VIDEO FOTO Iniţiativa de referendum pentru familia tradiţională, pusă în scenă de un grup de tineri actori din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„3milioane” s-a bucurat de un important succes pe scenele de teatru din ţară. FOTO: Ioana Ofelia
„3milioane” s-a bucurat de un important succes pe scenele de teatru din ţară. FOTO: Ioana Ofelia

Strângerea de semnături care a iniţiat referendumul pentru familia tradiţională a devenit subiectul unei piese puse în scenă de compania de teatru independent Create.Act.Enjoy. Spectacolul „3milioane” s-a jucat în Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş, Satu Mare, Alba Iulia şi Timişoara.

Membrii trupei de teatru clujene Create.Act.Enjoy au realizat şi au pus în scenă piesa „3milioane” având ca subiect strângerea de semnături pentru Referendumul pentru familia tradiţională. Piesa a fost regizată de Adina Lazăr, dramaturgia a fost realizată de Alexandra Felseghi, scenografia de Silviu Medeşan, iar actorii Diana Buluga (Buliga), Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Lucian Rus şi Emanuel Cifor au dat viaţă unor personaje reale, implicate în campania de strângere de semnături.

Am vrut să construim un cadru cu clişee din imaginarul celor care înţeleg tradiţionalul ca pe ceva îngheţat in timp: motive decorative din costume naţionale, scaune din lemn masiv cu îmbinări specifice etc. Ca arhitect, eu nu înţeleg  tradiţia ca pe ceva opus modului de viaţă contemporan, cred, dimpotrivă, că ambele pot co-exista. De aceea, formele nu sunt cele tradiţionale, ci mai degrabă minimaliste - cuburi din diverse materiale: carton, plexiglas. Cutiile din care ies obiectele de recuzită sau numele de semnatari sunt, de asemenea, o metaforă care susţine întreg spectacolul Silviu Medeşan, scenograf

Cum s-a născut ideea piesei

Ideea piesei s-a născut în urmă cu aproape un an, când se preconiza că referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc la finalul lui 2017, rememorează dramaturgul Alexandra Felseghi. „Iniţial, eu, regizoarea Adina Lazăr şi documentarista spectacolului, jurnalista Diana Meseşan, am fi dorit ca cercetarea şi subiectul piesei să fie legate de ziua voturilor, însă referendumul nu a avut loc. Aşadar, ne-am concentrat pe cele 3 milioane de semnături şi modul în care au fost strânse acestea”, spune Alexandra.

„Subiectul e construit sub forma unui puzzle. Personajele care apar pe scenă sunt reprezentarea unor persoane reale: cei care s-au implicat în campania strângerilor de semnături sau cei cărora li s-au cerut semnături „împotriva homosexualilor”. Discursul lor s-a creat în urma interviurilor realizate în timpul unei perioade de cercetare de 4 luni. Practic, textul spectacolului nu este ficţionalizarea unor evenimente care au loc în societatea românească în momentul de faţă, ci redă aproape cuvânt de cuvânt demagogia, lipsa de informare, nonsensul, falsele probleme, informaţiile eronate pe care nişte formatori de opinie le promovează în faţa oamenilor în vederea realizării unui referendum inutil, până la urmă”, a adăugat Alexandra Felseghi. 

Regizorul Adina Lazăr spune că, în timp ce lucra la spectacol, a realizat că, de fapt, este un spectacol  „despre frică”. 

3milioane piesa de teatru cluj referendum foto ioana ofelia

 „Lucrând la spectacol, mi-am dat seama că, de fapt, facem un spectacol despre frică. Mai exact despre frica oamenilor de alţi oameni, diferiţi de ei. Respingerea şi intoleranţa vin, de obicei, din necunoaştere şi neînţelegere”, a nuanţat regizorul.

Mesajul artiştilor

Actriţa Diana Buluga a explicat care e mesajul piesei: „Înainte de a-ţi însuşi „adevărul” unui aşa zis formator de opinie – fie el purtător de cuvânt, influencer, preot, moderator, e bine să te documentezi şi să-ţi cauţi „adevărul” tău”, iar regizorul a venit cu o completare: „Mesajul piesei e unul singur: aveţi grijă la manipulare!” 

Pentru Diana, rolul din „3milioane” a reprezentat o adevărată provocare, în condiţiile în care, potrivit spuselor sale, a trebuit să-şi însuşească pe scenă părerile unor personaje reale. Iar asta şi pentru că, deşi nu împărtăşeşte opiniile celor care au adunat semnăturile necesare pentru punerea în practică a referendumului, tânăra a jucat rolul unei persoane dedicate acestui mobil.

3milioane piesa de teatru cluj referendum foto ioana ofelia

„Eu văd acest referendum ca pe o acţiune orgolioasă, de care societatea românescă nu are nevoie. Drepturile omului nu pot fi supuse la vot. O văd ca pe o acţiune nicidecum prioritară, având în vedere că sunt multe alte probleme în rezolvarea cărora am putea investi energie, idei şi bani. Şi nu în ultimul rând, ca pe o acţiune care a generat şi generează în continuare foarte multă ură. A fost o provocare şi perioada de documentare, pentru că ne-am propus în primul rând să înţelegem şi apoi să vorbim”, a dezvăluit actriţa.

Schimb de idei cu spectatorii

Spectacolul a avut un ecou pozitiv în toate oraşele în care a fost ţinut. În plus, toţi cei implicaţi au rămas după spectacole cu publicul, purtând discuţii pe această temă.

3milioane piesa de teatru cluj referendum foto ioana ofelia

„Oamenii au perceput spectacolul ca pe o iniţiativă necesară, în contextul social actual şi ca pe o formă creativă de a aduce în faţa publicului o temă care „arde”. Toată lumea a apreciat faptul că după fiecare spectacol am stat la discuţii cu publicul şi am făcut schimb de păreri”, a mai spus Diana Buluga. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite