VIDEO Posibilul viitor Papă despre românii din Italia: „A avut loc o explozie a imigraţiei, trebuie înţeleasă şi oboseala italienilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, care a fost unul dintre cardinalii preferaţi pentru preluarea mandatului de Papă, a vorbit, la Cluj, despre modul în care abordează Biserica Catolică problema imigranţilor români din Italia. El a susţinut că în peninsulă migraţia a explodat în ultimii ani, spre deosebire de ţări precum Germania şi Anglia, unde fenomenul se desfăşoară de circa 50 de ani, fapt care a creat o dificultate în rândul italienilor.

Cardinalul Angelo Scola, care se află, din 2011, în fruntea celei mai mari arhidioceze a Bisericii Catolice, el fiind Mitropolitul Provinciei Milano, care are în componenţă circa 5 milioane de credincioşi şi 1.900 de preoţi, a fost principalul favorit pentru preluarea mandatului de Papă, după retragerea Cardinalului Ratzinger. Aflat la Cluj, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai, el a fost întrebat de reporterii “Adevărul” în legătură cu modalitatea în care Biserica Catolică abordează problema emigranţilor români.

“Eu cred că voi puteţi fi martori în ceea ce priveşte ceea ce au făcut bisericile din Italia pentru români de la începutul procesului de migraţie cât şi ce au făcut pentru a-i ajuta pe italieni să se deschidă pentru acest orizont universal. Trebuie să fim foarte realişti şi să ţinem cont de faptul că fenomenul puternic de imigraţie căruia italienii au trebuit să-i vină în întâmpinare are un caracter specific, diferit de ce s-a întâmplat în ţări ca Germania sau Anglia, unde acest fenomen durează deja de 50  - 60 de ani. La noi, a fost o explozie. Trebuie să se înţeleagă oboseala, difcultatea pe care italienii au întâmpinat-o. Mie mi se pare că ideea de a atribui românilor ca popor, eventuale delicte ale unor persoane este greşită. Mi se pare că acest fenomen s-a redimensionat acum, pentru că prezenţa  românilor s-a dovedit a fi foarte constructivă. Cred că acastă percepţie greşită nu mai e actuală. Poate fi resusciteată din când în când, dar mai mult este vorba de luptă politică şi nu de un fenomen în sine. Factorii pe care-i avem în comun, cum ar fi limba, vor contribui la  îmbunătăţirea şi creşterea raporturilor dintre ţările nostre”, a precizat cardinalul. 

Europa a obosit, Europa are nevoie de ţara voastră"
 

“În ceea ce priveşte  teologia, materia pe care am predat-o mulţi ani, Universitatea de la Cluj are o caracteristică unică în lume, aceea de a avea 4 facultăţi de teologie într-o singură universitate. E un fenomen care poate garanta un spaţiu pentru ecumenism şi reprezintă o ocazie de interdisciplinaritate între cele 81 de facultăţi ale universităţii. Dacă avem în considerare situaţia Europei de azi, cu toate diferenţele între ţări, cu diferenţele între vest şi est, putem să ne dăm seama că marea provocare pentru Europa de azi e reprezentată de natura plurală a societăţii de azi. În societăţile noastre, în democraţiile noastre trăiesc persoane şi comunităţi cu diverse viziuni asupra existenţei, aceasta nu e un lucru simplu. În fiecare zi constatăm probleme cu caracter antropologic , social, de relaţionare cu socmosul, cu creaţia. Pe de altă parte, societatea e plurală, dar trebuie să trăim împreună. Trebuie să găsim căile pentru ca să ne ducem viaţa împreună. Eu cred că calea fundamentală pentru aceasta e aceea de a alege ca şi bine politic, practic, faptul de a fi împreună, de a sta împreună. Avem nevoie ca societăţile noastre să-i ia în considerere pe toţi membrii lor şi să le permită să-şi spună propria viziune asupra vieţii, astfel ca într-un mod liber şi respectuos să se ajungă la o viaţă bună împreună. Eu cred că România are o carte mare de jucat în Europa în acest sens. Poziţia sa geografică şi istorică fac din ea un punct de mediere între lumea latină şi cea slavă. În mod particular mi se pare că un oraş precum Clujul, cu istoria sa, cu istoria sa, cu bisericile sale poate juca un rol decisiv pentru regenerarea Europei. Europa e obosită, Europa e îmbătrânită, ea are nevoie de o resuscitare. Cred că ţara voastră poate duce o contribuţie substanţială în acest sens”.  

Doctor Honoris Causa 

Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca îi va acorda, miercuri, 5 iunie 2013, la ora 12.00, în Aula Magna, titlul de Doctor Honoris Causa Eminenţei Sale Angelo Cardinal Scola, Arhiepiscop de Milano. Distincţia va fi oferită pentru opera sa originală de o valoare teologică unică, la propunerea Facultăţilor de Teologie Greco-Catolică şi de Teologie Romano-Catolică din cadrul UBB. 

Cine este Angelo Scola 

Angelo Scola a ajuns patriarh al Veneţiei la 61 de ani şi arhiepiscop de Miloano la 69 de ani. Aceste două funcţii, considerate foarte prestigioase în cadrul Bisericii Catolice, au dat 5 din cei 9 Papi. Însă niciunul nu le-a avut pe amândouă, cum este cazul lui Scola. Astfel, nu întâmplător, pariurile făcute în Marea Britanie îl plasua printre candidaţii cei mai bine cotaţi. Cardinal activ pe Facebook şi Twitter La Milano, care este cea mai mare dieceză din lume, cu 1.107 parohii, i-a schimbat în câteva luni pe toţi cei şapte vicari din zonă şi şi-a pus stema episcopală la poarta de intrare, lângă Dom. Anterior, nu au existat steme. Stema sa este un adevărat program: "Sufficit gratia tua" /Harul tău este suficient/este inscripţionat pe o navă plutind pe o mare (sau un lac) şi o stea de aur pe cer. Nu are celular, dar este foarte activ pe noile media: un site cu numele său, o pagină de Facebook, mai degrabă pustie, o activitate discretă pe Twitter, relatează money.ro.

citeşte şi

Cardinalul Angelo Scola, fostul favorit la scaunul papal, va fi numit Doctor Honoris Causa la Cluj

FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB: „Sunt foarte onorat. Voi face tot ce îmi stă în puţinţă să nu îi dezamăgesc pe cei care mi-au acordat titlul“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite