mână, decepţionată şi fără repere, pragul şcolii de muzicoterapie, Anca a renunţat la heroină şi la metadonă, medicamentul-substitut. Şi-a reluat cursurile de la Conservator şi poate fi considerată vindecată complet.

Fulga are o poveste asemănătoare. Acum a absolvit Psihologia, iar Jean-Baptiste ştie că ea va fi un terapeut foarte bun. „Le-am oferit alternativa muzicoterapiei. În limbajul consumatorilor de droguri, «a tripa» înseamnă călătoria în halucinaţie, refugiul lor din faţa realităţii. La muzicoterapie, această tripare este înlocuită de participarea sau asistarea la metoda noastră de a spune poveşti prin cântec“, explică el.

Muzicoterapie cu Jean-Baptiste Odobeştianu Sursă foto Arhivă personală

Captivi ai propriei supărări

Exprimarea este chinul seropozitivilor, de exemplu. Ei nu pot accepta diagnosticul, îl ţin ascuns de restul lumii şi în faţa perspectivei de a fi dependenţi de tratament o viaţă întreagă, clachează. Obosesc să mai lupte. Aşa a păţit Stăncuţa. Infectată în spital cu virusul HIV pe când era copil, fata a refuzat să-şi mai ia medicamentele care o menţin pe linia de plutire. Imunitatea i-a scăzut şi a intrat într-o comă profundă timp de 10 zile. O lacrimă scursă din colţul ochiului a fost strigătul ei că vrea să fie totuşi salvată. Mama i-a stat la căpătâi şi i-a vorbit încontinuu, astfel că după 12 ore, fata s-a trezit. „Seropozitivii au nevoie să se accepte, ei sunt într-o stare de doliu continuu. Ei uită să povestească şi astfel devin captivii propriei supărări“, spune terapeutul.

Şi Jean a avut nevoie de ceva timp pentru a depăşi propriul doliu, după pierderea unuia dintre cei doi fii ai săi gemeni. Victor-Lupul, cum îl alintă tatăl său, a pierdut lupta cu o depresie severă, care a pus punct unei vieţi scurte şi pline de dificultăţi. Avea doar 21 ani. „Acum ne reconstruim cu toţii, iar eu mă dedic salvării acestor copii care trebuie să înveţe să scape de tot ceea ce-i macină“, mărturiseşte Jean-Baptiste.

Lecţia de istorie trăită

Absolvent de Pedagogie socială în cadrul Universităţii Bucureşti, cu stagii în instituţii din Franţa, Jean-Baptiste Odobeştianu numeşte muzicoterapia „catharsis“ - eliberarea de trăiri refulate şi transformarea acestora în emoţii purificatoare.

Muzicoterapie cu Jean-Baptiste Odobeştianu Sursă foto Arhivă personală

Muzicoterapia poate fi aplicată în scop terapeutic, educativ, de relaxare sau pentru dezvoltare personală. În două şcoli din Bucureşti, Jean-Baptiste Odobeştianu a pus pe note libere lecţia de istorie despre luptele dintre daci şi romani. Copiii au aflat cum răsuna strigătul de luptă al străbunilor şi cum erau însufleţiţi războinicii să intre pe câmpul de confruntare. „Ora următoare, toţi au ştiut lecţia. Au fost curioşi să citească mai mult despre asta, au intrat în pielea personajelor pe care le-am evocat prin muzică. Scopul fusese atins. Adulţii trebuie să stea în spatele copiilor, să le dea impulsul. Lăsaţi-i pe copii să-şi găsească singuri ritmul“, îndeamnă terapeutul.

Vorbind prin muzicoterapie

După cursul de muzicoterapie de la Constanţa, Jean-Baptiste Odobeştianu se declară mulţumit. L-a bucurat lumina din ochii părinţilor care s-au bucurat de o experienţă inedită alături de copii, fără că aceştia să se simtă stingheriţi de prezenţa lor. „Au învăţat să relaţioneze unii cu alţii, să se raporteze la ceilalţi, să îşi facă vocea auzită. Constanţa a fost o primă lecţie reuşită, nevoile sunt mari, dar organizaţia CREATIVE Plus are potenţial pentru a oferi o şansă celor care nu găsesc calea spre comunicare. Împreună putem să ne facem înţeleşi“, spune Jean-Baptiste.

Muzicoterapie cu Jean-Baptiste Odobeştianu Sursă foto Arhivă personală

Vă mai recomandăm

Cadouri făcute cu mâna ta. Ateliere de creaţie pentru daruri aparte de Sărbători

De ce se cred dobrogenii mai cu moţ decât restul românilor: au un vechi secret care le sporeşte mândria. „Se adaptează imediat unui nou scop, dacă li se iveşte“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite