Apartament de închiriat la Cluj cu 7.200 de lei în perioada Untold. Ce alte chirii de infarct percep proprietarii din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile pentru închirierea unei locuinţe în perioada Festivalului Untold de la Cluj se apropie de 2.000 de euro, potrivit site-urile de profil consultate în aceste zile. Declaraţia unui clujean ilustrează starea de fapt: pentru „orice cocioabă, de UNTOLD, are preţ minim de 300 de euro“.

O chirie pentru cele patru zile ale Festivalului Untold (programat la Cluj în perioada 3-6 august) ajunge şi la 7.204 lei. Este vorba de un apartament de lux în centrul oraşului Cluj, de patru stele, de 100 de metri pătraţi, design modern, wireless, balcon, parcare, bucătărie, două dormitoare. La polul opus, o cameră de cămin, cu baie şi bucătărie comune, pentru patru nopţi costă 304 lei.

La o căutare pe Internet, pe booking.com, cele mai scumpe, şi neocupate încă, apartamente cu toate dotările se găsesc la 5.471 de lei şi pot ajunge la 7.204 lei. La o pensiune aflată la 20 de minute de mers pe jos de Cluj Arena – DiaDis - mai erau, duminică seara, două camere de trei stele care se închiriau cu 400 de lei pe noapte.

Preţuri mai mici se întâlnesc în căminele UBB, unde din cele peste 1.100 de camere mai sunt libere un sfert. În acest caz, preţurile încep de la 76 de lei pe loc pe noapte şi pot urca până la 120 de lei. Aceste camere au baie şi bucătărie comune şi au 2, 3 sau 5 locuri.

Clujean: „Ne-am transformat locuinţele în hoteluri“

Vlad, un tânăr din Cluj ce a semnat o petiţie pentru mutarea Untold din centrul oraşului, îşi justifica gestul afirmând că şi chiriile au crescut enorm în perioada festivalului. „Nici măcar o chirie nu mai poţi găsi în Cluj, pentru că orice anunţ îl citeşti la o locuinţă de închiriat, scrie: pentru Untold. Şi să nu uităm: orice cocioabă, de Untold, are un minim minim preţ de 300€“, nota acesta.

Proprietarul unui local din Cluj, blogger Adevărul, Adrian Muntean scria pe Facebook, zilele trecute, despre cât de mult au crescut preţurile la cazări în oraş. „Vreau să mă cazez şi eu undeva în Cluj, că e duminică, aş avea şi eu senzaţia că sunt în vacanţă, dar ghiciţi ce! se poate oare?! Am de ales între o cameră cu 700 de lei (la un hotel f ok, altfel, de 150 de lei, preţ normal), până la 5-6 mii de lei (pt o zi!)...sigur, pot merge şi la Zalău, deja a 6-a ofertă e din Zalau, preţ decent...sigur, aş putea sta şi la "garsoniera Untold", cu doar 2746 de lei, nu...? Oameni buni, dragi hotelieri, iubiţi edili şi geniali promotori ai turismului local, nu vreau să-mi cumpăr o cameră în prea-frumosul oraş, doar s-o închiriez pt azi! Ireal...!“, scria aceste pe 23 iulie.

Întrebat despre chiriile din perioada Untold, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Cluj-Napoca, Sorin Muntean a declarat, pentru „Adevărul“, că „nu e prost cel ce mănâncă două pâini, ci cel ce le dă“. El precizează că proprietarii de apartamente preferă să închirieze la negru locuinţele ca să facă un ban şi să nu dea socoteală nimănui, deşi dezaprobă gestul lor. Acesta mai precizează că proprietarii de locuinţe ar face bine să încheie un contract cu chiriaşii şi să anunţe aceasta la Fisc.

„Ne-am transformat locuinţele în hoteluri. Ca să schimbi destinaţia din locuinţă în spaţiu de închiriat trebuie să ai mai multe aprobări, trebuie să duci la contractul de închiriere la Finanţe dacă vrem să trăim într-o Românie decentă şi cinstită, dar doar zicem că vrem. (...) Nu mi se pare cinstit faţă de o ţară care se vrea decentă comportamental să se închirieze în regim hotelier un apartament de locuit fără un contract de închiriere“, afirmă acesta.

Informat în legătură cu preţurile depe booking.com, Soirn Munteanu consideră că preţurile nu sunt exagerate având în vedere poziţionările apartamentelor, în buricul oraşului sau la doi paşi de centru, şi dotările de lux pe care le deţin. Însă se îndoieşte că în 7.200 de lei proprietarul şi-a luat toate măsurile de precauţie în cazul în care viitorii chiriaşi îi distrug locuinţa.

Despre festival

Untold se va desfăşura în perioada 3-6 august, la Cluj-Napoca, iar pe scenele festivalului vor urca peste 200 de artişti dintre care amintim: Armin van Buuren, Axwell, Afrojack, Dimitri Vegas&Like Mike, Martin Garrix, Hardwell, Steve Aoki, Ellie Goulding, Hurts, Tinie Tempah, Marshmello, MØ, Lost Frequencies, John Newman, GTA.

Mai puteţi citi:

VIDEO Povestea Untold 2017 continuă cu 10 milioane de euro. La Cluj vor veni cei mai buni DJ şi cele mai bune voci ale momentului

FOTO Show-uri spectaculoase de lumini şi lasere au electrizat atmosfera şi în a doua seară la Untold. Povestea în imagini

FOTO VIDEO Cum se distrează românii pe celebra piesă a lui Scooter „How much is the fish“

FOTO Festivalul Untold, prin ochii tinerilor ajunşi la Cluj: „Zici că nu eşti în România“. Cum se obţine certificatul de transilvănean

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite