VIDEO Burse de mii de euro pentru cercetări despre bere. Câtă bere e bine să bem şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie au organizat, marţi, 10 decembrie, la Cluj, o întâlnite cu studenţii de la UMF Cluj-Napoca ca să le vorbească despre altfel de burse de cercetare, pentru bere. Centrul va finanţa două proiecte cu 18.000 de euro fiecare proiect.

„Anul acesta am avut bucuria să putem face publice rezultatele primului studiu derulat în România, chiar de către cercetători români, privind efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman.

Proiectul de cercetare a fost câştigător al primei ediţii a burselor noastre şi credem că ne-a oferit posibilitea de a aduce în atenţia publicului larg şi a comunităţii medicale informaţii valoroase legate de consumul moderat de bere“, a afirmat dr. Corina Aurelia Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.    

                                                                                                                                                       
Anul acesta se acordă două burse de cercetare pe tema berii, o bursă având valoarea de 18.000 de euro. Proiectul centurlui se desfăşoară pentru al treilea an.

„Consum moderat de bere înseamnă 330 de mililitri la femei şi 660 de mililitri la bărbaţi“, completează medicul Corina-Aurelia Zugravu.

Cine poate obţine aceste burse

Aceasta le-a spus celor prezenţi că pentru burse pot aplica medici, farmacişti, nutriţionişti, psihologi, sociologi.

„Pe site-ul nostru, beresanatatenuutritie.ro, aveţi toate detaliile legate de aplicaţie. Aplicaţia e asemănătoare cu cea din folosită şi de Ministerul Educaţiei. Pe site sunt informaţii legate de exemple de studii deja effectuate. Trei persoane au câştigat deja acest grant. Unul singur a terminat studiul şi a urmărit efectele consumului moderat de bere asupra funcţiilor cognitive şi în urma testelor complexe a arătat că memoria este favorizată de consumul de bere“, afirmă doctorul Zugravu.

image

Medicul Corina-Aurelia Zugravu răspunde întrebărilor studenţilor clujeni FOTO: PR&More

Bursele de cercetare oferite de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie le sunt adresate studenţilor în an terminal la orice specializare de natură ştiinţifică, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala condiţie fiind ca aceştia să aparţină unor centre de învăţamânt superior sau centre de cercetare din România.
Studenţii la medicină pot aplica începând cu anul patru. Fiecare aplicant trebuie să beneficieze de un coordonator de proiect care să aparţină unei instituţii de învăţământ superior sau centru de cercetare din România şi care să fie cel puţin asistent universitar sau cercetător ştiinţific.

Perioada de depunere a lucrărilor este 1 noiembrie 2013- 31 ianuarie 2014, urmând ca proiectele câştigătoare să fie anunţate la finele lunii februarie 2014.

Cererile pentru obţinerea burselor se pot depune până în 31 ianuarie 2014, iar evaluarea proiectelor se va face până la sfârşitul lunii februarie 2014. Mai multe detalii, pe site-ul oficial al Centrului de Bere, Sănătate şi Nutriţie - http://www.beresanatatenutritie.ro/. Proiectele se vor trimite prin e-mail la adresa centru@beresanatatenutritie.ro. Comitetul de evaluare va fi alcătuit din specialişti care aparţin domeniilor: tehologii alimentare, nutriţie, medicină, cercetare.

Cine a înfiinţat Centrul

Iniţiativa înfiinţării Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie le aparţine unor reprezentanţi ai mediilor universitare, medicale şi de cercetare de la noi din ţară. Membrii fondatori sunt: dr. Corina -Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF „Dr. Carol Davila”, preşedinte; dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, secretar general, dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.

De ce este bine să bem bere

Berea este o sursă de antioxidanţi Berea conţine antioxidanţi naturali, care pot avea un efect pozitiv asupra sănătăţii. Aceştia au ca sursă malţul (orz), cât şi hameiul, din care este fabricată berea. Cantitatea totală de antioxidanţi din bere depinde de tipul de bere, prin urmare de materiile prime folosite şi de procesul de fabricaţie, potrivit site-ului Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

image

FOTO: foostory.ro

Berea este o sursă bogată de siliciu care, absorbit prompt de către organism, contribuie la prevenirea apariţiei osteoporozei.
Reduce riscul formării pietrelor la rinichi. Berea conţine câteva minerale esenţiale. Are un conţinut relativ ridicat de potasiu şi un conţinut scăzut de sodiu. Conţine puţin calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva formării pietrelor la bilă şi la rinichi.
Berea creşte nivelul de "colesterol bun" (colesterol HDL). Un pahar de bere pe zi poate creşte semnificativ nivelul de colesterol bun.

Mai puteţi citi:

Cum a ajuns o româncă „berarul-şef al Europei”- specialista răspunde de calitatea berii în 17 fabrici din 8 ţări

Berea germană, luată sub aripa UNESCO?

FOTO Castelul de bere din Banat. Doi fraţi din Timişoara şi-au construit un palat ca-n basme: „M-am inspirat după cele din Alsacia şi Lorena“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite