Peste o sută de clujeni l-au huiduit pe preşedintele Consiliului Judeţean şi i-au cerut demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horea Uioreanu FOTO: Adevărul
Horea Uioreanu FOTO: Adevărul

Peste o sută de persoane au protestat, marţi, 9 iulie, în faţa Consiliului Judeţean Cluj, fiind nemulţumiţi de subevaluarea despăgubirilor pentru terenurile pe care se construieşte noua pistă a Aeroportului Internaţional. Aceştia l-au huiduit pe peşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, şi i-au cerut demisia.

Peste o sută de clujeni care locuiesc în cartierul Someşeni au protestat marţi, 9 iulie, în faţa sediului Consiliului Judeţean Cluj.

„Nu suntem de acord cu subevaluarea despăgubirilor pentru terenurile expropriate în vederea construirii pistei aeroportului. În 2010, era evaluat la 12 euro un metru pătrat în extravilanul Clujului, iar acum a fost evaluat la 2 euro. În extravilanul comunei Apahida, a scăzut de la 8 euro pe metrul pătrat la 40 de bani. Este o adevărată hoţie şi nu suntem de acord cu aşa ceva, cât timp preţul pieţei este de 30 - 50 de euro pe metrul pătrat“, a declarat, pentru Mediafax, unul dintre proprietarii de teren, Eugen Pintea, care deţine o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Manifestanţii au venit cu pancarte pe care scria: „Uiorene, nu uita, Clujul nu-i tarlaua ta, Someşeniul nu te vrea“, „Expropriere - Da, Naţionalizare –Nu“, „Liviu Dragnea a venit şi preţul terenului l-a trântit“, „Uioreanu, nu uita, Clujul nu-i păşunea ta“, „V-am ales să guvernaţi, nu pe noi să ne furaţi“.

Protestatarii spun că vor bloca lucrările de construire a pistei aeroportului şi susţin că nu vor permite utilajelor să mai intre pe terenurile lor.

La discuţii cu manifestanţii a venit preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu. Însă a fost huiduit şi i s-a cerut demisia.

Uioreanu arată că CJ nu poate să satisfacă doleanţele proprietarilor de terenuri, pentru că ar încălca legea: „Dânşii vor să le plătim despăgubiri la preţul pe care terenurile îl aveau în anul 2010. Noi avem Raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR, aşa cum prevede art. 11 alin. 7 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Acest raport a fost întocmit avându-se în vedere expertizele efectuate şi actualizate de camerele notarilor publici, aşa cum prevede art. 11 alin. 8 al Legii amintite. Prin urmare, nu avem cum să plătim persoanelor expropriate în acest moment preţul pe care îl aveau terenurile în anul 2010“.

El a mai spus că acum se fac exproprierile aferente etapei a doua, prelungirea pistei de la 2.100 de metri la 3.500 de metri.

O delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu conducerea CJ Cluj, în timp ce restul protestatarilor continuă manifestaţia în faţa instituţiei.

CJ Cluj este în procedură de expropriere a 94 de parcele, suma alocată fiind de 22 de milioane de lei.
În iunie, când a venit în vizită la Cluj, vicepremierul Liviu Dragnea s-a declarat supărat şi îngrijorat de modul în care CJ Cluj a gestionat lucrările la pista de 2.100 de metri a aeroportului.

Dragnea declara că nu a fost informat de reprezentanţii CJ Cluj asupra existenţei unor probleme legate de exproprierile de terenuri şi de finanţarea lucrării.

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista urmând să fie extinsă la 2.100 de metri. Costurile proiectului sunt estimate la circa 78 de milioane de euro.
Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

Mai puteţi citi:

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, vrea să fie şeful liberalilor clujeni

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite