VIDEO Profesoara de franceză care a renunţat la învăţământ, s-a făcut povestitoare şi artist ilustrator: „Nu eram împlinită, nu eram fericită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţii din calendarul Cristinei Mureşan-Toth  FOTO: arhivă personală
Ilustraţii din calendarul Cristinei Mureşan-Toth  FOTO: arhivă personală

„Nimic nu e întâmplător”, asta crede Cristina Mureşan-Toth, o tânără scriitoare şi ilustratoare din Cluj. Ultima ei ispravă se numeşte „Calendarul meu obraznic 2016” - un calendar ilustrat, umoristic, bilingv, retro. După 8 ani ca dascăl de franceză şi engleză a revenit la două pasiuni mai vechi: scrisul şi desenul.

„Toate personajele mele feminine din calendar au o cochetărie retro şi am spus că nu vreau să fiu mai prejos”, a spus Cristina, la lansarea calendarului, unde a venit îmbrăcată într-o rochie neagră, fără umeri, cu mănuşi şi cu o pălărie neagră, cochetă. În ton cu suratele sale din calendar.

Cristina Mureşan-Toth la lansare FOTO Florina Pop

cristina muresan-toth cluj foto

Le-a vorbit invitaţilor despre vocaţie şi prietenie, despre cum cele două cuvinte şi esenţa din spatele lor i-au modelat viaţa. Cristina Mureşan-Toth a absolvit Literele la UBB, specializarea Franceză-Engleză, iar în timpul practicii pedagogice, o profesoară i-a spus că e făcută pentru dăscălie. Zis şi făcut. A predat Engleză şi Franceză la Şcoala Baciu, într-o comună de lângă Cluj, unde făcea naveta. 

Cristina Mureşan-Toth, într-o ţinută elegantă FOTO Codrin Gomoiescu

cristina muresan-toth foto
„Am simţit că sunt un profesor bun şi mă simţeam mulţumită, dar nu eram împlinită, nu eram fericită”, spune ea.

Momentele în care a simţit că a schimbat lucrurile în bine au fost cele în care făcea repetiţii cu elevii la câteva scenete de teatru.

„Am simţit că acolo mi-am lăsat amprenta, că acolo am dăruit din ce am eu mai mult. Făceam repetiţii la ora 6 dimineaţa. Ştiţi ce însemna asta pentru nişte elevi ce abia se lasă aduşi la şcoală să vină cu două ore mai devreme la şcoală? Erau foarte dedicaţi. (...) Atunci am realizat că limba engleză, pentru mine, este un instrument de lucru, nu un scop în sine. E o unealtă prin care mă exprim, nu e scopul unde vreau să ajung”, povesteşte ea.
ilustratii de cristina muresan-toth foto
ilustratii de cristina muresan-toth foto

Imagini din „Calendarul meu obraznic 2016”  FOTO: Codrin Gomoiescu

A plecat din învăţământ, şi-a întâlnit jumătatea şi s-a înscris la Şcoala Populară de Artă din Cluj – un vis mai vechi - ca să devină ilustrator. A locuit o perioadă la Mediaş, un oraş care nu prea a fost pe placul ei, dar acolo s-a întâmplat acel ceva care a adus-o unde e azi: a scris o carte cu 200 de pagini şi a ilustrat-o cu 60 de imagini care de care mai colorate şi cu tâlc. 

Cartea poartă un nume sugestiv „Din lumea celor care ne cuvântă” (încă nu a fost lansată), are şi povestioare în proză, dar şi poezie. Textele, aşa cum puteţi vedea din cuvintele ce însoţesc imaginile de mai jos, au un stil jucăuş, plin de umor, uşor familiar, şi cu tâlc.

Coperta cărţii „Din lumea celor care ne cuvântă”  FOTO Codrin Gomoiescu

ilustratii de cristina muresan-toth foto

Prima poveste se numeşte „Da, şefu!” şi redă năzdrăvăniile a doi îngeri ce vin pe pământ. La „aterizare”, unul dintre ei se crede demon şi aşa încep peripeţiile. O altă istorisire din cartea Cristinei e despre doi drăcuşori care vor să evadeze din Iad şi să ajungă în Rai. Povestea se numeşte „Pachetul creativ Adobe”. Într-o altă povestioară Dumnezeu, cel care le are pe toate, primeşte un dar mai neobişnuit de la îngeri: un telefon.

Spuse de Cristina, poveştile par a prinde viaţă, iar ascultându-i cuvintele ai impresia că ajungi la înţelesul lor de bază, cel veritabil, cel care dă cu adevărat tărie unui cuvânt, îl face că capete substanţă. Ai sentimentul că vezi cuvintele dezbrăcându-se de „haine” şi le vezi în toată splendoarea lor: simple, frumoase, jucăuşe, fiecare cu mesajul lui.

„Povestitor am fost dintotdeauna pentru că atunci când eram mică făceam teatru de păpuşi cu bunicii ei. Mă ascultau fascinaţi. Povesteam cu multă pasiune şi cu mult drag”, le-a spus ea celor dragi prezenţi la lansarea calendarului.

Crede că nimic nu e întâmplător în viaţă, că fiecare gest şi situaţie au rostul lor. „Cumva cred că ne naştem cu ceva ce ne aparţine”, spune Cristina Mureşan-Toth, aşa cum se semnează şi când îşi prezintă portofoliul – doar că pe acea hârtie colorată mai apare o frază care o defineşte, atât ca om, cât şi profesional: „O ilustraţie de carte. O treabă inspirată, aventuroasă, zurlie”. 

Cele mai retro domnişoare într-un calendar. Ce spune autoarea ”Calendarului meu obraznic 2016”

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO O clujeancă aduce poveştile lui Ispirescu în mileniul 3: Negru Împărat are privirea lui Vlad Ţepeş, caracterul lui Napoleon şi costum de scafandru-spaţial

FOTO VIDEO PREMIERĂ Festivalul Poveştilor din Transilvania. O istorisire britanică despre Napoleon, usturoi şi vampiri

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite