Peste 1.000 de oameni au semnat pentru interzicerea festivalului Untold în centrul Clujului. „Trimiteţi-l la Bucureşti, îl decorează Firea cu fundiţe roz“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atmosferă la Untold FOTO Facebook/Untold
Atmosferă la Untold FOTO Facebook/Untold

Numărul semnatarilor petiţiei prin care se cere mutarea Untold din centrul oraşului Cluj continuă să crească. Aceştia subliniază că iniţiativa lor nu e prima de acest gen, că nu cer interzicerea festivalului, ci doar organizarea lui în altă parte decât în centru.

Peste 1.200 de persoane au semnat o petiţie online iniţiată în urmă cu câteva zile prin care cer mutarea festivalului Untold din centrul Clujului. Printre semnatarii iniţiativei se numără - precizează iniţiatorul petiţiei, Marius Oliviu Iacob, – tineri care merg la festivaluri, studenţi, IT-işi, medici şi profesori.

„Nu suntem contra turismului - şi nici a festivalurilor, până la urmă: petiţia începe cu Electric Castle şi alte festivaluri care funcţionează bine-mersi la marginea Clujului sau chiar în centrul său, dar fără a-l bloca. Drept dovadă, în trei zile s-au strâns peste 1.000 de persoane“, a spus miercuri, 2 august, Marius Oliviu Iacob (foto jos), web developer.

Principalele probleme reclamate de semnatarii petiţiei sunt zgomotul, blocarea accesului în parc, lipsa parcărilor, restricţiile rutiere, dar şi gardurile ce înconjoară Parcul Central, puse odată cu pregătirile pentru Untold.

„Dacă în perioada festivalului TIFF, spre exemplu, intervenţia în Piaţa Unirii este una minimală şi se face cu doar o jumătate de oră înaintea proiecţiilor în aer liber, iar elementele mobile care delimitează posesorii de scaune de cei care pot viziona filmele în picioare se strâng imediat după, organizatorilor Untold li se permite îngrădirea Parcului Central cu câteva zile înainte“, adaugă iniţiatorul petiţiei (foto în dreapta, credit foto: Marius Oliviu Iacob).

image

Solicitările lor: demontarea gardurilor metalice din Parcul Central şi mutarea festivalului din centrul Clujului.

„Dacă Stadionul Cluj Arena şi Sala Polivalentă fac parte din domeniul privat al Statului, Parcul Mare face parte din domeniul public, iar închiderea lui nu se poate face, legal, fără consultarea clujenilor. Simbolic vorbind, îngrădirea Parcului este o îngrădire a dreptului nostru la oraş“, subliniază Marius Oliviu Iacob.

Petiţia o puteţi consulta AICI.

Reacţii pro şi contra. „Trimiteţi-l la noi, în Bucureşti, îl decorează Firea cu fundiţe roz“

Petiţia a fost creată sâmbătă, 29 iulie, şi a stârnit numeroase comentarii pro şi contra în mediul virtual. Mesajele unora dintre cei care au semnat petiţia online dezaprobă desfăşurarea Festivalului Untold în centrul Clujului. Spre exemplu, Cristian Ivaneş scrie că „este o nebunie să organizezi aşa ceva în centrul oraşului! Nimeni nu se opune Untold ca atare, ci locului unde se ţine. În orice ţară semi-civilizată astfel de manifestări zgomotoase se ţin în afara oraşului, unde nimeni nu deranjează pe nimeni. Administraţia trebuie să ţină cont de normalitate până la urmă!”.

Un alt mesaj e cel al lui Katalin-Zsuzsanna Kos care stă în apropierea zonei unde are loc festivalul: „Locuiesc la 200 m de Cluj Arena. Festivalul Untold mi-a creat mie şi familiei mele un disconfort grav (am ajuns chiar şi la urgenţă cu aritmie cardiacă) datorită zgomotului şi vibraţiilor insuportabile pe care le-a produs atât ziua, cât şi noaptea (cu focuri de artificii!), timp de 23 de ore/zi. Nu este normal ca un astfel de festival să fie organizat într-o zona unde se locuieşte şi unde se află chiar mai multe spitale (cele mai apropiate fiind secţia de chirurgie a Spitalului de Copii, la numai 250 m, şi Institutul Inimii, la aprox. 700 m de Arena). De asemenea, nu este normal ca locuitorii Clujului timp de circa o săptămână să nu aibă acces în Parc“.

Un mesaj echilibrat vine de la un alt semnatar al petiţiei, Nicolae Dragoş Opriş, care vrea „un Cluj în care fiecare dintre noi să se simtă bine“.

Pe pagina de Facebook a cotidianului „Adevărul“, la textele despre petiţia online, comentariile au fost împărţite. Mirela Stan scrie că a citit petiţia şi a înţeles că „festivalul este «arogant şi neprietenos»? Trimiteţi-l la noi, în Bucureşti, îl decorează Firea cu fundiţe roz şi îl amplasează lângă ”cactusul Unirii”!!! Nu vă mai certaţi, aveţi un oraş frumos şi viu!“. Un alt cititor, Cosmin Luca, aminteşte că „alţii ar vrea aşa festival şi noi ne batem joc şi îi alungăm“. Un altul, Darius Lazăr, notează că „se chinuie aia din Miami fără succes ca să mute Ultra Music Festival de câţiva ani. E normal să mai apară şi câţiva clujeni deranjaţi de muzică, în timp ce alţii îşi freacă mâinile de bucurie închiriind apartamentele la nişte preţuri fabuloase. Succes acestui clujean îndrăzneţ“.

„La prima ediţie a fost atras de comunitate un buget de peste 23 de milioane, iar la a doua ediţie, de peste 30 de milioane de euro“

Ce spune municipalitatea? Reporterul „Adevărul“ a întrebat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca cum le răspunde semnatarilor petiţiei şi dacă consideră această mutare posibilă. Până la ora publicării acestei ştiri nu s-a primit un răspuns.

Primarul Clujului, Emil Boc, le-a făcut jurnaliştilor prezenţi la şedinţa de Consiliu Local o declaraţie legat de petiţie.

„Consider, deocamdată, că punctele pozitive sunt încă mult mai multe decât cele negative şi, de aceea, într-o comunitate trebuie să vedem dacă lucrurile bune trebuie menţinute şi să corectăm lucrurile negative şi să vedem cum putem diminua impactul negativ pentru cei care nu sunt de acord. De aceea, încă o dată spun, beneficiile sunt mai mari decât dezavantajele şi anul acesta am ţinut şi am avut grijă în organizare să diminuăm atât cât a fost cu putinţă disconfortul fără a-l elimina în totalitate, dar ca oraş încă apreciez, aşa cum apreciază majoritatea clujenilor, că punctele pozitive sunt mai multe decât cele negative“, a declarat Emil Boc jurnaliştilor, după o şedinţă de Consiliu Local, potrivit ziardecluj.ro.

În schimb, reprezentanţii Untold ne-au transmis că ştiu de existenţa petiţiei şi că sunt atenţi la nevoile întregii comunităţi, dar şi că la fiecare ediţie încearcă să optimizeze măsurile ce ţin de confortul cetăţenilor. Ei au subliniat şi ce înseamnă, în bani, acest festival pentru comunitatea din Cluj.

„Noi am luat la cunoştinţă petiţia pe care au semnat-o cetăţenii şi suntem atenţi la nevoile întregii comunităţi, însă până la urmă trebuie să luăm în calcul dorinţa majorităţii şi majoritatea comunităţii îşi doreşte organizarea acestui eveniment în Cluj-Napoca, care aduce beneficii atât de imagine, cât şi beneficii financiare. La prima ediţie a fost atras de comunitate un buget de peste 23 de milioane, iar la a doua ediţie, de peste 30 de milioane de euro. La fiecare ediţie încercăm să optimizăm şi să îmbunătăţim măsurile ce ţin de confortul cetăţenilor înainte, în timpul şi după festival, tocmai pentru a diminua orice disconfort“, declară organizatorii Untold.

Festivalul Untold începe joi, 3 august.

Programul pe zile al festivalului

JOI: Hardwell, Axwell&Ingrosso, MØ, Charli XCX, Dillon Francis, Sven Vath, Dubfire şi mulţi alţii

VINERI: Ellie Goulding, Dimitri Vegas&Like Mike, Tujamo, Jasmine Thompson, Don Diablo, Lost Frequencies, Solomon plus mulţi alţii

SÂMBĂTĂ: Armin van Buuren, Marshmello, Tinie Tempah, Hurts, Sunnery James&Ryan Marciano, Sander van Doorn, Loco Dice, Chris Liebing plus mulţi alţii

DUMINICĂ: Martin Garrix, Afrojack, Steve Aoki, Alan Walker, Example&DJ Wire, Redfoo, Jamie Jones, Steve Lawler plus mulţi alţii


 

Mai puteţi citi:

VIDEO Peste 300.000 de oameni vor ajunge la Cluj în următoarele zile. Cifrele complete ale Untold, cel mai important eveniment muzical din România

Apartament de închiriat la Cluj cu 7.200 de lei în perioada Untold. Ce alte chirii de infarct percep proprietarii din oraş

Petiţie online pentru interzicerea Festivalului Untold în centrul Clujului. Care sunt argumentele semnatarilor

VIDEO Povestea Untold 2017 continuă cu 10 milioane de euro. La Cluj vor veni cei mai buni DJ şi cele mai bune voci ale momentului

FOTO Show-uri spectaculoase de lumini şi lasere au electrizat atmosfera şi în a doua seară la Untold. Povestea în imagini

FOTO VIDEO Cum se distrează românii pe celebra piesă a lui Scooter „How much is the fish“

FOTO Festivalul Untold, prin ochii tinerilor ajunşi la Cluj: „Zici că nu eşti în România“. Cum se obţine certificatul de transilvănean

Untold sau Neversea? Director de comunicare despre „canibalizarea” celor mai mari festivaluri din ţară

Mărturisirea dramatică a investitorului principal al Untold. Boala gravă de care suferă l-a determinat să investească într-o clinică de medicină alternativă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite