ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Constanţa îşi pierde preşedintele odată cu plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu în vizită în Portul Constanţa Sursă foto presidency.ro
Traian Băsescu în vizită în Portul Constanţa Sursă foto presidency.ro

În ajunul alegerilor prezidenţiale, Constanţa era străbătută de vântul tăios şi de echipele de campanie electorală care pun la punct ultimele detalii. Turul din 2 noiembrie 2014 este doar prima etapă a procesului prin care România îşi va schimba preşedintele. Pentru Constanţa înseamnă sfârşitul etapei în care a dat ţării cel mai important om din stat.

Niciuna dintre principalele formaţiuni politice nu îşi vede candidatul învingător din primul tur. „Este imposibil ca vreun candidat să scoată 9 milioane de voturi din primul tur“, este lucid Decebal Făgădău, viceprimar al Constanţei, aflat la sediul de campanie PSD. Ema Gavrilă este organizatoarea calendarului de campanie din teritoriu şi este foarte optimistă: „Stăm bine până şi în localităţile galbene. Avem singurul candidat bun, pe Victor Ponta, restul toţi au hibe“.

Judeţ PSD, Constanţa îşi va mobiliza electoratul mai bine decât celelalte judeţe. Coordonatorul campaniei este senatorul Nicolae Moga, care a trebuit să-i ia locul lui Nicuşor Constantinescu la organizare. Radu Mazăre trece şi el pe la sediul de campanie, dar mai rar. Ultima dată a fost vineri, când a venit însoţit de fratele său, senatorul Alexandru Mazăre.

„Chiar dacă la prezidenţiale n-am ieşit bine până acum, acum va fi altfel. Semnalele sunt foarte bune din teritoriu şi de data asta avem un candidat mult mai bun. Iar Constanţa va ieşi la vot“, declară Ema Gavrilă. Decebal Făgădău o susţine cu cifre: „La Constanţa, Ponta va avea 37,5%“.

La sediul Alianţei Creştin Liberale - PDL Constanţa, preşedintele Gigi Christian Chiru era în teleconferinţă cu Vasile Blaga. În 10 minute, Blaga a comunicat ce era de comunicat. Mesajul general: „Atenţie la fraude! Avem şanse dacă ne mobilizăm“.

„Principala problemă este securizarea votului şi monitorizarea tentativelor de fraudare. Mobilizarea electoratului de dreapta este foarte importantă, iar noi am dus o campanie intensă în spaţiul media şi din uşă în uşă. Ultimul sondaj indică Ponta 36,5% şi Iohannis 32,5%. Suntem optimişti că între ei nu va fi o diferenţă mai mare de 4%. Obligatoriu va fi un tur doi. Dar nu am nicio emoţie că nu va câştiga Iohannis“, afirmă Gigi Christian Chiru.

Constanţa îşi pierde preşedintele, care - spun democraţii din rândul cărora s-a ridicat Traian Băsescu - a avut mult de câştigat de pe urma prezenţei sale la Cotroceni. Traian Băsescu s-a născut la Murfatlar (Basarabi), a trăit la Constanţa, iar familia sa a rămas aici. „Traian Băsescu a ţinut la Constanţa şi la rădăcinile sale. Gândiţi-vă numai la Autostrada Soarelui, dată în funcţiune pe vremea Ancăi Boagiu, şi ea constănţeancă. Apoi centura ocolitoare a Constanţei, cum nu are nici Clujul, care a avut acces la fonduri. Probabil ar fi fost şi mai multe dacă în administraţia locală erau oameni neconflictuali“, arată senatorul Chiru.

El spune că Iohannis va acorda mare atenţie judeţului de la malul mării. Dovadă este dubla vizită făcută de sibian în judeţul Constanţa, spre deosebire de Ponta care n-a venit niciodată. „În această campanie electorală, Klaus Iohannis şi-a făcut timp să vină de două ori la Constanţa. În timp ce Ponta n-a dat deloc pe aici. Bănuiesc că din mai multe motive, iar unul este comunicarea defectuoasă cu liderii PSD Constanţa“, declară Chiru.

Copreşedintele ACL Constanţa ştie la ce trebuie să se aştepte de la vot. „Nu putem bate PSD-ul la scor, pentru că ei au maşinăria de vot, au primăriile din judeţ. Constanţa are un electorat captiv PSD, cu 50.000 pensionari asistaţi social care primesc de 12 ani pachete alimentare. Dacă PSD nu practică turismul electoral, vom fi în media naţională, aceea a diferenţei de maximum 7% dintre Ponta şi Iohannis. Dar sunt premise foarte bune pentru Iohannis şi la Constanţa. Mărturisesc că am avut mai multe dificultăţi în campania pentru Traian Băsescu, în zonele pesedizate, unde am întâmpinat ostilitate. Acum nu s-a mai întâmplat la fel“, precizează Chiru.

La sediul de campanie ACL (PNL) Constanţa, liberalii îşi împart sarcinile pentru asaltul final. „Lumea trebuie să meargă la vot, să aloce o jumătate de oră pentru a-i fi bine în următorii 4 ani“, înseamnă Septimiu Bourceanu, liderul tineretului PNL Constanţa.

Centrul administrativ al Constanţei, Casa Albă, avea parcarea liberă, iar barierele ridicate, semn de respiro. La Biroul Electoral Judeţean se pregătea configuraţia birourilor pentru ziua de duminică.

Judecătorul Adrian Oprea de la Tribunalul Constanţa, purtător de cuvânt al BEJ Constanţa, atrage atenţia electorilor asupra câtorva aspecte: „Nu există secţii speciale, în gări, aeroporturi sau porturi. Nu există sancţiuni pentru fotografierea votului cu telefonul mobil. O persoană poate vota la altă secţie decât la cea la care este arondat doar dacă se află în altă localitate, cu o declaraţie pe propria răspundere. Nu se va vota prin corespondenţă, deci marinarii de pe vase sau cei de pe platforme nu vor vota. De asemenea, nu se poate vota cu cartea de alegător. Cu paşaportul pot vota doar cei din diaspora. Cererile de urne speciale se primesc sâmbătă, între orele 18 şi 20, la secţia la care solicitanţii sunt arondaţi. Cererea trebuie să fie însoţită de acte medicale. La spital vom avea mai multe secţii, pentru că sunt 1300 paturi. Vor vota şi deţinuţii cu drept de vot de la Penitenciarul Poarta Albă şi cei de la secţia exterioară Valu lui Traian. În general, preşedinţii secţiilor de votare trebuie să aibă grijă ca materialele electorale să fie îndepărtate de pe clădirea şi din interiorul secţiei de votare“

Vă mai recomandăm

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale 2014. Primul tur la Constanţa. Ies sau nu constănţenii la vot?

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur. Când vom afla primele procente în judeţul Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite