Blocul discret pentru serviciul secret. Cum a intrat SRI în posesia unui internat din Constanţa situat în buza Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căminul de la Energetic, viitor sediu SRI Foto Sînziana Ionescu
Căminul de la Energetic, viitor sediu SRI Foto Sînziana Ionescu

Internatul dezafectat al unui liceu din Constanţa va trece în administrarea Serviciului Român de Informaţii. Activul cu trei etaje şi un teren de aproape 2.000 metri pătraţi este situat exact înainte de intrarea în staţiunea Mamaia.

Un fost internat pentru elevi, transformat în cămin pentru studenţi, din Constanţa, va intra în administrarea Serviciului Român de Informaţii, prin Hotărâre de Guvern.

Clădirea cu trei etaje are o situare demnă de invidiat: între Delfinariu şi Pescărie, într-o zonă retrasă, în spatele Colegiului Tehnologic Energetic Constanţa, instituţie de care a aparţinut.

„Roboţelul“ scos din clădire

Ca să ajungi la cămin, intri pe o alee lăturalnică, care are case pe o parte, iar pe partea opusă - curtea liceului, apoi grădiniţa particulară Piticot „Rainbow Kinder Campus“, ce este deţinută de Codruţa Constantinescu, soţia lui Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte CJC. Toate au adresa Bulevardul Mamaia nr. 284, iar căminul se găseşte pe lotul 4, spre mare.

Tot o grădiniţă, dar de stat, a funcţionat la parterul internatului. Se chema Grădiniţa nr. 7 „Roboţel“, dar de 2 ani a fost pus lacătul pe întreaga clădire, iar grădiniţa s-a mutat în alt sediu, la stradă. Vecinii au răsuflat uşuraţi când s-au mutat de acolo, cu ceva timp înainte, chiriaşii de la etajul căminului. „Făceau toată ziua gălăgie, ca tinerii scăpaţi de acasă. Se certau, aruncau cu sticle, puneau muzică tare, se făcea mizerie... Iar e tămbălău la nebuni - ziceam toţi“, spune Camelia, nora unui proprietar de pe alee.

Vizite peste vizite

Majoritatea caselor sunt cu spatele la alee şi cu ieşirea pe strada paralelă. Unii, mai şmecheri, şi-au dat poartă-n gard şi pe aleea fără nume. „Noi adresa o avem pe strada Gheorghe Economu, dar am vrut să avem două ieşiri, să nu mai ocolim când aduceam fetiţa la grădiniţă“, explică femeia.

De când s-a închis, căminul, aflat acum în paragină, a tot fost vizitat de o grămadă de lume, care se interesa ce-i cu el, al cui e, dacă e de vânzare. Pelerinaj a fost. „Ultima dată au venit doi indivizi, unul mai tânăr a tot notat într-un caiet, au făcut măsurători. Noi credeam că tot Nicuşor (Constantinescu - n.r.) o să-l ia. Oricum cine pune mâna pe el... om se face. Are încăperi mari, 4 pe 8 metri, 6 pe 8 metri. Este bine făcut, n-am eu acasă ce condiţii sunt aici. Curăţenie, o mână de var, tăiate buruienile din jur şi să vedeţi ce frumuseţe iese din pârloaga asta“, zice vecina.

Imobilul are un teren de 1.900 metri pătraţi, o suprafaţă desfăşurată de 2.828 mp şi o suprafaţă construită de 707 mp. Valoarea de inventar este fixată la 3.286.632,23 lei. Trecerea clădirii din administrarea Consiliul Local Constanţa în cea a Serviciului Român de Informaţii se face chiar în pragul unei aniversări importante: Colegiul Energetic împlineşte 50 ani de existenţă. Şedinţa de Guvern în care s-a discutat transferul a avut loc miercuri, 11 mai, chiar în ajunul serbării de joi, 12 mai. Executivul precizează că imobilul va avea destinaţia de sediu, fără să specifice pentru ce fel de activităţi.

„Se aprobă înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Serviciului Român de Informaţii a acestui imobil, trecut în domeniul public al statului prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 285 din 27.11.2015. După darea în administrare, imobilul va avea destinaţia de sediu. Predarea-preluarea imobilului transmis se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri“, se arată în proiectul de HG.

Secretul ştiut

Directoarea Colegiului Energetic Constanţa, prof. Claudia Niţu, era pusă în temă cu venirea noilor vecini. „Da, ştim cine va veni. E mai bine, oricum. Căminul ne-a fost luat din 2001, an în care eu am intrat în învăţământ. A fost transmis către Ministerul Învăţământului, care l-a dat Universităţii Ovidius“, afirmă prof. Niţu.

Universitatea Ovidius nu mai foloseşte, însă, căminul de 3-4 ani. Repartizarea în căminele proprii se face acum computerizat, iar cele 1.300 locuri ajung pentru cererile studenţilor care vor să stea la cămin cu o taxă medie de 200 lei pe lună, nu în chirie unde se plătesc cel puţin 500 lei pe lună, plus cheltuielile de întreţinere.

La solicitarea „Adevărul“, prin care erau cerute detalii despre noua întrebuinţare şi refacerea clădirii, SRI a comunicat că va oferi un răspuns în zilele următoare.

Blocul SRI de pe litoral - sediul SRI Constanţa în fostul cămin de la Energetic Foto Sînziana Ionescu

Pe aceeaşi temă:

Cum îi spiona Securitatea pe turiştii străini care veneau în România: ghizi transformaţi în colaboratori, microfoane şi în hoteluri, şi pe plajă

Ghid de autoprotecţie. SRI ne învaţă ce trebuie să facem în cazul unui atac terorist cu bombă sau cu armă


 


 


 


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite