Comoara ascunsă a României. Se află în Dobrogea, pe malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobrogea ascunde o comoară unică în România: singurul muzeu de artă din mediul rural. Acesta există la Topalu, aşezarea unde se găsesc dicienii, populaţia autohtonă a Dobrogei.

La 77 kilometri de Constanţa, pe malul dobrogean al Dunării, se află cel mai surprinzător loc în care te-ai aştepta să găseşti un muzeu de artă extrem de valoros.

Topalu este comuna unde se găsesc dicienii, populaţia românească autohtonă a Dobrogei. Topalu este comuna unde se află cetatea Capidava. Şi tot Topalu este comuna care deţine unicul muzeu de artă din mediul rural, din toată România.

Muzeul poartă numele învăţătorilor Dinu şi Sevasta Vintilă, cei care au întemeiat şcoala de aici. Fiul lor Gheorghe, medic ginecolog, bun prieten cu Nicolae Tonitza, a adunat de-a lungul vieţii o colecţie preţioasă de artă, pe care a donat-o Statului român, dorind ca în casa părintească din Topalu, unde s-a născut şi el, să funcţioneze acest muzeu.

Aceasta este şi explicaţia faptului că Muzeul de Artă din Constanţa - al doilea din ţară ca mărime şi importanţă, după Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti - deţine întreaga colecţie a pictorului Nicolae Tonitza: peste 70 lucrări.

image
image

Muzeul de la Topalu este înfiinţat prin colecţia formată din 228 opere de pictură, sculptură şi grafică donate de doctorul Gheorghe D. Vintilă (1898 - 1978) în anul 1960. El funcţionează ca secţie a Muzeului de Artă Constanţa. Muzeul găzduieşte opere ale celor mai importanţi creatori ai perioadei - Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han etc.

Cele mai valoroase lucrări sunt cele din perioada interbelică, aparţinând unor pictori ca Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Ştefan Dumitrescu, Marius Bunescu. În aceeaşi colecţie sunt reprezentaţi Jean Alexandru Sterladi, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuta, Virgil Almăşan, Ion Bitan.

„Muzeul de la Topalu oferă o istorie reală a picturii româneşti de la Nicolae Grigorescu până la artiştii contemporani. Sălile acestui muzeu, o sinteză a artei româneşti, sunt însufleţite şi de sculpturile semnate de Dimitrie Paciurea, Corneliu Mudrea, Ion Jalea, Oscar Han. Descoperirea atâtor lucrări de referinţă, dar şi a unui spaţiu muzeal adecvat, prilejuieşte vizitatorilor o perpetuă surpriză“, dau detalii muzeografii constănţeni.

Muzeul-unicat este disputat acum în instanţă între Muzeul de Artă din Constanţa şi un petent, Mario Vintilă, care se prezintă a fi moştenitor al doctorului Vintilă. Justiţia a înclinat, până acum, balanţa judecării de partea instituţiei muzeale, considerând că acest Mario Vintilă nu poate pretinde returnarea colecţiei particulare a donatorului, pe care acesta a oferit-o Statului român.

image

Pe aceeaşi temă:

Opt lucrări de Corneliu Baba, aduse în România în premieră. Tablourile compun cea mai mare colecţie particulară de Baba

Artiştii plastici cu o unică muză: Marea Neagră. Picturile care redau peisaje marine de vis sau bătălii navale celebre

Cele mai frumoase peisaje cu Marea Negră au fost imortalizate pe pânză de un artist rus. Lucrările unice ale lui Ivan K. Aivazovsky

Pictorul evreu fascinat de figurile exotice ale musulmanilor din Dobrogea

Cel mai bun pictor român al Mării Negre. Comandorul cu alură de actor de cinema i-a fost aghiotant regelui Carol al II-lea

Prietenia de la malul Mării Negre care a intrat în tezaurul BNR. Picturile superbe ale ucenicului român al unui mare artist

Salvador Dali şi Rembrandt, în premieră la Constanţa. Lucrările celor doi celebri artişti, expuse la muzeele de la mare


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite