Soţie de senator clujean condamnată la 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru că „vindea” posturi de asistente, infirmiere şi de profesori suplinitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Cordoş şi soţia sa, Mihaiela. FOTO: Arhivă personală
Alexandru Cordoş şi soţia sa, Mihaiela. FOTO: Arhivă personală

Soţia senatorului PSD Alexandru Cordoş, Mihaiela Cordoş, a fost condamnată de Curtea de Apel Cluj la o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. Inculpata va trebui să desfăşoare 70 de zile de muncă în folosul comunităţii şi îi va fi confiscată suma de 8.000 de euro. Hotărârea este definitivă şi irevocabilă.

Conform unui comunicat trimis azi de Curtea de Apel se arată că intanţa: “aplică inculpatei pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 2 ani şi 3 luni, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv de 5 luni şi 10 zile, aceasta executând în final:- 2 ani (doi) 8 luni (opt) şi 10 zile (zece) închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) C.pen., ca pedeapsă complementară”. 

Este vorba despre dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii (referent la Serviciul Resurse Umane, Normare, Organizare, Salarizare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj). 

Închisoare cu suspendare

În minuta deciziei se mai arată că "în baza art. 91 Cp suspendă sub supraveghere pedeapsa aplicată inculpatei C.M.L., aceea de 2 ani 8 luni şi 10 zile închisoare, pe durata termenului de supraveghere prev. de art. 92 Cp, acela de 3 ani, care se calculează potrivit art. 92 alin. 2 Cp de la data de 26.10.2016 când decizia Curţii este definitivă". Practic, Mihaiela Cordoş îşi va executa pedeapsa în libertate, fiind obligată să respecte următoarele măsuri:

- lit. a - să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta; -

- lit. b – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

- lit. c –să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

- lit. d –să comunice schimbarea locului de muncă;

- lit. e –să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă;

De asemenea, "În baza art. 93. alin. 2 lit. d Cp, impune inculpatei C.M.L. să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei, pe durata termenului de supraveghere."

Muncă în folosul comunităţii

Curtea de Apel mai arată că "În baza art. 93 alin. 3 Cp pe parcursul termenului de supraveghere inculpata C.M.L., va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 70 de zile, în cadrul Primăriei Feleacu, jud. Cluj.În baza art. 93 alin. 5 Cp inculpata C.M.L., va trebui să îndeplinească integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere."

Peste 8.000 de euro confiscaţi

Constată că din sumele supuse confiscării inculpata a consemnat la dispoziţia Tribunalului Cluj suma de 30 000 lei conform recipiselor de consemnare nr. 881280/1/15.01.2016 şi nr. 884018/1/18.02.2016, eliberate de CEC Bank S.A. (filele 142, 172, dosar instanţă).Constată că în faţa Curţii a consemnat la dispoziţia instanţei suma de 30 000 lei, conform recipiselor nr. 897866/1/03.10.2016 şi nr. 898749/1/19.10.2016, eliberate de CEC Bank S.A.În baza art. 291 alin. 2 C.pen., dispune confiscarea specială de la inculpată a sumei de 8119,82 euro sau echivalentul în lei la cursul BNR la data plăţii.În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c) C.proc.pen. rap. la art. 20 din Legea nr. 78/2000, menţine măsura sechestrului asigurător luată prin ordonanţa din 22.05.2015 în dosar de urmărire penală nr. 146/P/2014 - asupra imobilului situat în com. Feleacu, jud. Cluj, înscris în CF nr. 5072 Feleacu, sub A+1, nr. cad. 2412, constând în curţi, construcţii - casă de locuit cu teren în suprafaţă totală de 5.131 mp, deţinută în proprietate de inculpata C.M.L., şi de numitul C.A., până la concurenţa sumei de 8119,82 euro sau echivalentul în lei la cursul BNR la data plăţii, în vederea confiscării speciale. 

 

Mită pentru posturi

Mihaiela Cordoş, referent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca, a fost urmărită penal pentru trafic de influenţă, în formă continuată (26 acte materiale), în timp ce soţul şi fiica sa sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată. 

Potrivit unui comunicat al DNA, începând cu noiembrie 2014, Mihaiela Cordoş a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, pentru ca, prin influenţa pe care ea şi soţul său o aveau asupra persoanelor cu funcţii de conducere din Spitalul Clinic Judeţean Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi alte instituţii publice să obţină cumpărătorilor de influenţă posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc. În dosarul DNA se arată că Mihaiela Cordoş percepea 1.500 de euro pentru un post de asistentă medicală. 

În perioada ianuarie - aprilie 2015, Mihaiela Cordoş a fost sprijinită şi de fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş, care ştia că mama sa primea foloase necuvenite pentru a-şi trafica influenţa pe lângă diferite persoane din instituţiile amintite, mai arătau procurorii.

De 20 de ani în funcţie

Conform acestora, în 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, Andreea Cordoş a mers la locul de muncă al unei persoane şi i-a remis acesteia subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical la Spitalul Clinic Judeţean Cluj. În alte două rânduri, aceasta a înapoiat unor persoane o parte din banii pe care mama sa îi primise pentru a-şi trafica influenţa pe lângă membrii comisiilor de examinare de la Spitalul Clinic Judeţean Cluj. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Monica Costin, spunea că procurorii DNA au verificat modul de organizare a concursurilor de ocupare a unor posturi în cadrul instituţiei şi de întocmire a dosarelor de pensii şi pentru persoanele cu handicap. Ea preciza că procurorii au solicitat şi documente de la Serviciul Resurse Umane al unităţii spitaliceşti. Mihaela Cordoş era angajată ca funcţionar, referent, la Serviciul de Resurse Umane al spitalului, de circa 20 de ani.

Citeşte şi 

STENOGRAME Soţia senatorului Cordoş a fost arestată preventiv. Pentru un salariu de asistentă de 1.500 de lei, o clujeancă i-a dat mită 1.500 de euro

Mihaiela Cordoş, soţia senatorului Alexandru Cordoş, plasată în arest la domiciliu

Senatorul Cordoş i-a cerut fiicei sale să înapoieze mita, după ce a aflat de percheziţiile DNA

Senatorul Cordoş: „Am încredere că acuzaţiile DNA nu sunt adevărate. Am încredere în familia mea”

Ce avere are senatorul Alexandru Cordoş

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite