Sfaturile românilor de succes pentru tânăra generaţie. Cum să-ţi faci planul de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
carti adevarul

Mai mulţi oameni de afaceri din Cluj s-au întâlnit cu liceenii de la Transylvania College, singura şcoală acreditată Cambridge după cea din Bucureşti, şi le-au dat câteva sfaturi din experienţa lor, subliniind rolul pe care continuă să-l aibă educaţia în munca şi formarea lor.

„Trebuie să ştii ce te face fericit şi să foloseşti educaţia ca să ai succes“, a fost unul dintre sfaturile esenţiale pe care le-au primit liceenii de la Transylvania College din Cluj. Sfatul acesta a venit de la Renate Roca-Rozenberg, un specialist în PR din Cluj care de 13 ani se ocupă de imaginea TIFF.

Dezbaterea, a căruit temă a fost rolul educaţiei în dezvoltarea antreprenorială, a avut loc miercuri după-amiaza la Transylvania College în cadrul unui program de o săptămână dedicată educaţiei antreprenoriale. Acest program, numit My Money Week, este primul de acest gen din România şi, în 2013, a câştigat trofeul Global Money Week Award pentru cel mai bine implementat program de educaţie financiară şi antreprenorială pentru elevi din lume. Este al patrulea an când este pus în practică la Transylvania College.

Şi a fost o ocazie pentru liceenii de top să se întâlnească cu oameni care au reuşit să-şi împlinească visele şi care, în urmă cu câţiva ani, erau asemeni lor, în liceu, la început de drum, cu multe planuri şi vise.

Cine au fost interlocutorii

La dezbaterea de miercuri, 26 martie, liceenii au avut şansa de a cunoaşte şi discuta cu 10 oameni de succes din Cluj, români şi străini.
Aceştia sunt: Călin Hinţea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB (care a lucrat pentru Guvern, profesor asociat la Universitatea din Michigan), Emilia Botezan, şefa Biroului de Relaţii Externe şi Investitori din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Renate Roca-Rozenberg, managing partner la PR&More, Ruxandra Mercea, director executiv la Transylvania College, Lucian Broscăţean, un cunoscut designer clujean cu numeroase participări la săptămânile modei la Berlin şi Londra, Carl Widell, managerul firmei Ecolor care produce, în fabrica de la Jucu, mobilă pentru Ikea, Tiberiu Covaci, speaker la conferinţe, lucrează cu Microsoft ca Technology Reviewer pentru cursurile oficiale din curricula .NET, Robert Farczadi, architect la firma Project A, care a realizat proiectul campusului Şcolii particulare Jules Verne din Braşov -  prima astfel de unitate din România dotată cu parc fotovoltaic propriu, Janos Mezei, directorul general al companiei Autoworld, Alin Vaida, managerul companiei „Fapte“ care organizează evenimente precum „Jazz in the park“ şi Photo Festival.

image

De la stânga la dreapta: Ruxandra Mercea, Emilia Botezan, Renate Roca-Rozenberg, Călin Hinţea, Lucian Broscăţean FOTO: Transylvania College, Facebook

image

De la stânga la dreapta: Carl Widell, Tiberiu Covaci, Robert Farczadi, Janos Mezei, Alin Vaida FOTO: Transylvania College, Facebook

Educaţia, de la cuvânt la instrument

După ce fiecare invitat s-a prezentat în câteva cuvinte, elevii i-au întrebat ce rol a avut educaţia în formarea lor ca oameni de afaceri şi dacă îi sfătuiesc să plece în străinătate sau să rămână în România, unde să-şi dezvolte propriile afaceri.

Invitaţii au afirmat că educaţia se dovedeşte un instrument util în viaţă, dar şi că educaţie nu înseamnă doar şcoală, ci şi modul în care fiecare ştie să se educe.

„Educaţia nu e doar şcoală, ci şi cum vă educaţi voi“, le-a spus Tiberiu Covaci. Un alt invitat, Alin Vaida, crede că  în şcoală „înveţi paşii în viaţă“ şi „niciodată nu trebuie să te opreşti din învăţat“ fiindcă „trebuie să fii pregătit şi să te lupţi pentru ceea ce îţi doreşti“ şi „să nu aştepţi pe cineva să-ţi dea ce-ţi doreşti.

Un alt sfat important a venit de la Călin Hinţea, decanul de la Ştiinţe Politice. Acesta le-a spus: „80% dintre cei care termină o universitate nu fac ce le place după ce termină facultatea. Trebuie să vă daţi seama care e pasiunea voastră şi să o puneţi în practică“.
Însă ca să descopere ceea ce le place, ei trebuie să ştie ce vor, să fie deschişi la nou şi să folosească ceea ce au învăţat ca să aibă succes. „Educaţia e un instrument. Trebuie să ştii cine eşti şi ce vrei, să fii deschis la nou. Mereu am spus ce nu mi-a plăcut. Nu am spus că nu pot. Trebuie să fii deschis, să ştii ce te face fericit şi să foloseşti educaţia ca să ai succes“, a afirmat Renate Roca-Rozenberg.

image

Participanţi FOTO: Transylvania College, Facebook

Plan gândit, cu atitudine

Asta presupune ca fiecare să gândească pentru el un plan un plan de viitor, cu obiective clare, precise, realizabile. „Trebuie să gândiţi pentru voi. E important ca educaţia să vă înveţe să gândiţi pentru voi. Învăţaţi să gândiţi şi să înţelegeţi cum merg lucruile în societate“, consideră arhitectul Robert Farczadi.

Însă după ce şi-au gândit un plan  nevoie şi de atitudinea potrivită pentru ca acesta să dea roade. „Educaţia e importantă, dar şi atitudinea contează. Atitudinea e cea mai importantă. Cu atitudinea potrivită veţi avea succes“, crede Janos Mezei, directorul general al companiei Autoworld, lider al pieţei auto din Transilvania.

Aici sau afară?

Liceenii au vrut să ştie dacă s-ar merita să rămână în România sau ar fi mai bine să plece în străinătate unde să-şi înfiinţeze propriile afaceri. Aproape toţi invitaţii i-au sfătuit să rămână în ţară subliniind că sunt multe zone neexploatate încă.
Răspunsul suedezului Carl Widell a fost unul pe cât de serios, pe atât de amuzant: „Staţi acasă şi ajutaţi ţara să se dezvolte. În Suedia, spre exemplu, toate sunt în ordine, v-aţi plictisi acolo“.

Cât despre birocraţie, decanul Hinţea le-a spus că în România nu există  aşa ceva deoarece există „pre-birocraţie“.  Acesta i-a întrebat pe liceenii din sală dacă este vreunul interesat să lucreze în administraţia publică. Nicio mână nu s-a ridicat.  „Ştim cu toţii ce se spune despre politicieni în România, că sunt proşti, corupţi ş.a.m. d. Însă e nevoie de o generaţie de oameni profesionişti în administraţie“, a punctat decanul.

„Dacă vă pasă cu adevărat, atunci rămâneţi …“, încheie Janos Mezei.

Mai puteţi citi:


Concert Genenis cu surprize la Cluj-Napoca. Vocalistul Ray Wilson va deschide competiţia „School Idol” la Transylvania College

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

FOTO-VIDEO Prima şcoală “verde”  din România: Transylvania College din Cluj. O investiţie de circa 650.000 de euro

FOTO Celălalt BAC. Şcoala unde se dă Bacalaureatul fără stres, ca-n Anglia

FOTO O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite