În legea lui Cernea: Religia s-ar studia altfel în şcoli. Ortodoxismul, înlocuit de Istoria Religiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Cernea, parlamentar de Constanţa FOTO Sînziana Ionescu
Remus Cernea, parlamentar de Constanţa FOTO Sînziana Ionescu

La începutul anului şcolar 2013 – 2014, Remus Cernea cere ministrului Educaţiei Naţionale să trimită o circulară în toate unităţile de învăţământ prin care să facă o serie de precizări privind studiul religiei.

„Actualmente, conform legii, orele de religie predate în mod confesional nu sunt obligatorii în România, ci facultative, conform unei decizii a Curţii Constituţionale din 1995.

Însă puţini sunt cei care cunosc acest lucru. Întrucât persistă însă o serie de confuzii cu privire la orele de religie, vă rog, domnule ministru, să trimiteţi, în cursul primei săptămâni a noului an şcolar, o circulară tuturor unităţilor de învăţământ prin care acestea să îi informeze corect pe părinţi şi pe elevi asupra faptului că:

1. Pentru elevii care nu au împlinit 16 ani fiecare părinte poate alege ca fiul sau fiica sa să urmeze sau nu orele de religie. În cazul în care părintele alege să fie urmate orele de religie, poate fi ales oricare dintre cele 18 culte recunoscute în România.

2. Elevii care au împlinit 16 ani, conform legii, îşi pot alege singuri confesiunea, aşadar decizia în privinţa participării sau nu la orele de religie le aparţine în totalitate.

3. Aceia care doresc să nu urmeze orele de religie este suficient să prezinte o informare în acest sens, urmând ca şcoala să ia act de decizia respectivă. Şcoala nu este în măsură să respingă o astfel de decizie, întrucât ar încălca dreptul constituţional la libertatea de conştiinţă“, se arată în întâmpinarea deputatului de Constanţa, parlamentar din partea Partidului Verde.

Remus Cernea va iniţia o propunere legislativă de modificare a Legii Învăţământului, în sensul învăţării religiei ca disciplină ce prezintă Istoria Religiilor, cu elemente de morală şi civilizaţie. Orele ar urma să fie predate de profesori de Ştiinţe Socio-Umane, nu de teologi, care să înveţe copiii nu doar despre ortodoxism, ci şi despre budism, confucianism etc.

„Astfel orele de religie să se transforme din ore de îndoctrinare religioasă, în ore de prezentare în mod neutru a unei istorii a religiilor. Voi propune ca elevii din România să studieze, în mod obligatoriu, etică şi cultură civică. Este important pentru viaţa şi cariera lor ca tinerii să aibă şansa în şcoală de a-şi forma un aparat critic propriu de judecată morală“, spune Cernea.

Legea propusă de Remus Cernea ar putea fi aplicată din anul şcolar 2014 - 2015. 

Vă mai recomandăm

Din ciclul „Ce mai face Remus Cernea“. Parlamentarul liber-cugetător adoptă o biserică la Roşia Montană

Soluţia deputatului Remus Cernea la problema câinilor maidanezi: „Să fie sterilizaţi şi duşi înapoi pe stradă“

Verdeaţa de pe faleza Cazinoului a dispărut peste noapte. Primăria Constanţa a tăiat copacii vechi de 50 ani

„Politica schimbării“ lui Remus Cernea, lansată la Prăvălia cu cărţi

Remus Cernea vrea reducerea pragului electoral la europarlamentare - de la 5% la 3,125%

„Sextetul“ lui Remus Cernea. Cele şase propuneri ale Parlamentarului Verde pentru modificarea Constituţiei

Legile lui Cernea, depuse în Parlament până la finele acestei luni. „O să-mi dezvălui şi orientarea sexuală, dacă e cazul“, promite deputatul de Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite