Photo Romania Festival, lăudat de The Telegraph, îl aduce la Cluj pe Sorin Onişor, „fotograful satului românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Photo Romania Festival, ajuns la a IV-a ediţie şi considerat de britanicii de la „The Telegraph“ drept „cel mai important festival de fotografie din Estul Europei”, va avea loc anul acesta între 16 şi 25 mai. În cifre, festivalul înseamnă invitaţi şi fotografi consacraţi din 10 ţări, 40 de expoziţii, 16 workshopuri, 6 competiţii, 5 concerte şi 20 de evenimente speciale.

Ediţia din acest a festivalului clujean e gândită ca un adevărat manifest cultural şi se anunţă şi mai spectaculoasă decât cele de până acum, fiind o platformă complexă de explorare a fotografiei din toate perspectivele ei şi un teritoriu de dezbateri despre impactul de zi cu zi al imaginii.

Prin cele 40 de expoziţii, organizatorii festivalului vor aduce în atenţia publicului lucrări ale unor fotografi de referinţă la nivel naţional şi internaţional, precum Ferenc Berko, un pionier al fotografiei color, Elena Shumilova, faimoasă pe reţelele de socializare cu seria foto „Kids”, sau Sorin Onişor şi Bogdan Comănescu, autorii expoziţiei „România. Oameni şi locuri”.

Sorin Onişor, desemnat în 2010 „Fotograful anului” de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, este supranumit şi „fotograful satului românesc”. Împreună cu Bogdan Comănescu, Sorin organizează workshopuri, expoziţii şi proiecte speciale de fotografie rurală în România, sub brandul „Marea Hoinăreală”, relatează artavizuala21.wordpress.com.

Pe toată durata festivalului, va avea loc Academia Photo România, un program special de workshopuri destinat unui număr de aproximativ 500 fotografi amatori sau profesionişti. Înscrierile în Academie se fac în limita locurilor disponibile, iar cei care îşi rezervă un loc până în data de 31 martie beneficiază de o reducere de 20%, indiferent de workshopul ales.

„Aceste workshopuri au existat, într-o formă mai restrânsă, şi la ediţiile anterioare, dar datorită interesului arătat de participanţi, am decis să le dublăm numărul şi să le dăm o unitate. Pe termen lung, dorim ca această Academie să devină un proiect de sine stătător, desfăşurat pe întreg anul”, a declarat Mihai Cotos, director executiv al Photo Romania Festival.

image

Una dintre imaginile din seria foto „Kids“ ale Elenei Shumilova FOTO:  ElenaShumilova

Profesioniştii care vor susţine workshopuri la această ediţie a Academiei sunt Drew Gardner (workshopul „Producing and lighting successful location shoots”), Bert Stephani („Intimate portraits”), Horaţiu Curuţiu („The catwalk show”), Mihai Moiceanu („Fotografie de natură”), Radu Sălcudean („Light Painting şi Do it yourself”), Sebastian Vaida („Introducere în fotografie”), Roxana Enache („Fashion concept”) şi Soos Attila („Jocul cu lumină naturală”).

În cadrul unor zile specifice, festivalul va pune focus pe anumite teme de interes major în fotografie şi nu numai. Vor exista Zilele Modei, Ziua Timpului, Ziua Familiei, Ziua Fotojurnalismului, Ziua Şcolii de Fotografie, Ziua Tehnologiei şi Ziua Memoriei, fiecare dintre ele bucurându-se de vernisaje, expoziţii, proiecţii de film, lansări de produse, târguri şi concerte.

Din cadrul festivalului nu vor lipsi petrecerile şi concertele. Cap de afiş va fi trupa belgiană Hooverphonic, care va concerta  pentru prima oară la Cluj în data de 19 mai, de la ora 20.00 , la Sala Sporturilor.
Biletele pentru concert se vor putea cumpăra începând cu data de 15 martie de pe www.biletmaster.ro. Preţurile vor varia între 60 şi 180 de lei, în funcţie de dispunerea locurilor în sală. În perioada 15 martie – 15 aprilie, organizatorii pun la dispoziţia doritorilor bilete early bird cu reducere de 15%.

De asemenea, începând cu acest an, festivalul se bucură de sprijinul a 5 profesionişti ai fotografiei, care au statutul de consilieri artistici şi ambasadori. Este vorba de Colin Ford - fondatorul National Media Museum din Marea Britanie, Giuseppe Parissi – artist digital şi fotograf pentru Visions Artists Management în Milano, Mihai Moiceanu – fotograf de călătorie, Dorel Găină – profesor la Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj şi Andrei Budescu – fotograf şi preparator la UAD Cluj.

Ce e Photo Romania Festival

Creat în 2010, Photo Romania Festival a adus fotografia în prim planul vieţii culturale româneşti, reuşind în doar 4 ani să înscrie Clujul într-o reţea mondială de festivaluri de fotografie de înaltă ţinută. Pe lângă evenimentele complexe dedicate fotografiei, în cadrul Photo Romania Festival a fost inaugurat primul muzeu al fotografiei din ţară, care, în urma unei strânse colaborări cu Primăria Cluj-Napoca şi Muzeul de Istorie al Transilvaniei, va avea propriul sediu începând cu 2015.

Ediţia de anul trecut a Photo Romania Festival a însemnat 40 de expoziţii, 5 premiere naţionale, 1.500 fotografii printate, 500 de fotografi din 15 ţări, 70.000 de participanţi.

Festivalul este organizat de Asociaţia Photo Romania şi produs de Fapte, agenţie care mai are în portofoliu Târgul de Cariere şi Festivalul Jazz în the Park.

Mai puteţi citi:

FOTO De la Centrul Nobel la Cluj. Espen Rasmussen, câştigător a mai multor premii internaţionale de fotografie, vine la Photo Romania Festival 2013

Un festival de fotografie din Cluj, inclus în lista celor mai importante din lume

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite