VIDEO Confruntări violente între muncitorii români aflaţi în carantină la Gottingen şi poliţiştii germani. Unii au fugit şi vor să vină în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură video NDR.de
FOTO: Captură video NDR.de

Peste 700 de muncitori români, polonezi şi bulgari au fost obligaţi încă de la finele săptămânii trecute să intre în carantină în oraşul german Gottingen. Între timp, mulţi dintre ei s-au revoltat şi au atacat forţele de ordine care îi păzeau.

Un nou focar de coronavirus a fost identificat de autorităţile germane la o companie de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück. Dintre cei aproape 6.000 de oameni testaţi, peste 1.300 de muncitori, majoritatea români, bulgari şi polonezi, au fost infectaţi cu SARS-CoV-2.

Drept urmare, autorităţile germane au pus în carantină mii de persoane, inclusiv câteva sute de români care locuiesc într-un imobil din oraşul german Gottingen. Doar că mulţi dintre români nu au fost de acord cu decizia nemţilor şi au decis să „evadeze” din carantină. Însă pentru asta ar fi trebuit să treacă de barajul poliţiştilor aduşi special ca să-i păzească.

Presa germană scrie că poliţiştii au fost luaţi prin surprindere de atacul muncitorilor, deşi existau informaţii că unii dintre ei vor să-i păcălească şi să fugă în România. Înfuriaţi că nu pot părăsi imobilul, oamenii au atacat forţele de ordine cu bare de metal, sticle şi bolvani. 


Ndr.de notează că, în timpul revoltelor de sâmbătă şi duminică, 200 dintre cei aproximativ 700 de rezidenţi au încercat să treacă de barieră şi au atacat poliţiştii. În urma conflictului izbucnit încă de sâmbătă, 20 iunie, opt poliţişti germani au fost răniţi. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a respinge atacurile şi au reuşit că greu să potolească revolta. Între timp, un suspect a fost recunoscut şi arestat în cursul serii de duminică, dar ulterior a fost eliberat.

Jurnaliştii germani scriu că 17 dintre cei 200 de muncitori care au luat parte la revoltă au reuşit să scape din  încercuirea forţelor de ordine şi se presupune că unii dintre ei intenţionează să se întoarcă în România. Autorităţile române au fost informate în această privinţă, mai ales că există riscul ca printre cei care au fugit să fie şi persoane infectate.

Totodată, autorităţile germane au solicitat sprijinul oficiului consular al României desemnarea unui reprezentant care să participe la reuniunile viitoare organizate de autorităţile locale pentru gestionarea situaţiei şi au făcut apel la oficiul consular pentru identificarea de personal medical în rândul comunităţii de cetăţeni români, care să poată sprijini demersurile autorităţilor locale, având în vedere barierele lingvistice.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite