Remediul paradoxal împotriva stresului care transformă viaţa în coşmar: „Treziţi-vă cu o oră mai devreme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajat stresat FOTO: Shutterstock
Angajat stresat FOTO: Shutterstock

Stresul este un fapt de care din ce în ce mai mulţi se lovesc la muncă şi acasă. Psihologii spun că acesta poate fi ţinut sub control dacă oamenii îşi schimbă percepţia de a vedea lucrurile şi renunţă la o gândire catastrofală, adoptă una raţională în care ”trebuie” e înlocuit cu ”ar fi bine să”. În plus, efectele stresului pe termen lung se pot transforma în diverse afecţiuni medicale.

”Consecinţele stresului te pot afecta mai mult decât crezi. Pot apărea tulburări gastrointestinale, infarct miocardic, accident vascular cerebral, boli alergice, dermatologice, autoimune, migrenă, insomnie, obezitate, alcoolism. Uneori facem faţă stresului într-un mod inconştient. Apelăm la nişte mecanisme de acţiune adaptative, într-un mod nativ, de care nu ne dăm seama. Dar, de cele mai multe ori, pentru că stresul apare atunci când percepem că ameninţarea ne depăşeşte resursele de a-i face faţă, trebuie să învăţăm să folosim mecanisme adaptative care să răstoarne raportul de forţe”, scrie Loana Comşa, consilier psihologic şi coach, pe site-ul acesteia. Ea e autoarea celei mai noi cărţi despre stres, ”Managementul stresului”.

Aceasta subliniază că e bine să facem diferenţa între eustres, care e un stres care stimulează şi e resimţit ca o provocare, şi de distres care e un stres nociv. Acesta din urmă poate fi şi unul acut, dar poate fi ţinut sub control, susţin psihologii.

”De multe ori nu ştim exact ce ne stresează”, spunea Loana Comşa. De aceea e bine să se înceapă cu o analiză de identificare a ceea ce produce stresul, iar apoi, găsite soluţii.

Consilierul psihologic clujean mai afirmă că ar fi indicat să ţinem cont de câteva lucruri ca să prevenim stresul. În prim aspect e legat de mediu - de locul de muncă/biroul, de acasă - pe care ar trebui să-l aranjăm în aşa fel încât să ne simţim confortabili. Apoi se recomandă să fim atenţi la comportament în aşa fel încât să nu fie unul care să mărească stresul.

”Dacă ştiţi că urmează o perioadă stresantă, planificaţi-vă timpul, cereţi suportul celor din jur, rugaţi-i să facă ei o perioadă, în care voi sunteţi mai ocupaţi, cumpărăturile. O altă idee ar putea fi să vă treziţi cu o oră mai devreme”, consideră Loana Comşa. O altă recomandare ar fi exerciţiile fizice.

Însă, mai ales în perioadele mai stresante la muncă sau acasă, nu e indicat să se treacă cu vederea mesele sau odihna, dar nici acea perioadă din zi în care fiecare îşi alocă timp pentru el. ”Astfel putem creşte şi rezistenţa creierului la stres”, adaugă consilierul psihologic.

Mai puteţi citi:

Cum să te eliberezi de stres, în funcţie de zodie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite