Scandalul cărnii de cal continuă. Autorităţile din Cluj acuză firme din Alba: „Dimensiunile regulate ale cărnii de cal atestă faptul că a fost tranşată într-o unitate specializată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saci cu carne de cal, pe malul lacului tarniţa FOTO: Adevărul
Saci cu carne de cal, pe malul lacului tarniţa FOTO: Adevărul

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj au afirmat joi, 28 februarie, la şedinţa de Colegiu Prefectural, că persoanele care au aruncat carnea în lacul Tarniţa ar putea fi de la firme din judeţul Alba.

Scandalul cărnii de cal a fost una dintre temele discutate joi, 28 februarie, la Colegiul Prefectural.

„Nici nu ştiu cum s-o numesc, această acţiune iresponsabilă de deversarea a unei cantităţi importante de carne în lacul Tarniţa”, a precizat Vuşcan.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj (DSVSA), Nicolae Pivariu a confirmat faptul că Studiul de Igienă şi Sănătate Publică a transmis că pentru toate cele 40 de eşantioane rezultatul a fost pozitiv pentru specia cabalină.
Adică, în lacul Tarniţa a fost aruncată aproape o tonă de carne de cal.

„Deci este carne de cal. Vreau să vă spun că şi dacă era carne de vită sau carne de cal lucrurile nu se schimbă. Faptul că această carne în cantitatea de 922 de kilograme a fost aruncată în zona Tarniţa e la fel de grav.
Că a fost persoană fizică sau persoană juridică la fel de grav.
Vă daţi seama ce conştiinţă avem şi ce putem face. La nivelul judeţului Cluj, în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare, pentru că această carne a ajuns în apă, am făcut nişte investigaţii pentru principalii germeni patogeni, respectiv, Salmonella, Listeria, E. Coli verotoxigen si Campylobacter, care sunt negative. Deci a fost o carne conformă.
La examenul exterior şi de profunzime a cărnii atestă caracteristici de carne proaspătă, în stare umedă. Deci nu putem vorbi despre o contaminare a apei cu nimic”, a precizat directorul DSVSA Cluj.

Carne tranşată într-o unitate specializată

Pivariu mai spune că se lucrează pentru depistarea celor care au aruncat carne aîn lacul Tarniţa.

„Părerea mea nu este o carne de pe raza judeţului Cluj întrucât nu avem abatoare unde să sacrificăm cabaline, nu am avut niciun depozit care a depozitat carcasă de cal, nicio unitate care să proceseze carne de cal.
Dar controalele continuă în toate unităţile de pe raza judeţului Cluj, cât şi în ţară. Cei care au aruncat carnea de cal nu au avut acte în conformitate.
Controale strânse sunt în toată ţara, probabil aflându-se în această situaţie a făcut acţiunea, aruncând carnea în zona lacului Tarniţa.
Eu nu vreau să acuz pe nimeni, dar zona cea mai apropiată unde s-au găsit neconformităţi privind comercializarea cărnii de cal şi unde nu au reuşit să justifice toată cantitatea pe care au comercializat-o, este judeţul Alba, dar este posibil să fie şi din altă parte.
Cert este că acea carne era congelată, congelată într-o unitate profesională, care au avut dimensiuni regulate 58, 36, 17, care atestă faptul că într-o unitate specializată, fie abatorizare fie de tranşare. Problema se poate pune şi sunt diverse scenarii pe care noi le urmărim. Încercăm să aflăm făptuitorul”, a mai precizat Pivariu.

Filmul evenimentelor

Analizele probelor prelevate din cele peste 900 de kilograme de carne congelată găsite sâmbătă pe malul lacului Tarniţa din judeţul Cluj au arătat că această carne este de cal, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Analizele de la Bucureşti le-au confirmat pe cele de la Cluj.

O cantitate de aproximativ o tonă de carne congelată a fost descoperită sâmbătă în lacul Tarniţa şi pe malul apei, Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Cluj declanşând o anchetă în acest caz.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a cerut, duminică, DSV Cluj controale "la sânge" la procesatorii şi depozitele de carne din judeţ, afirmând că este "inadmisibil" ca aproximativ o tonă de carne congelată să fie depozitată şi autorităţile să nu ştie.

La locul de colectare nu au fost găsite elemente de identificare a cărnii care să ateste producătorul, transportatorul sau "alte indicii care să constituie puncte de plecare în continuarea anchetei", se arată într-un comunicat emis luni de Prefectura Cluj, în urma raportului pe care instituţia l-a primit de la DSV Cluj.

Carnea din lac şi de pe malul lacului Tarniţa va fi arsă la SC Protan SA Dej, mai arăta, luni, 25 februarie, prefectul Clujului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite