Sătui de memorii şi neajutaţi de nimeni, o mână de clujeni trimit un apel disperat către Ministerul Culturii: Salvaţi Muzeului Farmaciei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de clujeni au semnat petiţia trimisă către Ministerul Culturii, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca prin care cer ajutorul pentru salvarea Muzeului Farmaciei din oraş, clădire monument istoric şi locul unde a funcţionat neîntrerupt o farmacie de peste 400 de ani.

Reprezentanţi ai Muzeului de Istorie al Transilvaniei, presaţi zilele acestea cu evacuarea clădirii Muzeului Farmaciei din Cluj, au întocmit o petiţie prin care cer sprijinul autorităţilor. Ei militează pentru salvarea unei clădiri monument unde a funcţionat din 1573, fără întreruperi, o farmacie. Şi cer autorităţilor locale să prioritizeze negocierile cu cei care au câştigat în instanţă clădirea Muzeului Farmaciei. Petiţia este adresată către Ministerul Culturii, Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj.

Conţinutul petiţiei:

”Facem un nou apel şi pe această cale către toţi cei care cunosc situaţia Colecţiei de Istorie a Farmaciei din Cluj şi anume către Ministerul Culturii, autorităţile judeţene şi locale, cât şi către cei care nu cunosc situaţia, dar ne pot sprijini pentru a salva cât mai este timp acest muzeu aparte, unde, din 1573, a funcţionat neîntrerupt o farmacie. Facem apel în mod special către cei cărora le pasă şi nu le este totuna că mai dispare un muzeu din patrimoniul naţional.
Vă cerem să ne sprijiniţi pentru ca autorităţile locale să prioritizeze negocierile cu cei care au revendicat şi câştigat în instanţă această clădire monument şi să ne susţineţi în demersul nostru de salvare a acesteia şi a Colecţiei de Istorie a Farmaciei (clădire de patrimoniu de sec. XVI).

Din păcate, dreptul de preemţiune, pe care Primăria Cluj-Napoca şi-l exercită în prezent pentru achiziţionarea parţială a clădirii, expiră la sfârşitul anului. Mai mult, neofertarea întregului spaţiu îngreunează negocierile, iar noi am ajuns să fim presaţi cu evacuarea iminentă.

Acestea sunt motivele pentru care recurgem şi la această formă de susţinere, după zecile de memorii trimise de când ne confruntăm cu situaţia respectivă”.

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca se află în Piaţa Unirii, la numărul 28. Clădirea care găzduieşte Trei secole mai târziu, în 1863, devine proprietatea familiei de farmacişti Hintz. Însă, venirea la putere a comuniştilor transformă farmacia într-o ... plăcintărie. În 1954, profesorul Valeriu Bologa reuşeşte să-i convingă pe cei de la conducere că tradiţia merită păstrată, iar spaţiul devine muzeu al farmaciei, cum este şi azi. Custodele acesteia, Radu Crişan, este amintit şi de ghidul de călătorii Lonely Planet, ghid care recomandă Muzeul Farmaciei din Cluj drept o destinaţie ce merită văzută.

Petiţia poate fi semnată AICI.

Mai puteţi citi:

VIDEO Secretul Elixirului Dragostei, dezvăluit la Cluj

Bloggerii au găsit reţeta salvatoare pentru Muzeul Farmaciei

Destinaţie recomandată de Lonely Planet: Povestea Muzeului Farmaciei din Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite