VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DNA  au venit dimineaţa la casa  unde locuieşte Horea Uioreanu. Acesta a fost însoţit de procurori la sediul Consiliului Judeţean  FOTO: Vasile Măgrădean/ Mediafax
Procurorii DNA  au venit dimineaţa la casa  unde locuieşte Horea Uioreanu. Acesta a fost însoţit de procurori la sediul Consiliului Judeţean  FOTO: Vasile Măgrădean/ Mediafax

DNA l-a ridicat de acasă pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, în jurul orei 9.00. După câteva ore petrecute la sediul CJ, procurorii l-au dus în jurul orei 14.00, la sediul DNA. Au mai fost audiaţi un om de afaceri şi doi directori din cadrul CJ  în legătură cu contracte de achiziţie privind Aeroportul Internaţional.

UPDATE 23.30

De ce este acuzat BENE IOAN 

Din comunicatul DNA rezultă că Ioan Bene ar fi acuzat de: - dare de mită în formă continuată (7 acte materiale); - fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participaţiei improprii ca instigator potrivit (2 acte materiale pentru), - spălare de bani 

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date care conduc la suspiciunea rezonabilă, potrivit căreia : 

2. În cursul anului 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor şi asocierea SCC NAPOCA SA – SC ICCO SYSTEMS SRL- SC GEO ARC SRL, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare şi întreţinerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente” la un preţ de 32.436.982,99 euro, durata contractului fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014. Finanţarea investiţiei urma a fi asigurată din bugetul judeţului.

Pe parcursul executării contractului acesta a fost adiţionat cu un număr de 24 acte adiţionale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42.000.000 euro.

Probaţiunea administrată în prezenta cauză a stabilit că, pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui C.J. Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, omul de afaceri Bene Ioan deţinătorul societăţii de construcţii SC Napoca SA, a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări).

Urmare a celor convenite, inculpatul Bene Ioan a dispus angajaţilor săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 şi finalizată în luna martie 2014.

De asemenea, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul C.J. Cluj pentru plăţile efectuate la lucrările de la contractul menţionat, precum şi pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanţare de la bugetul judeţean, se reţine că, în perioada octombrie 2012- martie 2014, omul de afaceri Bene Ioan a remis preşedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin suma totală de 278.000 lei, după cum urmează: în luna octombrie 2012 suma de 100.000 lei, în martie 2013 suma de 40.000 lei, în aprilie 2013 suma de 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii mai 2014, omul de afaceri Bene Ioan a mai remis preşedintelui C.J. Cluj suma de 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. Probaţiunea dosarului a stabilit că, pentru a disimula mita primită, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, la înţelegere cu Bene Ioan, a solicitat reprezentantului societăţii ce a efectuat sondajul de opinie, încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL deţinută de omul de afaceri Bene Ioan, sens în care au fost întocmite în fals, contractul nr. 1.8/12.05.2014 precum şi factura fiscală nr. 034/23.05.2014 ce purta asupra sumei de 22.320 lei. Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenţii între părţi, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienţei a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracţiunilor corelative de dare şi luare de mită.

UPDATE 23.08 Preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, a ieşit din sediul DNA Cluj în jurul orei 22.30 şi a spus că a fost audiat în calitate de martor şi că nu are nicio legătură cu omul de afaceri Ioan Bene.

„E o chestiune de sponsorizare la campania electorală, care din punctul meu de vedere este foarte neclară. Este o chestiune de, o chestiune de un contract de sponsorizare în campania electorală. Este vorba de 5.000 de euro…. (…) N-am cerut niciodată, nimănui niciun ban“, a afirmat Petran.

UPDATE 22.33 De la DNA a ieşit şi Simona Gaci, secretarul Consiliului Judeţean. Aceasta a declarat presei doar că a fost audiată în calitate de martor şi a refuzat să dea alte detalii.

UPDATE 22.28 Procurorii DNA l-au reţinut şi pe omul de afaceri Ioan Bene. El ar fi acuzat de dare de mită.


UPDATE 22.03 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu a fost reţinut după şase ore de audieri. El a părăsit sediul DNA într-o maşină a instituţiei, însoţit de doi anchetatori. Înainte ca acesta să fie dus în arestul poliţiei, din sediul DNA a ieşit avocata lui Uioreanu, Smaranda Bara care s-a limitat să spună doar că „a fost o zi lungă şi obositoare“.
 

masina cu care a iesit presedintele cj cluj de la dna


Maşina cu care preşedintele CJ, Horea Uioreanu, a părăsit sediul DNA Cluj în jurul orei 22.00

UPDATE 20.32  Din comunicatul DNA reiese că omul de afaceri Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel Cluj. El este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată. Lui Horia Uioreanu, preşedintele CJ, despre care comunicatul DNA nu spune că a fost reţinut i se aduc acuzaţiile de: 5 infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri şi complicitate la spălare de bani. Mai jos redăm comunicatul DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următoarele persoane:

1. UIOREANU HOREA DORIN, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de:
- 5 infracţiuni de luare de mită, dintre care 2 în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale)
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (2 acte materiale)
- complicitate la spălare de bani

2. POGĂCEAN VASILE, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de:

- două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 2 acte materiale)

În cauză, există indicii concrete privind săvârşirea de către suspectul Uioreanu Horea Dorin, preşedinte al CJ Cluj, de către inculparul Pogăcean Vasile, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL, precum şi de către alte persoane, a unor fapte de corupţie, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite.
Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri.
După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune.
Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei.
Pentru anul 2014, potrivit celor convenite între preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin şi omul de afaceri Pogăcean Vasile, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei.

Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Pogăcean Vasile a remis cu titlu de mită lui Uioreanu Horea Dorin suma totală de 174.500 lei.

Celor două persoane Pogăcean Vasile şi Uioreanu Horea Dorin li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile conform prevederilor art. 307 Cod de procedură penală iar, ulterior, cea de inculpat în cazul primului menţionat, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 mai 2014, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Pogăcean Vasile, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel Cluj.
 

UPDATE 20.20  Arhitectul-şef Claudiu Salanţă tocmai a ieşit din sediul DNA. Acesta a declarat jurnaliştilor că a

arhitectul cj cluj

 fost audiat în calitate de martor şi că i-au fost puse intrebări legate de un contract privind platforma ce trebuia construită la aeroport. E singurul care a ieşit de la DNA după câteva ore de audieri. Acesta se va putea întoarce la birou de mâine.

„M-au întrebat despre parcarea de la aeroport, documentaţia care a stat la baza autorizării. Mi s-a comunicat că doar că e posibil să fiu chemat din nou“, a afirmat Salanţă.

El a mai spus că nu i s-a dat interdicţie să părăsească oraşul şi că nu cunoaşte suspiciunile anchetatorilor

Claudiu Salanţă a afirmat că a fost citat în legătură cu proiectele de la aeroport. „Sunt nişte documente care erau la mine în birou, dar nu am cunoştinţă de ele, Sunt ale doameni care a stat înaintea mea în acel birou (n.r. fostul arhitect al judeţului, Sanda Oltean)“, a adăugat Salanţă.

UPDATE 17.58  Uioreanu este audiat la DNA de la ora 14.00. Între timp în instituţie au venit avocatul Mihai Teaha, un apropiat de-al lui Uioreanu, care i-a reprezentat fiul în dosarul de trafic de droguri în care a fost implicat. De asemenea, la sediul DNA a venit şi avocatul lui Ioan Petran, preşedintele PNL Cluj-Napoca, care este şi el aşteptat la audeiri. La sediul instituţiei a venit şi arhitectul-şef Claudiu Salanţă.

Update 16.24 Problemele vizate „Din câte ştiu APRON 4, adică platforma de staţionare a aeronavelor, este o investiţie finanţată de Aeroport. Din câte ştiu, noi am aprobat în decembrie un studiu de fezabilitate cu valoare de 4,9 milioane de lei, iar contractul a fost încheiat la o valoarea de 15 milioane de lei, din câte am înţeles”, a susţinut directoarea de Investiţii, Mariana Raţiu. Legat de parcarea aeroportului, aceasta a fost concesionată societăţii UTI Facility Management în baza unui contract de concesiune încheiat la nivelul anului 2010. Firma a realizat parkingul, iar investiţia şi-a va recupera din încasarea taxelor de parcare.  Directorul Aeroportul Internaţional Cluj, David Ciceo, nu a răspuns la telefon, secretara sa spunând că „este în delegaţie”

cluj

Directoarea Mariana Raţiu şi arhittectul Claudiu Salanţă au dat declaraţii presei. FOTO: Remus Florescu

UPDATE 15.30  Directoarea Mariana Raţiu, care a fost audiată în cursul dimineţii timp de o oră şi jumătate, a susţiut: „Am fost solicitaţi pentru ridicarea de înscrisuri care avizau obiective de investiţii la aeroport, platforma de îmbarcarcare- debarcare APRON 4 şi parcarea auto concesionată la UTI. Au fost ridicate doar documente. La audieri, m-au întrebat despre ce cunoştine am despre APRON 4 şi despre parkingul concesionat la UTI. Arhitectul-şef,Claudiu Daniel-Salanţă, a susţinut că singura sa „vină” a fost faptul că o parte din documentele ridicate de DNA se aflau în biroul lui, pe care-l ocupă de 6 luni. Acesta a mai susţinut că au fost ridicate şi documente legate de lucrările la pista de aterizare. 

UPDATE 14.07  Şedinţa de Consiliu Judeţean programată astăzi a început la ora 14.00, în absenţa preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu. Acesta l-a delegat pe vicepreşedintele CJ, Ioan Oleleu, să prezideze şedinţa. Maşina DNA care l-a adus în urmă cu mai multe ore la sediul CJ a părăsit în urmă cu câteva minute sediul instituţiei şi se pare că în aceasta se afla şi Uioreanu,   

UPDATE 12.30  Biroul arhitectul şef al oraşului, sigilat 

Biroul arhitectului şef al Consiliului Judeţean Cluj, Claudiu Salanţă, a fost sigilat de procurorii DNA. El este acum la sediul CJ.  Claudiu-Daniel Salanţă a fost numit arhitect şef al Consiliului Judeţean Cluj prin dispoziţia preşedintelui Horea Uioreanu la data de 18 noiembrie 2013. La acea dată, Salanţă era asociat la SC Inter Proiect SRL, o firmă de arhitectură şi urbanism cu sediul în Cluj-Napoca, care a avut şi are contracte cu statul român, inclusiv cu Consiliul Judeţean Cluj, Tetarom, primăriile din judeţul Cluj şi alte instituţii publice locale din Cluj-Napoca. Claudiu-Daniel Salanţă a fost în paralel asociat în firma SC Inter Proiect SRL şi angajat ca arhitect şef la CJ Cluj timp de aproape şase luni, până la data de 11 aprilie 2014, când a ieşit oficial din acţionariatul firmei de arhitectură. Însă, în declaraţia sa de interese postată pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj şi semnată la data de 9 decembrie 2013, nu apare nimic despre calitatea de acţionar la firma Inter Proiect SRL. 

UPDATE 12.23  În anchetă ar fi vizat şi omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcţii SA, firma care care a construit noua pistă a Aeroportului din Cluj. Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Ioan Bene a spus că nu este vizat în anchetă şi că nu ştie nimic despre percheziţii şi despre cercetarea în acest dosar.

UPDATE 11.30  La sediul Consiliului Judeţean Cluj a venit Mariana Raţiu, directoarea Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii  din cadrul Consiliului Judeţean Cluj. Femeia erau însoţită de doi procurori DNA. 

UPDATE 11.05 Procurorii DNA au făcut percheziţii şi la alţi liberali clujeni precum fosta soţie a preşedintelui CJ, deputatul Elena Uioreanu, şi şeful pe municipiu al PNL, Ioan Petran.

UPDATE 10.32 Ben Ben SA este una din cel mai controversate firme clujene. De-a lungul ultimilor ani, presa a scris că ar avea protecţie de la vârf înalt, fiind una dintre firmele apropiate de fostul ministru de Interne Ioan Rus.  Potrivit bilanţului din 2011, Ben Ben SA avea pierderi de 18,1 milioane lei şi datorii de 73,1 milioane lei, potrivit cotidianul.ro.

Firma clujeană Ben & Ben Serv SRL a realizat sume imense din inchirierea utilajelor pentru deszăpeziri si construcţii. In scurt timp, societatea administrată de Ioan Bene a ajuns la o cifră ameţitoare şi la contracte doar râvnite de alte firme clujene de profil. Firma a fost înfiinţată în 1997 şi din nimic a reuşit în mod spectaculos să ajungă, la nivelul anului 2002, la o cifră de afaceri de 107 miliarde de lei. În 2003 bilanţul dă o cifră de afaceri de 158 miliarde de lei şi un profit net de 24 miliarde de lei. Conform datelor aparute pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, în 2003, Ben Ben Serv era în executare silită pentru recuperarea creanţelor. Gurile rele spun că Ioan Bene este un privilegiat al regimului PSD, potrivit hotnews.ro.

