Amănunte scandaloase în motivarea din dosarul retrocedărilor: „A funcţionat ca o veritabilă organizaţie de tip mafiot“
0
Peste 400 de pagini are motivarea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), iar magistraţii vorbesc despre o „veritabilă organizaţie de tip mafiot” în fruntea căreia s-a aflat Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei.
Sentinţa dată în februarie 2019, în celebrul „dosar al retrocedărilor” ilegale din Constanţa, a fost motivată de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorii au probat că peste 1 milion de metri pătraţi au fost retrocedaţi ilegal în Constanţa şi Mamaia.
Vă reamintim că Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, alături de el fiind inculpate alte 31 de prsoane, angajaţi ai primăriei, norari, oameni de afaceri sau funcţionari publici. Printre ei se află Nicuşor Constantinescu, condamnat la 4 ani de închisoare, Cristian Borcea - 5 ani de închisoare, Aurel Jean Andrei - 2 ani de închisoare, Dragoş Săvulescu - 5,6 ani de închisoare.
„Conlucrarea în acest caz dintre aşa zişii cesionari de drepturi şi reprezentanţii autorităţilor locale, ce a implicat folosirea unor acte false întocmite în deplină cunoştinţă de cauză de notari, este emblematică pentru asocierea infracţională constituită la nivelul municipiului, care a funcţionat ca o veritabilă organizaţie de tip mafiot şi al cărei scop a fost devalizarea patrimoniului acestui municipiu în beneficiul unor terţi (…) Aceşti inculpaţi nu au avut nicio reţinere pentru a intra în stăpânirea unor terenuri din patrimoniul Constanţei deşi ştiau că acest lucru se face prin încălcarea legii. O poziţie aparte în acest grup o au inculpaţii Giurgiucanu, Săvulescu, Borcea, Camboianu şi Ionescu, care pe baza unui plan extrem de elaborat, cu contribuţia unor notari, au intrat în stăpânirea a 96 de terenuri din patrimoniul municipiului”, arată în motivarea sentinţei judecătorii Ionuţ Mihai Matei, Ioana Bogdan şi Ioana Alina Ilie, citaţi de jurnaliştii de la publicaţia Info Sud-Est.
Magistraţii notează şi faptul că inculpaţii, în timpul procesului, nu au recunoscut faptele, mai mult, au încercat să arunce vina unii pe alţii. „Niciunul dintre inculpaţii implicaţi în procedurile de soluţionare a notificărilor în baza Legii 10 din 2001 nu şi-a asumat vreo responsabilitate în legătură cu faptele şi urmările lor, invocând alte persoane sau instituţii sau încercând să paseze responsabilitatea chiar între membrii asocierii”, se mai arată în motivare.
Astfel, Radu Mazăre a dat vina pe Comisia de aplicare a legii, Daniela Ramona Dospinescu (director în cadrul primăriei Constanţa, condamnată la 7,6 ani) a dat vina pe membrii aceleiaşi comisii, iar alţi funcţionari inculpaţi au invocat lipsa unor cunoştinţe în evaluarea terenurilor respective.
„Rolul cel mai important l-a avut inculpatul Mazăre, care în calitate de primar a emis actele în baza cărora vaste suprafeţe de teren au ieşit în mod nelegal din patrimoniul municipiului aprobând totodată cele mai multe dintre referatele comisiei şi alte înscrisuri din procedură. Acesta a folosit procedurile prevăzute de Legea 10/2001 doar ca pretext pentru devalizarea patrimoniului Constanţei”, se mai arată în motivarea judecătorilor ÎCCJ, citată de Info Sud-Est.
Pe aceeaşi temă: