Cetăţeni refuzaţi la microfonul şedinţei de consiliu local. Edilii au votat explicit ca oamenii să nu poată lua cuvântul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa de Consiliu Local Constanţa la care n-a fost timp pentru cetăţeni Foto R.A.
Şedinţa de Consiliu Local Constanţa la care n-a fost timp pentru cetăţeni Foto R.A.

Edilii din Constanţa aplică modelul celor din Bucureşti privind participarea cetăţenilor la şedinţele publice de consiliu local. Acestora le-a fost interzis să ia cuvântul cu obiecţii la ordinea de zi, pe motivul lipsei de timp.

La şedinţa de consiliu local de marţi, 31 ianuarie, edilii Constanţei au votat să nu permită exprimarea punctelor de vedere venite de la cetăţenii participanţi la evenimentul public. Acestora le-a fost interzis să mai ia cuvântul, invocându-se lipsa de timp a şedinţei lunare.

Disputa a pornit când un membru USR - partid care nu face parte din Consilul Local - a dorit, în calitate de cetăţean, să transmită opinia legată de unele propuneri de proiecte de pe ordinea de zi. 

Pe motivul că nu este timp pentru aşa ceva, consilierii au votat ca persoanele prezente la şedinţă să nu se poată înscrie la cuvânt şi să nu îşi poată exprima punctul de vedere despre chestiunile de interes public discutate. 

Cei care s-au opus acestei decizii au fost consilierii PNL şi consilierul independent George Andrei Popescu. PSD a votat in corpore, iar PMP nu a votat deloc.

USR Constanţa cataloghează drept „discreţionară“ atitudinea edililor conduşi la această şedinţă de consilierul PSD Mircea Dobre (tatăl ministrului Turismului - Mircea Titus Dobre), al căror lider este primarul Decebal Făgădău. 

USR-iştii amintesc că nu este prima decizie de acest gen, care repetă figura de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti condus de Gabriela Firea.

„Această hotărâre abuzivă nu vizează doar şedinţa de astăzi, ci se doreşte o modalitate de lucru permanentă a consiliului local, valabilă pentru toate şedinţele de ulterioare. Este o încălcare flagrantă a legii, iar abuzul de astăzi nu este primul de acest gen. Au mai existat situaţii în care la şedinţele anterioare, consilierii PSD au limitat în mod nejustificat posibilitatea constănţenilor de a se exprima, însă, de această dată, gravitatea încălcării legii este fără precedent, pentru că vizează toate şedinţele publice viitoare“, spun USR-iştii. 

„Sunt dezamăgită de poziţia Puterii vizavi de posibilitatea luării cuvântului în şedinţă“, a precizat Mihaela Andrei, consilier local PNL. 

Un semnal despre cooperarea dintre edili şi cetăţeni a fost dat când unui dintre consilieri, independentul George Andrei Popescu, i s-a respins anul trecut un proiect de hotărâre care dorea consfinţirea acestui drept în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Local Municipal Constanţa.

„Una din modificările propuse de mine, în concordanţă cu legea privind transparenţa din administraţia publică, era ca după articolul 34 să se adauge un nou articol, articolul 34.7, cu următorul cuprins: <Preşedintele de şedinţă care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilor şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi.> Dar după ce în urmă cu câteva luni au votat împotriva proiectului meu privind transparenţa, astăzi au interzis prin vot dreptul celor înscrişi pe ordinea de zi de a lua cuvântul. Consilierii local PSD şi PMP îngrădesc încă o dată dreptul de exprimare al cetăţeanului“, a declarat independentul Popescu.  

Articolul 9 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică prevede că „persoana care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilor şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi“.

USR Constanţa a anunţat că va contesta în instanţă această hotărâre abuzivă şi invită constănţenii să participe în mod activ la viitoarele şedinţe de consiliu local. USR-iştii voiau să conteste proiectele care priveau în special dezvoltarea urbanistică a Constanţei. Cel mai important privea Cazinoul din Constanţa, obiectiv pentru care cerea documentele relevante şi corecte, pentru predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii a imobilului-teren şi construcţiei, în vederea consolidării şi restaurării acestuia.

„Uniunea Salvaţi România este pentru acest proiect, dar roagă consilierii să ţină cont de următoarele observaţii: 1. nu sunt postate documentele relevante (în locul protocolului de predare a acestui imobil apare pe site protocolul de predare a altui imobil); 2. termenul iniţial a fost depăşit pe 18.02.2016, astfel încât strict juridic, nu se poate prelungi un termen deja expirat. Termenele pot fi prelungite doar înaintea expirării lor“, a precizat filiala USR Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

Alegeri locale 2016. Rezultatele finale pe municipiul Constanţa. Câte voturi a strâns primarul şi ce componenţă are Consiliul Local Constanţa

Cetăţeanul Popescu, independentul din Consiliul Local Constanţa. Cum a ajuns un tânăr activist dezamăgit de politică să ia voturile a mii de constănţeni

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite