Secretele celor mai gustoşi gogoşari muraţi. Nu trebuie fierţi şi n-au nevoie de conservanţi
0Un studiu efectuat recent de Asociaţia Pro Consumatori a relevat faptul că majoritatea murăturilor aflate pe rafturile supermarketurilor conţin aditivi care pot determina apariţia cancerului gastric. Membrii asociaţiei recomandă murăturile făcute în casă.
O soluţie bună o reprezintă gogoşarii în oţet care nu necesită fierbere şi nici conservant şi pe care oricine îi poate face în confortul propriei case.
Pentru a avea aceste murături la discreţie pe toată perioada anotimpului rece este nevoie de următoarele ingrediente: 10 kilograme de gogoşari, un litru de oţet de vin – ideal de 9 grade – un kilogram de zahăr şi 200 de grame de sare pentru murături.
Pe listă mai trebuie incluse o legătură frunze de ţelină, două linguri de boabe de piper şi tot atâtea de boabe de muştar, plus cinci bucăţi de hrean, o căpăţână de usturoi şi câteva frunze de dafin.
Două etape
Murăturile se pregătesc în două etape. Astfel, mai întâi se vor spăla gogoşarii, după care se vor lăsa să se scurgă de apă şi se vor scoate cotorul şi seminţele. Apoi, fiecare gogoşar se taie în câteva bucăţele care se vor pune într-un vas mare sau în mai multe de dimensiuni ceva mai reduse. Tot în cadrul primei etape, se vor pune la fiert zahărul şi sarea, în oţet, până când se va obţine o soluţie suficient de omogenă.
La final, se va turna amestecul rezultat peste gogoşarii tăiaţi în bucăţele, se acoperă şi se lasă până în ziua următoare.
Următoarea etapă începe a doua zi, când mai întâi se separă gogoşarii de zeama pe care o lasă peste noapte şi se pun în borcane. Printre acestea se vor pune bucăţi de hrean, usturoi, foi de dafin şi frunze de ţelină, iar la final şi boabele de muştar şi cele de piper. Apoi, se toarnă apă peste gogoşari astfel încât să se acopere, se sigilează cu capace şi se pun la un loc cât mai răcoros, departe de razele soarelui şi de orice fel de sursă de căldură.