Omul de afaceri Ioan Bene a cumpărat, în vara lui 2013, Hotelul Continental, din centrul Clujului, cu suma de 5 milioane de euro. Hotelul a fost cumpărat prin firma Napochim SRL.

Surse din anchetă spun că implicată ar fi şi compania Ben&Ben.

Procurorii fac percheziţii şi la aeroportul internaţional Cluj-Napoca, fiind vizat contractul pentru noua pistă a aeroportului. Noua pistă a fost construită de firma Napoca Construcţii SA, care aparţine omului de afaceri Ioan Bene.

UPDATE 10.10 Există suspiciuni că Horea Uioreanu ar fi dat contracte cu finanţare din bani publici unor firme ale unor persoane apropiate acestuia şi că el ar fi beneficiat de o parte din bani.

cluj

UPDATE 10.00 Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a ajuns la sediul instituţiei. El a fost dus cu o maşină a DNA Cluj direct în garajul subteran al instituţiei. Maşina lui a rămas acasă.

cluj

Preşedintele CJ Horea Uioreanu a ajuns la sediul instituţiei cu o maşină a DNA  

UPDATE 9.50

Preşedintele CJ a fost luat de acasă, de unde stă cu mama sa, de procurorii DNA şi dus la sediul Consiliului Judeţean Cluj. Înainte să plece de acasă, Uioreanu a declarat jurnaliştilor că aceste verificări ale DNA sunt „de rutină“. Maşina lui Uioreanu, Un BMW x 5 a rămas la domiciliu, iar preşedintele CJ a fost adus la sediul Consiliului. Mama lui Uioreanu a declarat: "I-am făcut de mâncare şi apoi au venit de la DNA şi l-au dus".

Procurorii DNA au ajuns dimineaţă la la casa unde lcuieşte Uioreanu şi l-au însoţit la sediul CJ. 

UPDATE 9.40 Mai multe birouri din Consiliul Judeţean Cluj au fost sigilate. Este vorba de biroul preşedintelui CJ, Horea Uioreanu, al arhitectului şi al compartimentului de dezvoltare al CJ Cluj.

UPDATE 9.21 DNA a dat un comunicat de presă în care spun că au fost făcute percheziţii la 11 locaţii din Cluj-Napoca, la sediile unor societăţi comerciale, instituţii publice şi la domiciliile unor persoane. Percheziţiile se fac împreună cu cei de la SRI.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2013-2014, de către persoane cu funcţie de conducere de la nivelul autorităţilor locale. În cursul zilei de 28 mai 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Cluj Napoca, la sediile unor societăţi comerciale, instituţii publice şi la domiciliile unor persoane“, se arată în comunicat.

Procurorii DNA fac, miercuri, percheziţii la mai multe adrese din judeţul Cluj, printre care şi la Consiliul Judeţean, într-un dosar privind presupuse fapte de corupţie, printre persoanele vizate fiind şi preşedintele CJ, Horea Uioreanu, potrivit unor surse judiciare.DNA nu a pus pe nimeni sub urmărire. DNA Cluj derulează ancheta şi îl va audia pe preşedintele CJ Cluj. 

Anchetatorii vor ridica documente de la Consiliul Judeţean Cluj, iar mai multe persoane vor da declaraţii în această cauză. Birourile preşedintelui CJ Cluj şi ale altor directori din instituţie au fost sigilate, urmând să fie făcute percheziţii şi la domiciliul lui Horea Uioreanu, potrivit Mediafax.

Numele Consiliului Judeţean Cluj a apărut şi în dosarul firmei Fany şi al fostei şefe a Direcţiei Licenţe din cadrul ARR. Procurorii DNA Cluj declarau, în martie, că patronul companiei de transport Fany, Ştefan Cadar, a promis 10.000 de euro unui funcţionar din Consiliul Judeţean Cluj pentru a convinge o comisie din instituţie să acorde licenţele de transport în forma dorită de patron. Funcţionarul şi-a recunoscut implicarea.

Mai puteţi citi:

Firma Fany, al cărui patron este în arest, susţine că decizia ARR de retragere a licenţelor de transport în Cluj e „ilegală“

Consilierul preşedintelui CJ Cluj şi-a dat demisia. El e acuzat că primit 6.000 de lei mită de la patronul Fany

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite